發新話題

香港警槍

引用:
原帖由 auxair 於 24-6-2008 16:08 發表

Mswong 兄,應該有嘅....SDU 同 GSG9 重成日有人員交流,正如 GFS 同 RAF 一年有幾 Team 人交流一樣,不過依家比97前反而仲多左選擇
Auxair大佬, 小弟不才, 但在香港服役期間, 有幸參與香港警察數大部門訓練, 但由於須求及時間上之原因, 訓練多會係cut down program. 故與小弟教軍人之教材有所出入......
我要重申此乃須求問題, 並無高低好壞分別.

又有人取笑MS印出書皮, 實無必要, 其實此乃英軍教學Training Manuel, 全軍隊教官, 都要依教材施教, 並非書皮咁簡单, MS任教官多年, 最後在香港任Training Depot Sergeant Major, 跟住來英國又做後備軍(TA) Warranty  Officer Training Instructor (or call SMI), 如果只利用一两本"書皮" show料, 就未免狗眼看人, 而自己又似乎井底之蛙之嫌!

井底之蛙, 啋你都傻!

香港回歸偉大祖國, 轉眼都有11年之久, 我唔明既事實就係, 各紀律部隊仍沿用"前朝"風格, 最慘更晝蛇添足, 加多減少, 如以十年回歸軍操, Eye Right 比 槍礼

唔知是否此等係因為"用前朝嘅野押下去,實在有點反感"而產生既改變.

其實, 無論使用槍械, 軍操, 戰術, 搏擊, 都係有書為據, 如果唔想再用前朝嘅野, 咁就早d改用祖國方式, 唔好再做"四不像"....

再講用乜槍? 全部改用人民警察"红星"就惦晒!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 gtoray 於 25-6-2008 13:35 發表

係ga
好似係所有政府合約都要公開招標咁上下, 唔可以益自己友
大佬G, 香港政府所有合约都要公開招標, 係冇錯, 但與世貿無直接關係, 係香港政府既政察, 正如你所講, 唔可以益自己友!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 gtoray 於 25-6-2008 13:51 發表

我都唔太清楚當中詳細啊
只係有 d 咁多印象而已
吹水ge, 無問題, 講完笑吓再講過!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 gd1893 於 25-6-2008 14:38 發表
後輩多口講句,其實都可以話係「與時並進」同「因地制宜」遮。

好用 / 合用既,就參考 / 抄考。
唔合用既,咪自己修改左佢到合用囉。

以人為本嘛。

照搬英國既,或者照搬國內既黎香港,
可能感覺上純正D, ...
師兄所言, 初看似乎甚有道理, 小弟似乎太過追求純正.......十分不該......但不知師兄是否曾任職或在職紀律部門? 是否時常要為工作博命, 更而"好用 / 合用既,就參考 / 抄考。"
"唔合用既,咪自己修改左佢到合用囉"?
其實, 之所以要做事(尤其軍操)要依一定格式, 就係之所謂"紀律部門", 並不能任意除便改變, 就算槍械運用, 戰術運作, 都要以前人犯錯, 经驗而作出之手册進行, 並不能做成四不像.

我用個例子, Eye right 比槍礼, 真係笑死人既!

香港弹丸小地, 軍事或警務, 唔跟"前朝" (英式) 或"今朝" (中式), 咁又可能做乜?

小弟所講, 唔係追求純正, 係講規律, 安全........

搏命? 香港機會好微!
井底之蛙, 啋你都傻!

唉! 我地天同地講......我係講槍械運用, 軍操, 應沿用傳統, 因佢係有一定既道理, 並非你個人喜歡就可以亂改, 但被改成警察"行必"....就無謂再多講.

因為, 小弟未做過警察......

每枝槍都有Training Manuel, 由handleing, 到保養, 维修, 及點樣運用.

專家? 要有一定實戰經驗, 一定年資及學歷, 但在軍事及槍械上, 香港人既資格似乎小d.....

香港好多部問唔係用軍隊教材, 而係用軍隊直接教佢地去做教頭, 並不跟Training Manuel, 而係用cut down version. 原因好簡单, 好多無須要知, 及去學. 小弟雖然舊時職位低微, 但乃有機會參與小小教學訓練, 而又全責編寫教材.....

小弟離職多年, 請不要叫我做"前輩", 而家後生可畏, 如小弟言談有不順耳之詞, 唔聽就算, 唔好介意, 又小弟在香港仍有好多老友在各部門任職, 故一定不會睇少任何人仕或部門, 只係照事論事!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 gd1893 於 25-6-2008 17:12 發表
前輩始終係前輩,無關現役或退役。
作為後輩,又點可以唔尊重曾經保家衛國付出血汗既前輩呢?

請容許在下繼續稱呼閣下為前輩。

x x x

純粹討論 weapon handleing 及 步操 的話,
在下同意維持傳統有其一定 ...
師兄, 其實在香港服役, 完全係太平兵, 汗可能有流, 血就只在紅十字會捐過, 從未流過, 而且, 小弟當兵並非前綫戰鬥人員,主要既任務係叫Combat Medical Technician (CMT), 係前綫急救戰鬥人員, 但當然, 基本步兵戰鬥常識係基本須要,而我在最後6年係專責整個東南亞洲既CMT Training.

尤於小弟係做訓練, 一切由正统看察一切, 見到唔順眼既事物, 尤其軍操, 槍械, 不倫不類就非常刺眼......

本人要求自巳嚴格, 對他人有一定須求, 而且, 並不相信香港部門有資源問題, 如果利用此為口藉, 我就覺得刺眼.....

至於HK Police知何行動,執法, 小弟並不能亦不會參予任何意見, 但對軍操畸型, 就實在只能講一聲不倫不類, 其實, Eye Right 比槍礼個隊並唔係警察, 係其他紀律隊伍!

講得太多, 都係收聲時候叻!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 B20_hk 於 1-7-2008 15:28 發表

5個chapter...
我在Bay Bay用美金Bid再找朋友在美國取Last enfield免了運費,大約$500
本5.56 Pamphlet no.6 就bid完再俾英鎊再叫朋友送翻來又免了運費,大約$500
嘩! 等我重將我全部既Training Manuel送晒比人添, 如果而家重有每本$500, 二十幾本都幾和味架!
井底之蛙, 啋你都傻!

引用:
原帖由 B20_hk 於 2-7-2008 14:25 發表

如果你俾我
我俾返雙倍甚至三倍郵費你...
唉....而家乜都無啦!!!
井底之蛙, 啋你都傻!

發新話題