發新話題

香港CID佩槍一問

其他工友 (包括我啦) 就成日笑佢地做「重裝棟Post」或者「重裝步兵」...
我諗係入面班前特警都諗唔到最終會出返黎「拋頭露面」...

[quote]原帖由 B20_hk 於 22-7-2011 01:22 發表

N年前做過單同拍戲有關既case,唔睇唔知,鏡頭後面走黎走去既特警,
拎既係手拉M仔,支支五癆七傷,用黑色膠紙痴住算,有支仲係攔腰斷左既,都係用膠紙痴返!!

伸縮警棍係一捷黑色膠水喉通,個頭就用粒大螺絲扭上去,
手槍當然係手拉啦,
OC foam / CS / Flash bang...etc 都係一截短短地但粗D既膠水喉通...
件避彈衣就流到飛起...

不過真係打空包但果支都唔好得好多,
Noriko既M16加骨加鏡就扮SR25,
同埋勁多山齋廠出既槍...

(呢單野事後有見報既... 現場仲拉左某位以演特警馳名既男藝人添...
佢都算係無辜,所以最後無告佢,告負責人。)
引用:
原帖由 阿堅 於 21-7-2011 23:27 發表

有套支 GLOCK17用馬記支手拉......

其實用Glock的話,對訓練既負擔會更重。
據講,Glock想燒得好,要密密燒密密練。

但前線刑事部工友,就算政府比得起錢佢地日日燒日日練,
都無咁既閒情逸志啦。
再者,政府亦無可能為一支槍忽然間加大幾倍訓練資源。
引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 23-7-2011 11:44 發表

其實我最唔明既係點解本身香港有用開G17/G19既GLOCK出品, 響保養/訓練方面有優勢, 但係到最後, 都係用左SIG...

諗唔通...

Glock一定唔會係首選。

巴西果支? 機會唔高囉。
引用:
原帖由 bennyho1004 於 9-8-2011 00:07 發表
咁你地估下軍裝換槍會用revovler or pistol
因為上次有枝巴西做的左輪都有話過,
另一枝就係glock.
glock應該都係首選。
但有無可能會用p226

據我所知,軍裝部短時間內都唔會更換配槍。
M10HB又未停產,性能良好又乎合任務所需,點解無啦啦要駛咁大舊錢?
引用:
原帖由 bennyho1004 於 9-8-2011 01:29 發表
咁係邊枝
p99

我諗大家miss左樣野,就係警隊換槍既原因 / 理由。

刑偵人員換槍係因為Colt Detective Special停產,兼且零件即將無貨,
所以可以話係「逼於無奈」之下要換新槍。

至於軍裝人員用既 S&W M10HB,正如係之前提過,
佢未停產兼且零件存量大,其實真係無咩必要換槍。

再者,眼見好多朋友既著眼點係「Revelover威力細、唔得tactical、落伍...等等」
咁講啦,大家遺忘既兩點,就係香港警隊既「武力使用」理念、以及本地治安情況。

配合返實際情況黎睇,香港警隊繼續使用S&W M10HB作為配槍,
其實都係相當合理既選擇。

既然如此,大家又不妨諗諗,立法會財委會又會唔會無啦啦批咁大舊錢比警方?
需知道唔只單單採購呢筆,仲有後勤、訓練、維護....等等等等既開支架。

警用裝備好似無限制呀?
引用:
原帖由 SECOND 於 1-10-2011 03:55 發表

更正
應該係歐盟槍

發新話題