發新話題

[認真] 不如大家傾傾六四吧....

引用:
原帖由 冥亞帝.劍 於 1-6-2009 02:50 發表
其實中共果時有冇叫過佢地番屋企先?如果有既話D學生唔怪得解放軍用武力個bo~叫左你地"冷"架la~講你地又唔聽,仲借D宜主動襲擊軍人,根住仲要話自己自衛,自衛仲要利害到手無寸鐵VS AK47都仲可以自衛殺人,D學生係武 ...
當時環境單單只有係學生就好處理.

最弊仲有 平民 暴徒 跟大隊 睇熱鬧 搞屎棍, 估計起馬佔總數一半人, 唔亂就怪.

出左事, 一定入學生數

引用:
原帖由 Paul 於 1-6-2009 03:18 發表
一些人見現場有氣油燃燒的火種, 就話解放軍在現場火化屍體, 清除物證。

今當年一定要有用噴火器先可以把今多幾千屍體火化, 而可否完全火化成灰也有問題
之後再由工兵們把天安門燒成黑色的地磚馬上一夜內轉成新的 ...
發生呢D事既唯一證據, 就係當年當視人聲淚驅下的陳述, ( 唔知有冇加鹽加醋 )

同香港民運領袖, 聽番黎之後再主觀咁估估吓後   , 再加以宣傳並講俾下一代知.

我既觀點就係亂係上黎, 雙方都有著有唔著, 雙方都有死傷

引用:
原帖由 kimkileo 於 1-6-2009 14:44 發表

同學呀嗎......出黎社會做野看清現實....好q快就發覺俾人昆左....黎親我公司既內地大學生會部都好快開通晒....
學生, 年青人, 白紙一張,

係最容易被洗腦的一群, 亦係最容易被煽動的一群

一當參與後, 佢地既命運就掌握係所謂既 ... 帶頭人 發起人 領袖 激進者 或 政權執政者 身上

好彩就有命長大後能夠獨立思考, 唔好彩就 .... 拜 拜

引用:
原帖由 bravohk 於 1-6-2009 22:31 發表

大家其實知唔知當年有好多國家有派記者响天安門?有幾多新聞片同圖片俾全世界睇?大家係用眼睇架~呢件事好醜!我早幾年去旅行,有鬼佬知我地係中國人就問,點解你"國家"可以用坦克車輾學生?我唔識答~我就覺得 ...
現在成日掛係口邊既就係 ... 射殺平民學生, 坦克撞死人,

都20年, 我都未見過以上 " 全過程 " 既 相片 或 片段, 都係 媒體評述 及 口耳相傳.

聽就聽得多, 見既都係 " 事前或事後 " 的 相片 或 單方面經剪接過的片段,

呢D 相片 或 片段 的 " 全過程 " 先係真相及事實. ( 如有請發比我 )

話我冷血都係咁話, 所見最嚴重既都係死傷者或肉醬相,

死者之前做過咩呢 ? 係軍人先做錯 或 死者先做錯 ?

例如: 軍人係主動開火, 或自衛開火, 是否向天或向人開火, 待求實質 圖片 / 片段.  

( 如果有人問我, 我會咁樣答佢 )

希望有一日能夠見到事實的全過程, 實質的證據.

我暫時既結論:  " 亂係上黎, 雙方有著有唔著, 各有死傷 "

引用:
原帖由 seals 於 2-6-2009 00:51 發表

嘩!我想講嗰D!俾你講哂!  
簡單D講, 如果要去 / 或有 國際法庭, 告辯雙方集合現時所有89年的 圖片 / 片段,

可否將被告入罪 ?

PS: 南京大屠殺 有齊屠殺行為全過程實質的 相片 / 片段 , 係斷正無得走

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 2-6-2009 18:02 發表

好多國家都無,唔覺得中國係例外要有o個個
無良知, 好多國家係咁, 或曾經係咁 ,

對64作為華人肉緊d, 關心d, 都好正常.

