發新話題

唔知點揀好.

唔知點揀好.

各位師兄
小弟之前打算買sony Sr12 加買 letus mini 35mm adapter 加rod system加 nikon mount 拍下片,
但自從Canon EOS 5D Mark II 發佈後,
雖然DV,DSLR 係兩樣野 , 但又幾心動 ,
兩個套餐價錢差得唔多

一直諗緊點揀好 , 各有各好 (包括file format:AVCHD隻*.mts vs MPEG-4 H.264 Mov)AVCHD 隻mts 我要convert format 先入AfterEffect cs3 or Premiere ,canon 隻Mov就唔駛....

如果只可揀一樣買
各高人比著你地會點做??
試過係其他forum 問但無good reply

btw , Canon 5D MarkII 係咪一段片最多12 mins? 定一張card 最多12mins?

"BREATHE..... Keeps you calm under stress.... "

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-11-2008 13:37 發表
我覺得係兩樣野來的....
Sony你果set就係主打拍片 only....5D就係相機送拍片功能....
如果你唔係拍長片既...買5D好似重開心d,可以影埋相...
不過鏡頭都係問題.....你買Nikon mount買Ai鏡可以好平...5D都得,不過要 ...
咁5D 真係好似開心d
最衰我未用過Canon機
係咪5D2 用番L 鏡會好D ?
24-70 f/2.8 L 定 24-105 f/4 L

"BREATHE..... Keeps you calm under stress.... "

引用:
原帖由 adrianyahk 於 25-11-2008 21:24 發表
莊家講左重點野呢.....

而家我幫人地影function影畢業相....發覺...都唔知對焦有事定係支鏡移焦...成日都唔中焦...
色軟就一定ga la...我成日覺得黃過頭....雖然Nikon就冷過頭....不過起碼佢有綠色...
但 ...
多謝各師兄贈言
細佬已決定敗部mk2
正等待財政大臣之救市撥款

引用:
原帖由 Elf 於 25-11-2008 22:21 發表
影video搵食千祈唔好買5d2. 拎自己生路較飛.
5d2做到的bokeh係基本上無DV追到, 但係其他function, 其中最重要包括focusing, metering, extension, etc. 都唔夠DV追.
mov=jpeg, mts=RAW. 你決定. 不過要轉mts的確好 ...
DV要玩boken 就要DOF adapter ...所以小弟諗過letus mini adapter , 但都成千蚊美金套adapter未計鏡.....
focus 一定返返去手動如果一用DOF,所以focus方面DV 一用DOF就無優勢

所以難题就係呢度 , 各有各好
變左比format  , 後製 , 拍攝時間 , extra function 同metering,
sony Sr12 成120G仲要AVCHD , 起碼十幾個鐘 ,但mts 小弟領教過其"煩"處所以好反感,除非好似JVC部GZ-HD40/30 有dual format 有得select MPEG2 TS la...就好好多

其實小弟明白用CMOS 拍片的 "Rolling shutter" 問題
一快左右pan就"斜"影像

http://www.crunchgear.com/2008/09/27/canon-5d-mark-ii-exhibits-jello-effect-not-as-bad-as-d90/

用dslr 拍片. 只會係貪佢既景深. 認真拍片. 應該無幾可會需要pan得咁快.

小弟咁想拍得好D 係因為公司annual presentation 就殺到
由於其他國家分部踩場
小弟想將所有今年HK 分部既design ,半時team 工作, production D情況 ,brainstorming.......做到好MV咁大串燒晒下

如果5D 未出,小弟應該已經敗左DV了

引用:
原帖由 高!高!高! 於 25-11-2008 22:58 發表

canon 麻煩野要習慣一下&好多方法補救,
不過習慣完/補救完,望一望隔離位個同事/行家.....
之後好自然,疑惑地,問一問"點解唔用Nikon呢...!"
我諗我要一段時間適應D掣尤其一路係N 人

發新話題