發新話題

[認真] 好驚呀

引用:
原帖由 Kane 於 24-11-2008 18:17 發表
點解cgf 依家咁多依d post
成個uwxnts 咁
老又係咁, 嫩又係咁  

引用:
原帖由 24632198 於 26-11-2008 20:18 發表
其實我係放學比人"逗",條友話我要"XX佢<粗口" & 我玩佢電話(其實我係約佢去西貢> ,佢就話我玩野),佢其實係佢自己想攪大件事,我冇理佢,之後行行下佢推左我一野,之後比個校工格開左我同佢,就話"XXX~呀X o既"之後我就走左
中文 翻譯 中文 比賽 開始啦

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 26-11-2008 22:12 發表

再再之前的前因都.....
咁就要靠估嘞 .... 變左做推理遊戲

我估佢中文科作文, 都唔荒會高分. ( 寫多幾隻字會死咩 )

引用:
原帖由 24632198 於 26-11-2008 20:18 發表
其實我係放學比人"逗",條友話我要"XX佢<粗口" & 我玩佢電話(其實我係約佢去西貢> ,佢就話我玩野),佢其實係佢自己想攪大件事,我冇理佢,之後行行下佢推左我一野,之後比個校工格開左我同佢,就話"XXX~呀X o既"之後我就走左
試吓翻譯先, 有錯勿插.

可能他們早已有小朋友的過節...牙齒印 ( 靠估 )

" 我在放學途中, 忽然有人向我做出挑釁行為, 對方說我 ......." (下文我技窮, 真係估唔到係咩意思),

算.......我放棄了

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 27-11-2008 00:39 發表

你好認真下播
我只係想表達一吓,

家吓 中文翻譯中文 都唔係咁易架

佢應該係, 平時口語化的內容, 有禁忌的, 都唔方便寫出黎,

但又唔識用其他文字去表達, 就唯有用 X X X X X

例如:

響朵 = 向對方表示自己有 強而有勢力的 後台/部門/機構 支持 (其中一種意思)

引用:
原帖由 24632198 於 27-11-2008 15:32 發表
其實個"XXX~呀X o既"係某堂口 & 人o既名,唔方便係論壇講
" 他自稱有某某黑背景, 及有掌權之某某人士支持, 無故向我做出恐嚇及挑釁的行為 "

做左作文老師添 ...

咁多日, 謎底仲未解開

發新話題