如果以前中國係強大, 一樣可以大大聲高調批評其他國家既政權.

永遠都係強勢大大聲架喇 , 國家係咁, 做生意都係咁........

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 2-6-2009 19:58 發表

宜家講緊既係中國

唔好同我講其他國家, 其他國家點X街都唔關我事

總之共匪用軍隊屠殺人民, 用坦克衝向人民, 歪曲事實, 向國民封鎖消息, 將事件淡化, 20年來不承認責任就係錯

係都要話佢做得岩既我都無野 ...
人地都無講實對呢件事係誰是誰非, 某方係對或錯.

只係客觀討論, 較全面地講出自己的想法, 有自己既感想.

好過某D成日吃人口水尾, 集會講過d咩野, 照搬過黎,

一激動腦充血, 就黎黎去去都係 叫口號, 背金句.

如果唔係上晒腦, 講多d自己既想法好過喇

以治國立場黎講 ......

以 小 亂 制 止 大 亂  ,

亦 可 以 講 以 大 亂 制 止 大 規 模 動 亂 ,

以上有邊個大國未做過 ?  

引用:
原帖由 queen 於 4-6-2009 01:27 發表

應該唔洗, 江澤民, 李鵬, 原木呢D死咗就得啦, 依家嘅領導, 好似溫總呢D, 當年都只係三四線幹部, 點都未燒到落佢地度, 當當年班話事人死晒, 佢哋仲唔爭住做民族英雄, 民主先鋒, 聲淚俱下咁話佢 ...
應該係要等到雙方有關人士都死晒, 到時點搞都得啦

引用:
原帖由 hypermax 於 4-6-2009 12:12 發表

個人覺得係嬴左啖氣,輸左個關係囉

之後咪爭取過第二樣野囉,人點會咁易滿足?

不過睇到吾爾開希闖關同自首論起.........

佢自己以經先行承認呢個民運是錯的
其實呢一份係高尚的職業, 搞一單野隨時要用上幾十年,

係呢幾十年會有志同道合既人士供養你, 一邊搞又一邊繼續讀書攞高學歷.

入得呢行, 呢一世都唔驚會失業, 完成一單又有下一單,

咁當然有所犧牲啦.

引用:
原帖由 seals 於 5-6-2009 01:31 發表
直選出來一定好?

台灣三千萬同胞選個「陳水扁」!結果有目共睹!

我都想香港有直選!

但最基本要「選民」質數有上升先得!
總之任何主義,黨派, 各有各好, 各有各衰, 無話邊個天下無敵,

關鍵係當時果個國家 , 社會人文適合那一種方式, 係 天時地利 或 時不與我   , 都要講吓命水

命不該絕氣數未盡, 就點搞佢都無用,

相反, 點樣雄心壯志都係徒勞.

引用:
原帖由 seals 於 5-6-2009 01:53 發表

如果無六四發生!

當日政權和平移交到吾爾開希先生手中!

可能佢仲肥過依家,貪過「陳水扁」添!
就算改朝換代, 一樣會死好多人, 有史為證

前朝果班既會殺, 開國果班既一樣會殺.

引用:
原帖由 seals 於 5-6-2009 02:06 發表

我都係咁講!
睇番阿希哥係當年談判果個款 ( 態度 ),

就知佢最多係 " 闖王 " 相, 一定唔係 " 皇帝 " 相 ,

有d馬後砲添 .....

引用:
原帖由 seals 於 5-6-2009 02:14 發表

我以為佢係「教主」!

「無家教教主」
談判當時, 我仲以為佢大把係手, 玩沙蟹佢仲唔贏晒 , 佢玩大左啦

引用:
原帖由 kimkileo 於 5-6-2009 02:28 發表

show hand咪就係一舖俾人清袋.....
睇佢而家個款( 雙撲手 ), 再唸番佢當年既表現,

我開始懷疑佢係 學運二五仔, 民運無間道,

做戲做全套, 20年後完成任務, 欲蓋彌彰咁死番大陸.

發新話題