發新話題

上戰場了

引用:
原帖由 tango10 於 25-6-2008 10:57 發表

英軍好喜歡參加一些較小規模的衝突, 例如北愛.
可以試驗武器, 驗證戰術, 讓士兵有實戰機會又唔想搞到收唔到科.
當英兵是一份職業, 當然是為薪金及升遷.
為與趣可以參加TA.
冇錯, 英軍全係職業軍人, 美國, 中國都係. TA係後備軍, 以前係用作本土防衛, 而家亦跟正規一樣出戰, 亦出相同人工, 但因訓練冇正規好, 如果想自殺, 為興趣可以參加TA.

英軍實在唔多兵, 但為幫美國而打伊拉克, 英國好多人都唔支持. 唔係為試驗武器, 驗證戰術, 讓士兵有實戰機會又唔想搞到收唔到科....而家真係唔知點係伊拉克收科!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 cocacola 於 27-6-2008 05:40 發表

唔好意思,純粹分享下。

小弟都做過TA,又唔係話想"想自殺, 為興趣就一定要參加TA.".....
雖然我地成日被正規"串"我地係STAB ....Stupid TA Baster。

但我想講,我地裡面都有人去selection過做SAS, 我࢚ ...
小弟 Regular 22 years 退役後都做過幾年TA, 我既意思係本來TA係local defend, 但現在兵唔夠而派TA同Regular一齊去打....實在因TA並無全職訓練, 無論體力, 技巧,知識在軍人生活中係比regular差的, 所以, 我本人就不贊成而家年青人去做TA. 打仗唔惦會死架!
如果師兄認為我講錯, 咁我向你認錯就係叻! 而家快d去參加TA啦!

再者PhD學歷唔會擋子弹, 有PhD都會比敵人打死, 當兵係講體力, 技巧, 勇氣及訓練.

井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 阿德 於 27-6-2008 02:43 發表
小弟以前玩開步操..對英軍guard division都幾有興趣知多d..
其實我想問好似irish guard....coldstream guard ..scott guard果d英軍部隊..
見佢地除左執作儀仗任務之外都會上戰場..
其實guard division 編制係點 ...
係基本步兵編制.
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 tango10 於 27-6-2008 10:44 發表
TA在英國可算是一種用少錢養多兵的制度.
水雷炮新兵要學足八個星期才用.22打靶.
老防新兵第九日就要燒7.62實彈.
TA訓練不足與資源分配有關.
打起仗來要全民動員(一, 二次大戰時), 正規本地訓練時間都一樣-戰場 ...
TA一星期返一晚幾小時, 跟住一年27曰Training day 就惦.....
Regular時代既我星期1-5早上0600 hrs PT, 跑起碼2-6 miles. 跟住每曰Training + Duty, and then Training and duty......Tango師兄你在水雷炮新兵用SA80, 再做老防用返SLR+SMG.....

TA training instructors 係Regular PSI, 唔通揾TA 教 Regular?

我並無高低分化TA/Regular之意, 但明白人一睇就知乜事!

你鍾意而家去做TA打仗係你自由, 但如果我個仔話去做我就一定反對!

井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 cocacola 於 27-6-2008 13:32 發表

師兄想法與小弟不一實不為奇,吾亦無意求得師兄應同。
小弟應同師兄講法PhD唔可以擋子彈,身體健康才是重點。
一個打十個, 更好打廿個好未,也不外乎這樣而已。

與時並進,並無不當。
生死各安天命, 話知你有幾 ...
師兄, 小弟話而家當TA唔着數, 傷害閣下感情, 得罪閣下, 首先致歉......

我係因自幼家貧, 無依無靠, 當兵係我最佳出路, 一做22年, 跟住再做幾年TA, 完全係當打工, 唔係興趣....

如果因子弹打得死人, 生死各安天命, 故軍人係不須太強訓練, 不須體力, 如似TA咁一星期一晚惦晒! 咁我當兵時就真係要笑住去做, 一個打十個, 更好打廿個好未,也不外乎這樣而已......咁就好叻, 重要training做乜.

