發新話題

Part time soldier,Full time Court Martial之再談老防

引用:
原帖由 ranger_hk 於 26-11-2007 13:21 發表
1.其實坐軍監同坐(民監)有乜分別??
2.坐軍監有冇糧出(老防鈡錢)??
3.坐軍監時做D乜?唔會齋坐面壁思過呀嗎 ?
4.坐軍監會唔會有案底(我指是民間)
5.坐完軍監有冇得繼續當兵??
     問題多0左D S ...
1.其實坐軍監同坐(民監)有乜分別??
軍監是犯軍法與民監無關
2.坐軍監有冇糧出(老防鈡錢)??
如果是未婚正規無糧出, TA亦是, 老防唔知
3.坐軍監時做D乜?唔會齋坐面壁思過呀嗎 ?
做苦工及Hard Training, 十分慘
4.坐軍監會唔會有案底(我指是民間)
軍部有底, 民間通常無底.
5.坐完軍監有冇得繼續當兵??
通常有, 視乎罪行

引用:
原帖由 mswong 於 26-11-2007 22:13 發表
To:jwlchan:嘩!答案100分,以我記憶,你無坐過監喎!禁清楚?唔通你唔係Xl chan
我想搭吓咀,在軍中有一条罪係軍隊唔係罪,就算在外面犯法,軍隊未必打佢包?就是打交!不過打交又打輸咗老細好唔開心 ...
MS大佬
我就係XXChan. 你唔知如果我唔係棄文習武去當兵, 現在可能係大律師 都唔定架!

引用:
原帖由 mswong 於 27-11-2007 01:43 發表
喂,有人話你90's在香港教セ警喎,好開心見你浦頭!其實在此都有好多水雷炮,不過人唔出声就無謂督爆!e-mail 我謝謝
舊事不提

引用:
原帖由 jwlchan 於 27-11-2007 01:07 發表

MS大佬
我就係XXChan. 你唔知如果我唔係棄文習武去當兵, 現在可能係大律師 都唔定架!
MS大佬

你又知唔知我曾借在MCTC二年? 那時一柴但所有sus 叫我做Staff又立正, 十分飄然
所以對監房十分清楚

MCTC = Military CorrectiveTraining Centre
SUS = Soldiers Under Sentence

引用:
原帖由 ranger_hk 於 27-11-2007 00:37 發表
thank you sir !!
大佬! 我無做阿sir好耐! 叫兄弟啦!

發新話題