發新話題

[普通貼圖]英國海陸空三軍

回覆 #19 louise 的帖子

您好,我系新黎呢個論壇,請各位多多指教
我以前玩sea cadet的,不過中三專心讀書後停左
以前教都系話navy容易整污衊隻手,敬禮唔好睇,所以
手心向下,嚴格應該手背向前,navy仲有樣野系回應啊sir
系叫 aye aye sir!!唔系yes sir!!聽講系機房太嘈,咁樣啊sir先聽到
不過對PO(士官)又系叫yes po 喎= =
有錯請指教

仲有attention時不可踏腳,因為以前甲板木造,日日大力踩會難
而家既甲板都一樣,海好多傳統特色,好正,更加有大英既氣勢

引用:
原帖由 louise 於 14-3-2008 21:50 發表
系陸地上就會好似平時咁步操法,提起dum腳
but系舺板上如果好似平時咁步操法,艘船好快就散,所以腳步會變輕,但唔係跳... 係拍腳.....
就咁拍埋對腳就算... 而唔係好似land 咁dum 地
alert 時以左腳為重心, 將 ...
系丫,每更打鐘都有學問,得閒多多交流丫師姐

引用:
原帖由 louise 於 14-3-2008 23:36 發表

而且仲有吹批添ah
太好啦冇玩sea cadet兩年幾啦,今日終於有人同我傾到royal navy既野啦><感動

引用:
原帖由 Royal_9413 於 15-3-2008 00:11 發表
變左皇家海軍聯誼會tim

我呢d空童軍都係走開先
唔好咁講啦,您又講下您空軍既野囉

戈件系叫水手四領,佢地著緊既系全套冬季No.6禮服,sea cadet儀仗隊就系著No.6
我差d可以著到架,不過操guard操到一半就停左玩啦,系我既遺憾之一,唉

引用:
原帖由 hmstalent 於 15-3-2008 00:24 發表
戈件系叫水手四領,佢地著緊既系全套冬季No.6禮服,sea cadet儀仗隊就系著No.6
我差d可以著到架,不過操guard操到一半就停左玩啦,系我既遺憾之一,唉
sorry我打玩先知您地講第一張= =戈條白色應該系袋巾黎姐

引用:
原帖由 louise 於 15-3-2008 00:21 發表

我表妹都有玩Sea Cadet嫁
不過佢話吾岩佢玩SO冇玩到LU
BUT我反而好有興趣加入Sea Cadet既1份子AH
因為我對SEA D野都吾系話好識AH
想入去學多D AH
佢覺得唔岩我都明既,因為條條船d作風都好唔同,睇您好唔好彩入到條好既又岩自己既船
我自己都玩過兩條船啦,又幫校隊帶過d新兵仔,當時jc(junior cadet)既我黎講,我念冇咩jc
有我咁既經歷= =

冇錯,拎起支sa80感覺好自豪,不過hkac操L1A1都好型
帥妹,海童有冇guard架

系丫,戈時好多見習軍官系小朋友咋,1805年既特拉法爾加戰役中著名皇家海軍提督nelson都系細路做見習官做起

我都想成櫃制服,不過冇錢= =

您地講緊scout d內部人事丫

發新話題