發新話題

戰術想定 -TDG98-12 廣場上伏擊

3/1 拿下最近的屋先, 3/1火力COVER 2/1放SMOKE把傷員拉出敵人射界及進入3/1的房屋內,

同時我自己1/1由屋後跑去同3班和排士官會合, 說明情形

及建議排士官CALL 砲艇支援及十字軍車/機,

冇砲艇就搶有兩層既房屋, 甚至進而由則面攻敵

引用:
原帖由 hwlam 於 9-11-2008 01:44 發表

大家要留意,設立伏擊,敵人有機會已經把前後路封鎖,防止逃脫
如果繞道去攻擊可能會有更多埋伏
加上果兩棟大廈兵力不明, ...
對方係民兵, 相信今聰明的機會少D,
而且我係要繞道去同第三班會合,不是繞道去攻擊

引用:
原帖由 hwlam 於 8-11-2008 23:29 發表
希望引起大家討論...  (因為無特定答案)

paul : 你分兵三路,假設一班12人;你眼前只餘下四人,會否感到兵力不足?
初初我不知係假設一班12人,
今第一組三個人去街角COVER第二組,
第一組一個人同我跑去同第三班會合

引用:
原帖由 追逐者 於 9-11-2008 15:48 發表

唔同意分散隊伍,畢竟並非wargame,別忘記你的人員是有機會戰死的,到時只會要救更多人
唔想分散隊伍
所以我自己先要同第三班及軍士長會合

第一,二,三火力組也是集中行動的, 也是互相COVER

引用:
原帖由 neomarx 於 9-11-2008 21:02 發表
Goal:
1)Contact with C/O. Request support.
2) Provide cover for Sqd.2 and regroup with Sqd 1.
2) Sitrep of Sqd. 3

I recommend using unit3/1 and unit2/1
1) garrison in the nearest building
2 ...
As the time is early morning. Sun will be an advantage for the hostile.

我冇想日光這一層, 當年埃及坦克兵就係因為曰光既敗給以色列

但我唔叫人去敵人對面係因為怕敵人RPG正面打中屋

引用:
原帖由 hwlam 於 10-11-2008 01:33 發表

純分享
人數只是我假設姐,可能大於或少於這個數
我都係剛剛留意到,你由你的第3火力組跑到第三班的距離足足有二百米
你要曝露你自已在二百米既空地上,會否危險左d ? ( 睇漏野,不用理會)
同時我自己1/1由屋後跑去同3班和排士官會

引用:
原帖由 HugoLaLaLa 於 17-11-2008 12:07 發表

要跑成200米,paul兄你.....
If I don't have any Body Armor... I can

發新話題