發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

求救!!!!!!!!!!!!!

小弟 有意 敗一部單反黎玩玩
買都係買canon 的
但諗緊 .....450d 同50d 邊個好d
問過朋友 即刻叫我唔好諗敗50d ...
其實功能上會唔會有好大分別 ....
我只知大細有分別..........
其餘好多野都唔明係咩黎o既.....
同埋想問問去買單反有冇得body 配鏡買架?
各高手門係鏡頭方面有冇好介紹?
眼見都有好幾隻牌子......
而小弟最底要求o既鏡係28-200 光圈2.0-8.0
唔知師兄門有冇好介紹

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 03:06 發表

我唔係高手,係低手

450d同50D係兩個級數既機來的,一部入門一部中階
50D既像素高,iso可用度都好高,而450D就差d(理論上)
50d係金身,450D係膠身(槍一樣)
50D係唔錯,不過而家既價位好高,買來玩既話都幾唔抵

...
筆直 我預3萬之內
出面d鏡我見有d有得較光圈 不過 冇咩點見由2.0 開始.........
我想要2.0-8 o既原因 係因為我用緊 部dc 都係2.0-8 xdddd

金身 會唔會好重

引用:
原帖由 learngod86 於 2-2-2009 03:35 發表

又話冇錢....
情心節冇得分期嘛

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-2-2009 23:58 發表

50d比40d係慢少少ga(唔係講連拍,係佢個快門反應)

同埋要set野的都係睇histogram做野好過睇mon
計你咁講
我應該買40d 好d
快門反應 對我好緊要
因為呢個係最大o既point 我要轉玩單反xdddddd
不過lens d 野我一d都唔識.......
睇黎有排苦讀 只知今日睇到有枝lens 去到300mm f3.5-5.6
要萬7

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-2-2009 02:48 發表

對我o黎講因為我有40d,50d上手的感覺係差少少,大約係我single按掣,用40d影1s按4張,50d先1s 3張半左右

唔係好明顯

不過而家有40d賣的主要都係水貨多,平d無保,但有多2k左右買鏡
我而家睇緊40d 同50d d data
canon 官網都係話 40d 可似6.5張 per sec
but 50d 只可似6.3張 per sec
其他好多野都冇變.....mon 勁左 象素多左等等
50d 食電d 同輕d

我睇中左呢枝 http://www.canon.com.hk/en/Consumer/Product/ProductDetail.aspx?product_id=10036&series_id=41

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 3-2-2009 03:24 發表
連拍方面其實40同50d唔係差好多,

不過用到高速連拍的40d個快門聲比50d係爽d同快d

一般你唔用高速的50d都可以
我要高速偷拍
我對象素要求唔太多
如果個價差2千 更係40d啦 xdddd

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:21 發表

你都幾中肯,不過...你同個買5D既傻仔講速度我真係唔識俾咩反應你...
中階機既細節保留可能會好過入門機tim ge..不過,搵40D係而家真係幾不智..價差,我真係推介5D好過啦!

問題係,車車都冇咩f ...
其實我會諗50d 係因為我有個fd 一開波問 佢就講 買50d啦 咪鬼買450d..........
再見莊家講個speed o既分別..... so 都頭痕緊.....
因為我多數都係去旅行影人.....影動物.....
所以會想要個快d o既......
都係搵日去canon 度玩下先諗40定50

重有我同事講過50d 有分c 同n
其實有咩分別?

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 00:33 發表

canon無40d玩,得50d
我個朋友有40d

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:38 發表

我玩FF係為左接舊鏡ga ja哈哈~
我孜有問題啦

FF同aps-c 又係咩黎架

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 00:45 發表

影菲林啦~
我阿哥今日先毒我話比部f1我玩菲林

引用:
原帖由 高!高!高! 於 4-2-2009 01:06 發表

SONY再睇多一代先.
我用緊sony dc ...... 一去到iso 800 d 相多數都唔要得
iso400 都接受到o既

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 01:05 發表
睇完post #104有冇明d呀車車?
大致上明
係唔係即係.....用同一枝鏡計....
ff 就出晒成個影
而 aps-c 就只係影到中間果d再放大
錯覺睇落 枝鏡用係用係aps-c d機會zoom 遠左
但由於有個放大o既關會多左燥點*0*
咁其實可以話 ccd 個面積大會好過細*0*
我中於明白之前有師兄講......dc d 鏡同 單反d 鏡好難比較o既原因

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 01:23 發表

你明左ga la! 不過唔係放大,只係,佢只係影到大格中間果個面積,而果個面積就係佢既所有
燥點既出現唔係因為放大,而係因為大家貼得近,所以熱,熱就會干擾d訊號,所以影響d畫面

基本上越大就越好,因為影得越大,放大 ...
明左我又係時侯計下其實我會要用咩鏡

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 01:34 發表

你部DC係28-200mm,其實即係唔洗計,因為佢係用FF既數字話你聽既
如果你玩APS-C,例如450D,40D同50D,你要乘番 1.6,即係要17mm x 1.6 先有 28mm既影像

不過,真係玩FF好,而家買5D都係一萬都唔洗,影出來真係仔細d,唯 ...
唔洗乘好吸引
but
係唔係咩鏡上面果d數字都係ff數?
ff 用aps-c 鏡都唔洗乘?定係用唔到架?

發新話題