發新話題

開左冷氣....室溫維持31度

開左冷氣....室溫維持31度

我就黎成為開著冷氣中暑既市民喇....熱到訓唔到
聽日就去買過部分體式

引用:
原帖由 HunterX 於 6-7-2010 03:26 發表
咁咪仲衰過開風扇......
屋企西斜....冷氣十一點開到而家....睇溫度計仍然係31度...
我返屋企時係35度...已經用噴壺噴冰水降溫
而家一台三零重工13年機齡既兩匹分體式冷氣+三把日立廿年前既大碼力風扇+一把牛角扇....都仲係咁既溫度...
難以致信今日個太陽曬到啲水泥幾多度...啲牆仲係滾架

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 6-7-2010 03:37 發表

你有無搵人拆機洗過部冷氣ga??
三零個師傅上黎睇到部野第一句就話“呢部野嘜仲用到既咩
但係無奈舊年用時佢仲係好夠凍,我屋企又應付唔到兩匹半機…果時唔知聽邊個講話十年前兩匹等如而家兩匹半
所以我地遲遲都唔換機

引用:
原帖由 peter_wu_111 於 6-7-2010 11:27 發表
好可憐.... 我唸樓住要認真考慮隔熱廉啦... 至於天台.. 係下有冇辦法要管理處油一層隔熱油啦
升高天台個地台,太陽無直射住應該無咁熱
我住屋村架 …樓上仲要有兩層先天台
問題係西斜…真係熱島效態應太陽=巨大火爐

引用:
原帖由 mkmonkey 於 6-7-2010 11:40 發表

其實鋪過瀝青 (主要防水用),可惜無乜用。可能買 d 隔熱磚會好 d ,可惜就算肯比錢買都無用,轉過頭就會比人偷晒 / 整爛晒。
種草堅係降到溫喎…起碼涼2-3度

引用:
原帖由 sckira 於 6-7-2010 12:38 發表

換左佢啦......
開左又唔凍,
又係比咁多電費,
好唔經濟喎......
換就今年一定換架喇,而家係要解決匹數問題…

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 6-7-2010 14:00 發表

應付唔到兩匹半機既意思係??
驚電箱頂唔著,未裝佢次前即係講緊我仲係小學果時係兩匹半窗口式…跳制跳到傻
當當:50匹可以做埋急凍用品喎

引用:
原帖由 mujiadam 於 6-7-2010 16:37 發表

咁上下都係果d啦...
我唔想好似台灣果個聰明咁熱到入雪房透涼凍死左

引用:
原帖由 hijacky2007 於 6-7-2010 21:44 發表
我屋企呀媽間room部冷氣都要換  用左10年  個水盤生晒秀滴水   琴日幫呀媽(秋)部冷氣出黎 老豆琴晚即刻買部1匹  聽日新機到  再同老豆一齊裝

自己做冷氣  都知道冇冷氣既感受係點
岩岩去左睇啦....樂聲兩匹半成皮野...

引用:
原帖由 odaan 於 6-7-2010 23:44 發表

仲 "樂聲" ?? "美的" 算啦
唔美的啦,真係怕壞…電器我唔會買二線品牌,三星雪櫃又中過招,冷氣我個fd用凶宅牌又見識過…

發新話題