發新話題

hkac---軍事團體/制服團隊??

引用:
原帖由 derek_lok 於 28-10-2008 11:20 發表

MS爺爺,,
請問係軍隊入面DPM迷彩服係幾時先會著呢!?!?

成日見AC/ACC/SCC既成員經常都會著DPM,,其實係唔係有一定既規格先可以著DPM架?
DPM 好似係80年代(可能遲D)開始在英軍發出, 初出WinterDPM, 跟住出Light weight DPM.

DPM應係在 Operational duties 時著, 但當更 (gate duty)好多時都著. 著DPM 並不代表你係特別, 只係制服一種.

我以前幾鍾意著OG, 熱天涼好多, DPM Light Weight係英國熱天都太熱.......我就唔係咁鍾意.

回復 60# 的帖子

Ha Ha, Coldstreamer, 估唔到你以前又當差, 又當兵........又做過正規教頭, 而家俾d細佬叫"你自己入CAMP 學下先啦"!

不過, 算啦, 後生可畏!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 Rager 於 10-11-2008 11:49 發表

小弟資淺
唔知chan兄可否講下Coldstreamer兄既來頭呢?
咁私人既問題, 你應該直接問Coldstreamer,

小弟識佢都有十幾年, 雖然唔係好熟, 但曾经係同事......
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 coldstreamer 於 10-11-2008 13:12 發表

嘩陳老師, 你爆哂我啲嘢出嚟, 我驚啲小朋友唔敢再喺度發言呀......
Hey! 我只係睇到咁好笑, 係咁意講一d啫 你又點止咁少嘢? 昨日有冇去操兵?
幾時得閒到英國揾我?
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 gtoray 於 10-11-2008 18:40 發表

知唔知咩叫斑門弄斧?
呢度當過兵ge大有人在, 教過兵ge都不在話下
你唔尊重人地都尊重下自己
算啦, 大佬G!

有d人係冇得話既, 亦係冇得教..........
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 coldstreamer 於 11-11-2008 02:16 發表

我都想去英國探吓你, 奈何阿仔仲細, 廿一個月大, 行唔開. (Sorry, 離咗題)

星期日有去操兵呀, 上我 "面書" 有相睇.....
乜叫 "面書"? 而家d中文真係差!

恭喜你亦成家, 仔仔都有两歲, 好快就會大個晒!

今年英國操兵我地係BBC新聞都有播, Simon上晒鏡! 因剛出醫院我就冇去.....
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 Rager 於 11-11-2008 06:47 發表

Chan兄 面書就係Facebook
唔知邊個譯既好名
唔該哂!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 MS 於 11-11-2008 10:54 發表
任何一個組織,一個團体,一個部隊如果有隊員恥以為伍或對隊制服不滿............你就不適合這組織了,所以忠於工作由忠於制服做起
算啦, MS大佬, 再多講都係冇用既, 有d人係永遠聽唔到人地講既嘢, 全世界都係錯既, 一時又話咁唔對, 你觧釋佢又話另外一樣.......只有佢自已至arm,
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 derek_lok 於 11-11-2008 13:59 發表

patrol order??
邊Q個話童軍要識呀??童軍識黎有咩用??
童軍從來無標榜自己係所謂軍事訓練,,只係青少年制服團隊活動組織,,
領袖又好,,童軍仔都好,,學多樣野識多樣野,,點講都會對自已有益~~

做好自己本份先同 ...
唉, 師兄, 講幾多都係冇用既!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 B20_hk 於 11-11-2008 16:38 發表

當年跟啲大佬-包括Coldstreamer
永遠"先服從後上訴"
OBEY才是重要
大哥銘, 你就真係明白清楚乜叫紀律, 服從命令, 做好自已本份先, 自已都攪自已唔惦, 你點樣理其他人呢?
呢個就係一個好兵同衰兵既分別!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 derek_lok 於 12-11-2008 05:40 發表

"師兄"兩字在下愧不敢當~

不論任何團體組織的領袖導師都應該用心為小朋友服務,,而絕對唔係用自己團隊成員互相比較,,內部也好,,對外也好,,活動性質不同,,對象亦有不同,,比較起來有意義麼?
在下只係一名童軍領 ...
十分欣賞師兄之言綸, 更且, 小弟十分敬佩如師兄等犧牲自已私人時間, 為社會造福下一代既志願團體導師.
希望呢位小朋友睇完我地既意見, 會有可能改变自己過激既思想.......
井底之蛙, 啋你都傻!

發新話題