我想, 此想法就係職業同業餘既分別!

我因自幼家貧無書讀, 又冇腦, 好似做牛咁耕田就做咗二十幾成三十年,
真係唔似而家d細佬, 好似我個仔咁, 有老豆養, 未知幸苦, 又只識用學歷嚇人, 又話人冇腦, 其實讀左幾年書係咪就代表有腦? (尤其只係靠父蔭, 唔係靠自已双手) 冇機會讀書既不幸者就係冇腦? 好似牛咁? (但又可以靠自我苦讀, 双手創業.)

好彩我冇腦又冇學歷, 而家都可以開間Computer Support Company玩, 好多年青既好似幾好學歷都想跟我, 但我都要睇下佢地點先算數......

井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 cocacola 於 27-6-2008 14:25 發表

師兄息怒....

眾君乃小弟前輩....吾定受教之...
此處乃吹水地,實其可愛之處。

如覺得罪...致歉......
小弟清貧...當時流浪他鄉....當兵....洗碗....做麥當當......實為糊口.......
問我什麼軍事知 ...
cocacola師兄, 小弟並無怒意, 我只係快人快語, 可能跟成世人都差不多係軍旅生涯有關.....外國學生當Part time係一件好事, 想我兒女每年暑假我都要佢地去Super market做part time. 此實為一無危險性之磨練, 唔似而家去做TA, 但要做正規工作, 如果因此死左就認真唔值.

我因家貧無依, 無辦法就難講........

我都無乜軍事知識, 而且好outdate.......但有時吹吓水又幾好既, 消磨冇生意既時間.....

師兄並無得罪任何人, 更無得罪小弟, 言論自由, 思想各有不同, 係我地住在民主地区既可貴之處. 得在此論壇有幸交廣結友, 實為大幸!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 cocacola 於 27-6-2008 14:40 發表

朋友來自PTI,考兩次兩次都肥..就咁拜拜
SAS selection唔係fit就惦晒, 重要有磨練, 心理因素強, 吸收能力好, 決定力強, 鬥爭力強等......如果唔係, 揾個PTI Corps全部大隻佬去咪OK 晒!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 tango10 於 27-6-2008 15:07 發表

你太主觀啦! ta都是軍隊的其中一部份, 工作性質唔同, 資源不同, 訓練不同, 表現亦不同.
就算正規的步兵訓練都與正規的醫療兵不同.
坦克兵是否比炮兵打得準? 吹風笛是否長氣過吹長笛?
可能, 係, TA係軍隊一部份, 工作性質係唔同, 係Reserve Local Defend.

我以前係醫療兵(RAMC)教官, 專教Combat Medical Technician (CMT) 係正規步兵, 尤其1. 我係HKMSC Trained (步兵訓練) 2. 我服務在48 Infantry Gurkha Training Depot,  跟Gurkah 一斉duty......

Royal Army Medical Coprs (RAMC) 有29 人受勛Victoria Crosses. 而其中2人有Bars. (即受勛2次)

Victoria Cross only have 3 bars in the British Army.

RAMC 軍團 also 受勛Victoria Cross and Iron Cross.

唔知英國醫療兵戰功夠唔夠多呢?

井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 cocacola 於 27-6-2008 15:08 發表

無錯,因為佢心軟
問佢如果要殺一個平民...好似一個發現咗佢行蹤既小朋友咁。

佢答唔殺...咁就拜拜
呢d嘢唔係平常人玩既........記得我去NBC Defend Instructor Course 時有两個VIP Protection SAS, 冇同學鍾意佢两位, 正牌擦鞋仔!
井底之蛙, 啋你都傻!

我想英國重有d兵, 淨係守皇宫都唔少人.......又講海,陸,空三軍就一定有d數量, 幾多就唔清楚....
如果冇兵, 佢可以叫退役既兵返, 但係只可在緊急時至可做.
唔好嚇我呀, 我幾十歲重叫我返去再當兵!
井底之蛙, 啋你都傻!

發新話題