發新話題

世紀軍事展吐相區

我見到第四幅相有位師兄著住件嘅RAF Tropical No.1 Uniform (應該係一般嘅士兵,事關係佢臂嘅位置又見唔到士官嘅軍階。同時間係佢衫袖嘅位置又見唔到軍官嘅官階)。

小弟不才,以我所知No.1 Uniform 同 Stable Belt(粗藍+幼淺藍+粗紅) 好少配埋一齊用 。呢啲係Optional Item 以我所知要用都係著No.2 Uniform嘅時候用多啲。

師兄可能係Crossover....

引用:
原帖由 Royal_9413 於 18-6-2008 13:34 發表

這是RAF no.6, no.6的官階放在肩上,
的確, Stable Belt好少用在no.1,
但no.6配Stable Belt我都有見過, 不過唔多
師兄講得無錯,個套係No.6 Uniform。但好多人仕比較鍾意叫佢叫做 Tropical 嘅 No.1。
好似"卡奇恤"咁...一叫呢個名就知佢係乜•
依家好多地方都已經obsulate咗呢套制服,因為英國都無乜亞洲地區嘅殖民地。
連HKACC早四五年前都obsulate埋,大概係有啲不合時而同殖民地主義。不過係其他地區都仲有人著嘅。
相入面個位師兄唔知係
"皇家空軍地面作戰部隊"嘅作戰人員,定
"皇家空軍"嘅地勤人員呢

我都好想師兄分享啲No.1 + Stable Belt嘅相,唔一定係空軍。其他兵種都可以,等小弟可以跟師兄學習學習。
但依希記得不論士官或軍官的於No.1制服上的要求都必需配帶外套上已配備好之腰帶。
日上事務如只需穿著No.2的話,可按不同部隊要求配帶Stable Belt或名牌等Optional Item.
而Stable Belt 都唔係道道比用,可能有師兄見過配Combat + Stable Belt。
但我可以講好多部隊到今日今時都只準其部隊成員配帶Green Belt,好似Royal Artillery就係咁。

而大概只有一個情形我見過不需使用自身制服已配備好之腰帶,而又可以上場見人。
就係大操時候有配劍的准尉或軍官就會按上述之情況除去其外套上之腰帶,
改而使用連帶配劍上之腰帶進行大操。

引用:
原帖由 Bryan 於 18-6-2008 18:39 發表

RAF
No 1 SERVICE DRESS UNIFORM (No 1 SERVICE DRESS UNIFORM (No 1 SD)) 等同於夏季地區
No 6 SERVICE DRESS (WARM WEATHER AREAS)

於寒帶用No1SD / 溫帶用No6SD, 兩套相同等級, 用於典禮儀式 (所以RAF 1 ...
多謝Bryan師兄

根據制服配件使用規定,
制服配件可以使用場合分為兩類:

1.) Informal
2.) Formal (Fully Dressed)

用得No.1就已經的公式的場合
而Stable Belt 係非公式場合嘅制服配件,因為顏色唔係統一。
每個部隊都有唔同顏色,所以Stable Belt 係唔可以用的x!! 。

至於No.6袖口位位置可唔可以有軍官嘅官階的,係可以有的。不過就唔係太常見,點解?

因為似係二次大戰的時候。像英聯邦國家紐西蘭,因為天氣問題。夏季的溫度又未熱到好似馬來西亞,香港o既夏天。
咁佢地"皇家紐西蘭空軍"就比佢地的軍官可以用自己錢(其實都係用自己錢去訂制服,因為軍官無得公發的 )去訂一套同No.1一模一樣的No.6制服。

叫Summer Service Dress Jacket,就係袖口位位置車縫有軍官嘅官階。所以會唔難發現袖口位置有軍官官階的No.6制服。
可以話唔係正式No.1但又唔係正式No.6.....但King佐治話比咁做

附件

18-6-2008 19:42

引用:
原帖由 myron21st 於 18-6-2008 17:32 發表
Combat with Stable Belt
好相!!....

但都係個句,按個別部隊習俗及禮儀。

Combat 係可以配 Stable Belt,但唔係個個部隊比你咁做。

千萬唔好應叻,唔係會被人鬧

引用:
原帖由 Royal_9413 於 19-6-2008 01:14 發表
我都有d唔明野想向大家請教下, 睇左d相應該知我講咩

請看相片B/C, 如果佢地RANK在衫就, 肩上就無帶?

請看相片A, 佢個RANK跟返no.1位置, 肩上仲有條帶?

RAF 同RAF regiment 除左個章制服都仲有唔同地方?(唔計 ...
吾......果然係好問題!!

比我少少時間,等我去問下同事。
如果佢都唔識答,就要等耐少少。

因為遲多一個月左右,我就會到訪上述機構。
到時候我會請教一下那邊的業界朋友,

問一問點解佢地啲制服會有啲咁樣唔同嘅地方。
不過到時呢個Post都唔知可唔可以再追,因為都成個月。|)

引用:
原帖由 auxair 於 19-6-2008 23:16 發表

如果check check RAF 最新 Dress Regulations, 就會知 No 6 Service Dress (Warm Weather Areas) Officer 同 WO rank 仲係要上膊頭, OR Rank 仲係要上袖。 多年NCO/Officer 經驗眼見,有意/冇意/焗住著錯周不 ...
吾...好多謝auxair sir 出手幫我答咗呢條問題

走去問過同事,佢話舊時佢係陸地,要用翼嘅嘢少接觸啲。

我比咗幾蝠相佢睇,佢比咗以下嘅答案。

Top picture: on the shoulder is just a button which would have the corps
badge on it. nothing to do with rank. The forearm badge is for Warrant
Office Class 2 (RAF version of RSM) from RAF Regiment

2nd picture: all junior nco's have their rank on their shoulders instead
of arms in RAF, not RAF Regiment

3rd picture: regimental badge of the RAF Regiment worn on shoulders of
their best uniform

呢位同事其實係一位老外,佢入伍受訓完成後三個月就被人車咗去福克蘭。
不過個時候福克蘭場仗都已經打完三個月,因為佢係皇家工程師兵團嘅關係。
佢最大嘅任務就係掃雷,至於亞根庭人,老外話佢地亞根庭人有個花名唔知大家知唔知係乜?

安德努皇子出咗名脾氣大,大家又估唔到佢講咗啲乜嘢搞到被艦長"串"返轉頭?

呢位同事算係我認識嘅第三位軍人同事,第一位係前boss,佢係前皇家海軍上尉。佢竟然同埋老婆一齊走去爬雪山 !!...
跟住係每日開長途電話會議"問功課"嘅前皇家空軍負責航空發動機維修嘅機械士。

林林種種有三兩個本土人仕,已上咗年紀。後生時有份"客串"過六七暴動。
小弟都曾經入過伍但已退役,那時我係Larkhill接受訓練。當日有位教官,當時係福克蘭戰役中佢係一位狙擊手。
佢話佢無正式殺過人,但就只時差一點便可以擊中一位亞根庭士兵,或者當時有人提醒那位亞根庭士兵小心狙擊手。

就是準備扣機一刻,那亞根庭士兵立即曲低個身,咁佢就咁消失咗描準鏡視野之內無再出現。

唔講大多,我驚大家瞓咗|) ,有機會嘅話希望可以再講多啲。

發新話題