17 12
發新話題

[器材]我需要 d 咩!? (機已經決定ed...now is 鏡!)

等5Dmk2 lor
唔係叫你買5dmk2,
到時我換左放我部5d比你!

仲有其實唔洗樣樣買新,可以入2手鏡,如果上一手keep得好,一枝鏡用10-30年都得!
但閃燈就最好買新,始鐘閃燈係有life

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:31 發表

呢個都係問題....wide可以遲d (24都夠用既...) tele就可以借,但係唔係成日有....
Tele 又唔係真係好急用......但係去旅行影相又好似Tele影人民生活好有用...
wide.....縱觀而家又唔覺要影d 大景....雖然&qu ...
唔買大三完買小三完lor,一樣好毒!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 00:33 發表

只係我個fd 話機的功能,像數,抗noise的技術一代好過一代,機遲一代好過早一代,當然唔代表舊一代影出o黎的差,只係機能上少d野玩
5D 像數,抗noise的技術同依傢新機比都仲好得!
但功能就....

5Dmk2有風吹11月出,到時我會換機!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:38 發表

唔係好得...........係好過D3(某程度上)......
人地Canon Full Frame 左gum多年,nikon先arm arm開始

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 00:45 發表

有塵的5d
比部D3你都有塵嫁喇!
有無see肥花 5D vs D3個comparision??夜景個張,部d3多塵到!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:46 發表
我好頭痕....究竟自己有冇必要玩咁好既器材?
我又唔係專業wor...又冇咩天份wor....
幫人影果d 又唔係搵真銀wor...雖然有錢....
又怕買左"sung"笨wor....又想方便自己wor....
買二手LOR,到時放返出去"SIT"小d.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:49 發表

我都係諗 zoom lens la....prime玩 M42/Contax/Leica 算了...
zoom lens nikon range &quality 幾好,14-24, 24-70,70-200

枝14-24 仲要正爆

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:01 發表

其實Canon 支 10-22 最正...(aps-c) 你係咪講緊 14-24....
:P YES 14-24
becasuse i alwaysthink of sigma 12-24 for Full frame

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:03 發表

好想打粗口...
真係毒x死!
  so sharp

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:05 發表
其實....講左三版都係講緊鏡.....

而家都係.........
5D vs 40D
24-70L vs 24-105L vs 其他
小小白IS vs 小白 (呢個唔急)
40D lor..
17-35
24-70
70-200 f/4 IS  la (i think with SSW IS better then SW with no IS)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:10 發表

我想無視你... 你講既野冇咩意義..
you dont have to use Canon lens

think sigma, tokina, tarmon
cheeaper

1Lens do all
EF 28-300mm f/3.5-5.6L IS USM

因為人眼=大約50mm
所以如果24-70呢個range影出黎好似無mud speical ...

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-6-2008 18:34 發表

自拍用la(有d 單腳又可以拆做三腳)
those very eay to break

17 12
發新話題