26 12
發新話題

廢人廢技術用廢機唔唔帶腳架挑國金機

廢人廢技術用廢機唔唔帶腳架挑國金機

今日有如皇帝即興下江南一樣拎起部d60 kit就收工去左海皮影相,我連今日星期幾都唔知
去都先知仲有幾隻字就激光show,不過無腳架真係唔掂,

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-9-2009 02:10 發表

無腳的,可以放定部機,set 倒數2 or10秒先影
我今日大部份可以既都用欄杆做腳架,但唔係道道都搵到位麻
而且夜境我唔係好掌握點影,所以玩傻左我
iso上800 noise已經一天都係....太低又要慢快門....但又無腳架

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-9-2009 02:17 發表

擺地都係一個方法,無的都無辦法,攝影的野,有時唔可以強求唔到
出糧買返支三隻腳玩 ,莊先生有無好介紹,$$500-1500有咩介紹

順便問埋其實波頭同雲台係嘜春春黎架 ,波頭我所知就係一個球狀關節方便機體不同角度啦,咁雲台呢?
係咪可以兩樣並存響一支架上,定係二簡一架?

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 7-9-2009 02:41 發表

我而家考慮緊入碳定係鋁,碳的夠輕,鋁的for我拍dv 搭架夠穩陣

唉又係錢
我都唸緊同一個問題,我而家影一次相已經好似走難咁...如果鋁架我真係會斷腰

咁大家都係覺得man記好???
聽你地咁講我都打算買鋁架了
除左果隻190pro仲有邊隻ok

引用:
原帖由 adrianyahk 於 8-9-2009 23:46 發表

man記個感覺hardcore d je...之前用Benro果d金屬腳,d塗層好鬼國狗質地嘛~(5百幾蚊支果d)
鋁架同炭腳,睇大大你肯唔肯揹ga je~~

如果買man仔,去尖咀天長啦~190都有好幾隻,唔一定要買pro既~
因為我真係菜鳥....所有可以既話有無網址或圖片俾我睇睇先,唔想去到一係俾人水,一係打返十條蕉返屋企
萬分thx~!!!!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 9-9-2009 02:01 發表

其實係香港興有,其他地方都係g嫂同另一個唔記得左咩名的多人用,特別係快拆
g嫂貴得可憐 ....我而加既見標基本有波頭有雲台,負重2-3KG
有得掛袋,1000-1500做唔做到 .....另外想問有

Induro

引用:
原帖由 路比 於 9-9-2009 11:08 發表

唔好買kit,佢話4.7kg負重只係隻腳,個波頭冇力的
唔好意思小弟有咁多問題
咁比較質料上man記好定佢好??
仲有我見有啲腳有海綿包著 man記果啲我有見無,有無得外加架?
我想問係咪有實際用途架?我見影夜境有人伸兩支腳出欄外海綿托著欄邊,
其實係咪用黎做支點響無空間三腳落地時做支點?

引用:
原帖由 路比 於 9-9-2009 11:08 發表

唔好買kit,佢話4.7kg負重只係隻腳,個波頭冇力的
波頭係咪一定要跟返腳架個廠架?
如果佢kit個波頭唔得咁佢間廠啲波頭......

引用:
原帖由 路比 於 9-9-2009 17:31 發表

唔一定,而且佢kit已經有晒2隻鑼絲比你網咩波頭都得
佢單賣o既波頭都ok,睇返負重啦
唔該晒路比

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 10-9-2009 00:16 發表

如果你去飛花買野,可以搵我,我同佢地都ok 熟可以平d
唔洗訂既我實無問題架 講笑
唔使啦,不過我都唸著去天長睇睇

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 10-9-2009 01:04 發表

所以覺得唔值
你兩個講完咁即係都係MAN記啦

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 10-9-2009 01:27 發表

都係睇荷包做人la
1500蚊內穩穩陣陣就算

26 12
發新話題