發新話題

IKARIAM <- 一隻類似Simcity + AOM的game

關於隻game的軍事問題,小小心得同大家分享...

小弟玩到而家已經有三個島,水晶、石、葡萄都已經可以靠自己了,主城的Level有10, 其餘一個7、一個5, 但係我依然唔會好主力發展軍事,唔好話「進攻」型的軍事,就連防守型的都不算,為什麼呢?

因為人地派兵來打你,主要都係搶你資源,如果各位還是在開盤初期,城鎮等級不高,老手一看就已經知你本身也沒什麼資源,不會派大部隊來打你,至於那些pat pat痕撩交打的人,能力也相當有限,就算打輸比佢,你都冇幾多野比佢搶,所以我連生產士兵都懶,集中資源火速發展自己的城鎮規模、加速研究好過。

另外如果著重防守的話,有兩點小貼士可以教教大家:第一就是碼頭不要升高過Level 3, 因為人地打贏o左你,要搶你o的資源,都要靠你個碼頭來運走你o的資源,所以當你一發現有人攻你,而你自覺應該冇得打的話,千萬不要花錢生產士兵,一來很大機會趕不及生產,二來死了士兵的話資源就白花了。我的做法是:拆碼頭!明知佢係來搶野,冇理由留返個碼頭比你抄自己家咁笨,拿拿聲拆碼頭,就算打輸比你,你都運唔到野走,吹咩!

第二個貼士,我覺得就是預期生產咁多士兵出來耗用軍費,倒不如提升間諜小屋,察覺敵人有冇派間諜入你個城。正如剛才所講,高手如果要派兵打你時,多數會考慮你是否值得打,所以他們往往會先派間諜入你個城。你個城間諜Level高的話,就容易捉到人地o既間諜,所以可以預知人地係咪想攻你。

總括而言,遊戲初盤大家資源不多,不建議主力發展軍事,因為你連城市人口都未穩定,何來咁多收入養軍?軍費很貴的呀!

至於另一種情況引致你被人攻打的,就是你做錯事被人派軍「教訓」你,這時高手老手新手都打你,咁就冇得好講喇。做錯咩事會比人咁打法呢?咪就係你唔捐木囉!300都好,記得自動自覺捐木喇!唔係o的老手就會「出手」提醒你o架喇!
廣 邑 千 家 群 所 羨
萬 鐘 於 我 何 加 焉
志 分 涇 渭 昭 真 偽
立 德 樹 人 續 孔 篇

回復 129# 的帖子

你係咪去o左個冇人的島做開荒牛呀?

回復 138# 的帖子

Boniface兄,小的剛剛送出900葡萄給你,但需要16個半鐘頭的船程,請等等喇...

不用回資源給我了,我帶起大家玩呢隻game, 能力之內幫到就幫喇...

請慢用!

回復 153# 的帖子

要簽訂文化條約,你去到人地個城度,click外交,有得揀訊息類型,選文化條約就可以了...

你同我簽約喇!我好需要多o的文物呀!

我在49:07, 查布羅 或者50:10, 德克撤斯

p.s. 如果o的文物可以係莊家平時影埋影埋o的囡囡相,你話幾好呢!

回復 154# 的帖子

唔洗客氣,有需要出聲喇,葡萄好快就儲到

不過我地距離真係好遠就真....一來一回o的船要兩日先返到來,等到頸都長....

回復 169# 的帖子

目標人物是誰?

ACYY兄可以同我文化交流,小弟在49:07查布羅

小弟係和平主義者...唔係好想做狼喎....

不過小弟銳意成為一隻能夠自保的羊....情報小屋全部都拍得住個城的Level的....

如果大家的軍事行動目標是那些只懂開採資源,但係又唔肯捐木的粉人,又另作別論。

有沒有兄弟想要葡萄?我想換石

3比2來計算,即300葡萄換200石好嗎?

多少無拘,我現時有3000葡萄可供交換。

有意者請send去49:07查布羅,謝謝!

高達00距離我16小時的船程,有點擔心鞭長莫及,但係如果能力可及的話,我一定出手趙佢!

大家可以報告一下各自的兵力嗎?以研究戰略好嗎?CGF聯盟發動!

最討厭那些亂咬人的狼!又唔係勁,軍分排名5171就學人亂吠,真係睇唔過眼...

小弟現時的兵力:

方陣兵 x 10, 已upgrade至鋼劍鋼盾
劍士 x 10, 已upgrade至鋼劍銅盾
投石兵 x 10
射手 x 10
強弩船 x 5

回復 216# 的帖子

冇計....我同你地可能是唔同時期申請帳戶,所以距離比較遠....

請問仲打唔打那個高達00?

我派兵過去要16個hours...要同大家好好配合

回復 224# 的帖子

莊家兄我地唔係已經簽了文化條約喇咩?

應該同一個玩家只能簽一次...

ACYY兄我又同你簽,你在哪兒?

仲有,唔洗清佢海軍喇,已經派了間諜去起了佢底,佢得個的屎咁多多資源,就算有兵都唔怕佢,我仲有一日就研究完成「督管」,到時我做先頭部隊過去打殘佢先,之後接管佢個城。

大家請報一報你地派軍去那個屎忽鬼度要幾耐,跟住我地夾下o的時間,一個打完之後剛撤兵就即刻到第二個入去,第二個走完到第三個入去,一於輪佢大米!

雖然佢冇資源,但係大家打殘佢升下軍分都好!

最緊要係大家未結盟,等條友唔知乜頭乜路,咁多人走去打佢!

回復 255# 的帖子

睇o黎大家的目標都是那個高達00

不過睇o黎大家都係路途遙遠咁去「遠征」佢,仲有先幾日睇過佢o的資源,打完都應該冇肉食的,白白花錢,大家係咪都決定打佢呢?

我已經有100劍隨時可以出發

回復 268# 的帖子

那是Ben兄的城呀,佢唔係成日online的

發新話題