發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 21:34 發表

有由2.0開始既...不過...一定係定焦囉! (eg. 135L f2.0, 35L f1.4, 85L f1.2)
你budget 3萬蚊,不如就去到近d既2.8啦?(要zoom的話)
買鏡緊要過body,雖然話機身唔好都好有問題,不過,lens先決啦!
假如你要由28-200 ...
好毒丫
為何要將世界分開兩邊,非敵即友。

回復 12# 的帖子

得一粒電<<我=0=咪係law--

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 21:49 發表

我覺得唔係好毒je...Zoom lens貴極有限
如果係要28-200呢個range,玩定焦,咁就真係毒啦!
由24L開始,加支35L snap,加支Sigma 50mm平少少cal埋散景靚,85L影人,135L影全身,加支180L玩Macro,最後來支200L f2來結束... ...
玩定焦好辛苦的..我玩父上的定焦 ...加上Zoom lens比定焦實用 ......

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 21:50 發表

呢個都係辦法,唔怕個mon肉酸可以買40D,不過我覺得450爽d
450 D 好~~~
睇下車車玩lens...定係玩機

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 21:54 發表

其實車車想要28-200,不如玩埋wide啦!
唔怕副廠,可以要小小白IS(f4)唔要小白IS(f2.8),加支Tokina 11-16 f2.8,呢支又係最近口碑好好既鏡頭

當然,我冇玩過!
副廠都係一個不失為一個choose~but....要考慮對焦速度
我都考慮入支副廠700-200 f2.8 les

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-2-2009 21:57 發表

理論上係over-budget ma~

50D比450D方便既~起碼iso選擇既range大d,連拍快d,好多微調既野都有
個mon重要係92萬像素!

不過如果係專心影相,呢d只係gimmick野~
over-budget 好慘

引用:
原帖由 ZaMaR 於 3-2-2009 22:31 發表

有幾皮野仲去玩APS-C,搵自己笨咩...
yo

引用:
原帖由 m4devastator 於 3-2-2009 23:24 發表

有講錯咩..

都係宣傳下APSC的好處姐
但冇講壞處

發新話題