發新話題

上戰場了

引用:
原帖由 jwlchan 於 25-6-2008 19:26 發表

冇錯, 英軍全係職業軍人, 美國, 中國都係. TA係後備軍, 以前係用作本土防衛, 而家亦跟正規一樣出戰, 亦出相同人工, 但因訓練冇正規好, 如果想自殺, 為興趣可以參加TA.

英軍實在唔多兵, 但為幫美國而打伊拉克, ...
唔好意思,純粹分享下。

小弟都做過TA,又唔係話想"想自殺, 為興趣就一定要參加TA.".....
雖然我地成日被正規"串"我地係STAB ....Stupid TA Baster。

但我想講,我地裡面都有人去selection過做SAS, 我嘅朋友都有份去打過"亞里巴巴"....
我個RSM都有份打過福克蘭戰役....我都有份去搜過炸彈....曾幾何時都驚過會比愛爾蘭共和軍炸死。

我地都有突擊隊,傘兵同正規一齊作戰.....當得兵就有心理準備.....大家都係去做嘢...
所以無必要講..TA.....Regular...誰比誰好等云云......Regular入面嘅人可能會有人讀到PhD.....但TA裡面就一定有人讀到去PhD

初返嚟香港嘅時候....識到一位人兄係當年防衛軍中尉.....佢知到我嘅背景之後
佢竟以野生禽鳥 - "野雞" 一詞嚟形容曾經做過TA嘅人, 不是話要他嘗識...當交過朋友而已...我想也不需用到"野雞"一詞來嘛...

那時的他都四十有六卻還是一名"中尉"而已....他亦只不過是一名香港去英國寄居TA嘅attachment 而已....."野雞","中尉".....大家看起來都不相伯仲....
其實大家都係做嘢...無需去到咁....

唔好介意,純粹吹水.....

引用:
原帖由 jwlchan 於 27-6-2008 17:11 發表

小弟 Regular 22 years 退役後都做過幾年TA, 我既意思係本來TA係local defend, 但現在兵唔夠而派TA同Regular一齊去打....實在因TA並無全職訓練, 無論體力, 技巧,知識在軍人生活中係比regular差的, 所以, 我本人就 ...
師兄想法與小弟不一實不為奇,吾亦無意求得師兄應同。
小弟應同師兄講法PhD唔可以擋子彈,身體健康才是重點。
一個打十個, 更好打廿個好未,也不外乎這樣而已。

與時並進,並無不當。
生死各安天命, 話知你有幾多資源,幾多訓練,用乜裝備用乜鎗都好.....有如何....
要死嘅話...話知你係海軍陸戰隊,傘兵,定裝甲師都好....一粒子彈...一塊碎片
就夠可以買個箱比你加車埋你返屋企,再加送國旗一張。

有腦唔代表一定掂...無腦就一定唔掂....
好似隻牛咁....退休之後都淨係識得諗住以前係點樣耕田....

身邊朋友跟我一樣已離開軍旅生涯的,都說回憶是美好的。
但卻沒有什麼打不死心態,說穿了,都只不過係一份工而已....管那正規軍....地區軍....笑吧!

引用:
原帖由 jwlchan 於 27-6-2008 21:50 發表

師兄, 小弟話而家當TA唔着數, 傷害閣下感情, 得罪閣下, 首先致歉......

我係因自幼家貧, 無依無靠, 當兵係我最佳出路, 一做22年, 跟住再做幾年TA, 完全係當打工, 唔係興趣....

如果因子弹打得 ...
師兄息怒....

眾君乃小弟前輩....吾定受教之...
此處乃吹水地,實其可愛之處。

如覺得罪...致歉......
小弟清貧...當時流浪他鄉....當兵....洗碗....做麥當當......實為糊口.......
問我什麼軍事知識....什麼鎗好......什麼鎗唔好......唔知.......

小弟應同今時今日年青人太受保護....當兵實為強化個人能力之選。
小弟亦敬佩師兄自己開公司,自食其力。

識英雄,重英雄(可能師兄根本不放小弟在眼內)...但都望有日再能向師兄指教指教...

引用:
原帖由 cocacola 於 27-6-2008 13:40 發表

唔好意思,純粹分享下。

小弟都做過TA,又唔係話想"想自殺, 為興趣就一定要參加TA.".....
雖然我地成日被正規"串"我地係STAB ....Stupid TA Baster。

但我想講,我地裡面都有人去selection過做SAS, 我࢚ ...
朋友來自PTI,考兩次兩次都肥..就咁拜拜

引用:
原帖由 jwlchan 於 27-6-2008 22:52 發表

SAS selection唔係fit就惦晒, 重要有磨練, 心理因素強, 吸收能力好, 決定力強, 鬥爭力強等......如果唔係, 揾個PTI Corps全部大隻佬去咪OK 晒!
無錯,因為佢心軟
問佢如果要殺一個平民...好似一個發現咗佢行蹤既小朋友咁。

佢答唔殺...咁就拜拜

發新話題