35 123
發新話題

[認真] 不如大家傾傾六四吧....

引用:
原帖由 queen 於 28-5-2009 00:56 發表
其實宜家睇返, 我會覺得攪到咁, 主要責任係喺嗰班宜家係美國歎緊世界嘅"學運領袖"身上

喺6月4日前, 政府已經比咗好多"下台階"班學生, 如果當時班"學運領袖"識見好就收, 局面會好唔 ...
當時班學生領袖搞到咁大件事, 如果肯吹雞讓步撤退,

事後佢地都會無咩好結果 ...... 起馬佢地以後係中國, 呢一世都冇運行,

呢D結果班領袖一定知道, 所以局搏, 賭一舖, 最後結果大家都知道嘞

咁當然有班 " 醒目的領袖 " , 早早揾定後路

一將功成 或 失敗 , 都係 萬骨枯 ,

所以跟大隊, 都要唸清楚先

呢個世界暫時未發明 ..... 早知藥 或 後悔藥

決定要做要搏, 贏輸的結果都要認左佢

引用:
原帖由 Paul 於 28-5-2009 18:04 發表

都唔一定,溫家寶做到總理啦
政權有時要做野, 唔一定要通知電視台或報館.  

引用:
原帖由 seals 於 30-5-2009 23:34 發表
當年募捐了三千萬,上面傳到只要你到天安門,就有錢分!
多了好多平民百姓上街!
原本將打算離開的學生,收到錢,帳篷及食物!
便改變主意留下來!

香港人愛你變成害你,也應負上責任!
最記得係 " 李 桌 X "  果班友仔, 身懷巨款大大聲上去熱血支持,

跟住又話派剩d錢又被政府抹收, 根本無得求正, 唔通政府會開番張收據俾你, 真正係死無對證

我就唔信佢無抽水

成日得把死人聲, 夠POP就當日唔好走, 係天安門死守   

死番黎香港借機上位, 真係吃腦

係呢20年, 我發覺佢其實用黎用去, 都係用番 " 共產主義" 果招老絕招 .... 階 級 鬥 爭

引用:
原帖由 kimkileo 於 31-5-2009 11:55 發表

階級鬥爭....萬試萬靈....
只要對 弱勢社群 / 窮人 好,

就會有人同你賣命  

特別係二戰後, 民主國家唔想一黨專政既國家強大, 繁榮.

搞 內亂, 內鬥, 內耗 後, 再行自己果一套, 就係最直接達到目的既方法,

二戰後, 大部份大規模既戰爭, 都係由民主國家撩起

引用:
原帖由 stoneTS 於 31-5-2009 20:22 發表
原來歐美殺人...

祖國都可以殺人..仲要自己人
當時人地出錢, 你地就出命, 可悲, 真係要檢討

國共內戰就係一個例子, 美佬出錢俾你地自己打生打死.

引用:
原帖由 Paul 於 31-5-2009 20:30 發表

而KGB及中共對非洲各共產游撃隊的大量武器資助也為非洲各小國帶來完不了的內戰
有人要踩場, D細既要大佬幫拖,

韓戰, 越戰 又係一個例子

引用:
原帖由 odaan 於 31-5-2009 23:59 發表

而家呢班人得廿歲就學人遊行 , 老實講 , 佢地 64 時得幾歲(甚至未出世) , 來龍去脈根本係聽番黎
為反對而反對 , 為遊行而遊行 , 做 D 野出黎扮大人
背景係乜 ?? 唔知
點解 ?? 唔知

甘班靚仔究竟出黎講乜春 ...
凡係搞革命, 搞抗爭, 首先入手鼓動既一定係....

城市地域先動員 學生 年青人,

偏遠地域先動員 農民.

點解 ? 大家心中有數

當今政權都係靠咁樣做起家, 打江山,

當時咁搞法既後果, 佢亦心中有數, 又點會比此風漫延.

引用:
原帖由 jwlchan 於 1-6-2009 01:00 發表

重有一招叫"统戰", 好似而家話冇發生過......你在場咩!......你當時幾歲, 你出世未等等.....都係统戰手法.
講到尾未又係 統一思想 其中之一既方法,

一黨專政既國家就做的明顯強調d ,

民主國家就做得隱蔽低調d.

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-6-2009 01:18 發表

民主國家有一個好強的機器叫media
" 發現台 "  都睇唔少

引用:
原帖由 seals 於 1-6-2009 01:37 發表
想學「英美」的民主自由!?

民主自由的背後代價有多少你知道嗎?

中國十三億人口可以一人一票選總理可以嗎?

答案是:當然可以!

我可告訴你誰當選!

就是最有錢那一個當選!

中國有三億人口文盲 ...
中國歷史話俾我知;

當同一時間, 多過一個皇帝, 多過一個 政黨, 政權, 勢力 就勢必 ............. 打 得

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 1-6-2009 01:58 發表

軍閥混戰
我會支持傾向民主果班軍閥, 到時又有美佬裝備玩

引用:
原帖由 Paul 於 1-6-2009 02:02 發表

試下好似美國歷史今由共和黨中分出一個叫民主黨既反對派, 由同一班出身既權貴人士輪流兩個黨民主地當權
今算“民主"嗎?
但幾千年遺留既思想習性改唔到,

有能力就一定要獨大, 政治係咁, 做生意都係咁.

引用:
原帖由 Paul 於 1-6-2009 02:30 發表

頭先係TVB見港大有學生說六四解放軍也有傷亡,但場中就有人說傷亡是因為學生要自衛,
直利害  手無寸鐵對AK47還可以自衛殺人
單一事件, 主動襲擊軍人係有發生,

純係睇片, 唔好理會 旁白 字幕,

襲擊軍人係 學生 平民 暴徒 唔知 ?

最後軍人有冇死, 唔知 ?
http://www.youtube.com/watch?v=yHV076ZL4AE&NR=1

35 123
發新話題