發新話題

一位華籍英兵的Blog

引用:
原帖由 B20_hk 於 23-3-2008 16:08 發表
http://hk.myblog.yahoo.com/britisharmy-hkmsc
我識此君....亦曾共事, 十數年前之往事.....好似就在昨天....
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 B20_hk 於 24-3-2008 00:41 發表

哦...我也曾識他

現在已成了生意人週圍飛

生活算不錯了
Good, can you tell him if he know 陳老師! Tell him to contact me if you could! Thanks in advance!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 louise 於 24-3-2008 04:13 發表
小妹妹吾識野ah
so系度thx你既分享先
Not quite understand what you mean. You could just click on the link to view.......
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 B20_hk 於 24-3-2008 22:59 發表

我返公司找回他的卡片先
Thanks or you may PM me with this details?
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 B20_hk 於 25-3-2008 15:35 發表
sent out
Pls check
唔該晒!
井底之蛙, 啋你都傻!

回覆 #8 jwlchan 的帖子

I have email him and have his reply. THis is nice to see the old boy! Once again! Thanks!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 B20_hk 於 26-3-2008 16:04 發表

你是MP伙記嗎?
No will PM you!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 derek_lok 於 29-3-2008 13:07 發表
請問各位前輩:

老防,,水雷炮,,係點分??職責上有咩唔同??
老防係Part Time 軍人, 但編制上係48 Gurkha 步兵旅中偵察團隊. 訓練上係基本步兵訓練.
水雷炮係Full Time 軍人, 但並非由一軍團組成, 新兵受基本步兵訓練, 完成後調到各英軍支援單位, 如運輸, Military Police, 医療, Cook, Guards....等等. 須重新接受調到軍團技術訓練.

防衛軍係整個軍團行動, 故在二戰時因軍團英勇受勛, 成Royal Hong Kong Regiment.
HKMSC因各調到不同英軍單位, 而且名稱亦改編數次, 行動時將代表所歸軍團, 故從未因此受勛, 但二戰時有水雷炮在英軍投降後至印度或緬甸加入英軍作戰, 有個人戰功甚高, 但無因此而令HKMSC受勛.

井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
回覆 #19 jwlchan 的帖子

http://www.geocities.com/wcheukt/Army_UK.htm

THe question was:
引用:
原帖由 derek_lok 於 29-3-2008 13:07 發表
請問各位前輩:

老防,,水雷炮,,係點分??職責上有咩唔同??
and this is why I answer it as #19
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 B20_hk 於 6-4-2008 18:44 發表
咁HKMSC有冇直接參與戰爭?
MS 話差啲去了越南, 咁華人也有否參與過...
每年也派人去東南亞受訓
是否NCO training?
HKMSC 在二次大戰有參戰, 之後, 正如我以上所講, HKMSC 與各所屬部隊服務, 並非一致行動, 故小弟無意見提供.

往東南亞受訓或服務, 並非区限於仕官(NCO), 小弟新兵未滿一年便派往馬來亞服役, 之後十數年, 長期往汶來(Burine)服務.....

引用:
原帖由 B20_hk 於 7-4-2008 14:21 發表

馬來亞服役及長期往汶來(Burine)服務
咁會做甚麼???

願聞其詳     
對唔住, 我不想出書寫"我的前半生"

p.s. 得閒揾我地d舊伙記問下啦! 你都識佢地, 佢地好多個在85-90年代時都常去芠萊架! 唔係受訓, 係去做嘢, 我太老啦, 我去時係70-80年代, 太耐好多嘢都記唔記啦!

引用:
原帖由 B20_hk 於 15-4-2008 16:08 發表

老??
我估你仍在能力寫"我的前半生"

但無所謂...完全尊重你
阿銘哥,

有無能力寫"我的前半生"是一件事, 想唔想寫又係另一件事......
舊事過去, 如果時常停留在"想當年"之中, 人就冇乜進步.
我好喜樣CGF這個討論區, 又要再次做擦鞋仔多謝大佬G一聲, 但不能花太多時間去話說當年, 而且, 我唔想咁老氣橫秋乞人憎!

引用:
原帖由 HKMSC-95 於 30-4-2008 07:14 發表
Hello,

原來你地係度講緊我呀!陳老師話我知但佢老人家又唔記得係邊個地方,所以我週圍搵終於搵到!
Hi, 大家好!個 Blog 係我寫不過太 Lazy 所以無乜 Update.... 都唔知寫乜好,又唔好得罪人但又唔想講大話 ...
歡迎加入! 我地有好多舊伙記在呢個Forum!

唔好再叫我陳老師, 大家朋友, 回香港揾你地飲酒!

發新話題