16 12
發新話題

新一輪所謂既紓困措施..??

除左減薪俸稅之外, 關我X事咩!

佢地班契弟知唔知咩叫燃眉之急! 放緊無薪假, 被減薪呢 d, 即時幫忙度 = 0.

剛剛被裁員, 未找到新工既, 即時幫忙度又係零.

引用:
原帖由 龍先生 於 27-5-2009 11:43 發表

讀書???!!!
我而家日頭又要打工, 又要part time讀大學, 一年成8萬蚊, 又唔見政府有咩幫下我地???!!!!!
成日叫我地持續進修, 但又一蚊都唔幫下我地!!!!!!!!

我唔困難??? 岩岩夠數要交稅, 又要交租, 又要 ...
所以話班契弟跟本一早已經脫離群眾, 以我所認識當中既人入面都有唔少人好似你咁, 打緊份工又要養家又要交稅又要讀書交學費, CEF又cover唔到, 好彩果 d 就只係遇著份工仲要放無薪假減人工, 但已經入不敷支, 唔好彩果 d 俾人裁員連份工都無埋又未搵到新工.

果堆垃圾措施對我地既幫忙力度可謂零. 見到出年張報稅表就真係火都黎埋.

引用:
原帖由 hippies 於 27-5-2009 12:41 發表
利益輸送就識.........
就算唔係海瀟, 我都覺得條胡鬚仔廢廢地, 廢既程度同唐X年有得揮.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 13:02 發表

你計俾我睇... 8000蚊供廿年..
就咁加埋都係兩百萬...你睇下而家一間住到5個人既市區樓,有幾多兩百萬..
就算俾你8000蚊供樓,俾屋企五千....一個普通細路一個月都洗三四千啦!
有既話我知. 供 $8000 個月既市區樓仲住到五個人, 即刻入黎炒都好.

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:01 發表

叫你住半山咩....
洗唔洗千幾二千尺?
食米唔知米貴.

半山二千尺係八萬蚊個月, 你計少左個零wor.

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:08 發表

打比喻姐....一定要新屋? 一定要住5個人?
結左婚又未夠錢搬出去住, 要同一方既阿爸阿媽住, 經濟好果陣生左個小朋友. 唔係五個人咩?

新屋?! 新屋有二百萬??

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 13:07 發表

沙士既"逃大花園"好唔好?

重有wor...交稅係係份糧度扣ga wor!
你個兩皮,一個月冇10%以上,重有,唔洗儲呀?
當18000一個月,樓都去左一皮啦基本!(物業又要稅)
實際得6千7千,重要養隻化骨龍,上有高堂.. ...
唔好意思, 臨床經驗話俾我知, 你仲未計償還讀書時欠落既學費.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-5-2009 13:18 發表

Grant-loan,一年4期,當10年還,當一季五千幾....重有老婆係大學識落,大家一齊還,一皮埋單!

食屎咁食
Sorry, 又計漏左. 為左唔駛驚人炒, 要一面返工一面讀part time. 一個 bachelor/master degree 平平地都七八萬....

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:17 發表

我咪問係咪一定要新屋囉....
結左婚生左小朋友呢個例子....
個老婆唔識郁既....
年紀大果D就話JA....
有錢供樓係度嘈唔夠洗....
E家政府幫埋又話得果少少用....
有人搵幾千蚊唔夠養家唔夠食....
屋都租唔到 ...
唔係新屋又點, 二百萬買到 d 咩屋呀. 頭先你計出黎既係就咁廿年加埋! 息呢!???

即係話只可以買間屯門元朗粉嶺上水既500-600呎. 兩皮野一個月?? 你知唔知係幾多公司要開刀既首選? 唔炒都扣人工, 之前計落都剛剛好, 一減完就入不敷支了!

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:27 發表

哈....
搵兩皮一個月....
又結婚又還債又養家又養老婆仔女又供樓又食又搭車....
我剩係得出一個結論....
"冇咁大個頭唔好帶咁大頂帽"
邊個同你講一定要買樓?
邊個同你講一定要娶老婆?
咁死啦....D低產既點算 ...
"冇咁大個頭唔好帶咁大頂帽"

你唔好以為有兩皮野一個月好多, 好多野一闊三大. 低產供唔到樓可以輪公屋, 因為兩皮野而家輪唔到成家訓街好唔好? 定係減自己人工減到$6k去申請?
唔買喇, 無咁大個頭喇. 私人樓又幾錢租一個月呢?

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:43 發表
我自己覺得政府點幫都唔會幫D搵萬幾二萬一個月既先....
一黎大把人窮過佢地....
二黎有錢養屋企有錢娶老婆生仔仲要係度話冇錢洗....

我想問咁班低下階層食咩?
佢養唔到屋企養唔到老婆仔女冇錢買樓....
真係食 ...
所以咪話呢個政府遠離左群眾.

中產佔多數, 但佢地既資產全部都係賬面.

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 13:53 發表

大把低收入家庭D人都食哂屎啦....
佢唔洗養屋企?佢唔洗食?
E家揸住二萬銀工你番有老婆你搞仲咁多嗲?
唔好覺得低收入既人D家人死X哂得架....佢唔洗養咩....
你自己講下合唔合理....
好老實, 有幾多人一出黎做野就二萬蚊. 而家有二萬果 d 最多咪係個大公司既部門主任仔, 公司仔既經理....

你估佢地未試過得幾千蚊人工!? 一出黎做野就係咩都無得幾千蚊人工日日食麵包渡Lunch... 黎到兩萬蚊都係呢幾年努力勞力腦力挨出黎先比其他人高一格仔人工. 你估幾千蚊人工真係無端端有份工兩萬蚊咁著數? 上到黎呢個數先知好多野一闊三大, 好簡單, 以前幾千蚊返工著 T-shirt波鞋, 而家著老西皮鞋個成本已經唔同. 呢個位仲要人靠衣裝, 寒酸少少都俾人話你唔惦.

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 14:07 發表

所以咪話囉....
大把人搵幾千蚊又係要養家....
升到兩萬蚊又係要養家....
除左買西裝仲有D咩係所謂 "工作上需要" ?
洗唔洗搵司機車你番工先?
咁你自己覺得....邊個慘D?
唔係理佢點樣做上黎二萬....
而係停係 ...
司機!?? 好呀!!

再講, 你又知唔知有幾多人燃燒自己既健康同生命去換呢個人工? 好簡單, 香港有好多工都係24x7無論十號風球黑雨定係農曆新年都要返工架? 返完兩晚通宵頭暈暈第二日又要轉更, 又或者十號風球冒住一棵樹仆落黎都要搭百幾二百蚊的士去返工!

兩皮野只係用黎買保險同第時睇醫生.

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 14:16 發表

咁亦都大把人搵少收入做既野多過辛苦過搵二萬既....亦都要十號風,24小時X7日隨時準備,驚比樹扑啦....
如果咁數, 只恨佢地讀書唔夠人多.

你可能講緊一個中五畢業另一個係大學畢業既分別.

引用:
原帖由 101653 於 27-5-2009 14:44 發表

大學生未必搵唔到工的....
當然呢個時候真係比較難搵....
正如麥記/七仔請人....
中五學歷....略懂中英語....不一定要工作經驗....
我諗冇個大學生係冇D咁既野....
只係....做完一個月....可能得3000蚊唔夠.. ...
你覺得麥記/七仔請人見你個學歷係大學生會唔會優先.....................?

優先拒絕就會. 呢d 叫 over-qualification, 請你個經理都係得中七, 本身諗住請個C奶返黎管下, 唔通請個大學生返黎威脅自己咩!

16 12
發新話題