24 12
發新話題

[器材]我需要 d 咩!? (機已經決定ed...now is 鏡!)

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 31-5-2008 00:09 發表

都唔係的,阿青話鏡其實重要過機,因為機,三年出兩代,但係一支好的鏡5-10先出一代,儲一支好的鏡好過一部好的機
絕對係!!
40/MK-III的質數/一定係MK-III好,
但唔代表40差,這是第一點.
第二點,相片的效果,主要係支鏡的光圈/透視/前後景壓縮比例做成,
多支鏡,多幾個透視效果,自然可以影多幾款相.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 00:59 發表
我好頭痕....究竟自己有冇必要玩咁好既器材?
我又唔係專業wor...又冇咩天份wor....
幫人影果d 又唔係搵真銀wor...雖然有錢....
又怕買左"sung"笨wor....又想方便自己wor....
"...........究竟自己有冇必要玩咁好既器材?"
老實講~唔需要,
用1D,因為佢係全能型相機,其實佢好多功能我都用唔到,
連拍用L,AF個AI唔會完全信任(幾乎唔用),最多用M/Av.................
最欣賞係佢真係頂到1個月10000格用量,(我已經係懶果類 )
好多功能好小用得到,冇左都得,MK-II變350都係咁交差!!
"好既器材"同"專業"冇必然關係,專業的話,就算冇好器材,但你都係要交足貨比人,
個客唔會理你有咩冇咩,'專業"係態度,而唔係器材,
如果我因為得350用,就話什麼什麼影唔相做唔到野,即刻比人炒啦!!
況且到你專業既時候,公司會比一套你用/焗住都要買.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:43 發表

咁又係...交貨用咩機都係交果d........好似解左一個屈結...?
所以,如果有日公司唔再配槍,我都係:
40D
EF 17-40mm f/4L
EF 70-200mm f/4L
都唔貴,足夠應付,1D都會買,但唔急,唔係即刻要囉!!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:50 發表

......................我都係5D啦咁,起碼爽d...咁就變鏡既問題了...
f4鏡囉,已你所遇到情況,係應該用閃燈,而唔係大光圈.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 01:56 發表

點解中間唔洗要..?
24~70影d野好"平",好小用.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 02:11 發表即係...唔夠層次..?

17mm

35mm

135mm
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

17mm

35mm

135mm
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
文字很難說明,所以做個實驗.
留意唔同焦距的前景/後景的大小比例與透視特性的關係!!
17mm前景變大了,
35mm開始已經沒什麼特別,平平整整,(沒什麼效果,所以比較小用)
135mm後景跟前景比例又好似唔同了,
明白這個焦距/透視的關係特性,
就不會再說"w鏡影大場面,T鏡影特寫",
突破這個框框,可以看到的好角度就多了很多.

引用:
原帖由 ATM 於 31-5-2008 12:00 發表

因為人眼=大約50mm
所以如果24-70呢個range影出黎好似無mud speical ...
不是的,人眼有d復習,
人眼可以收集到影像的闊度,差不多係一支fisheye接近180度,(扮被釘十字架可看到自己手指)
但集中事物的角度只得一支80mm上下,(用80兩眼不合看東西)
ccd/菲林是平的,但視網膜是圓(球)的.
但我想知為何會是50mm,因為係標準鏡??

可以叫d人企迫d.
況且太橫會變"長倒".

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 17:18 發表

要用software砌相...被人命令...
吓........佢想要一條相,
如果砌返個135倒,好似.......................

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-5-2008 18:04 發表

唔洗135.....砌張長既...
砌張長既,我就會用50mm盡量水平咁影,
好似影彌敦道果本書仔咁玩!!

24-70平板自有平板用途,你看樓上35mm果張,
前後景大小比例冇咩變動,自然有佢用處,
只不過我自己比較小用,況且我只不過冇左35~70之間,
唔係完全冇晒中距.
wide鏡冇話唔可以影人像,
唔好比咩鏡係要指定影咩野這個框框住,
支鏡合你心目中的效果就得,
留意你亞sir的相,佢用左唔同鏡,有wide有Tele.

"影像"真的很難用"文字"去表達............

".......突破這個框框,可以看到的好角度就多了很多......."
其實看看"自護號"在唔同的鏡頭下有什麼分別就明白.
唔同鏡有唔同特性,要先想出影什麼效果的相(意念),
之後先考慮用什麼器材/光圈/快門......等(技術),
技術很快學得到,意念就要花d時間去濾積,
花時間的,唔合香港人,所以"玩相機"的人多過"玩影相".

器才上,別人用的是參考,人人唔同需要,
唔夠wide,可以走後兩步,或者叫佢地企迫d,
你是攝影師,你要主動安排一切,
重點係唔好比器材玩反你轉頭.

攝影冇公式,因為這是藝術,不能說"你這樣這樣做"就會有好相.

回覆 #96 adrianyahk 的帖子

主動/主導對一個攝影師是很重要的技術之一,
把自己的要求講出來十分重要,
試一試自己,如果你講不出要求,
其實證明你還沒想好要影什麼樣的相(冇意念),
先想好"意念",才去用你的"技術"表達出來.

真係學攝影,一部相機,一支50mm(35都得)就得,
器材,唔需要一味的好,有就得,器材唔夠就技術搭夠.
用盡/盡用手頭上一切工具,亦是很好的訓練.
攝記什麼類型的相都要影,但冇可能什麼器材都帶.

仲唔死............

多影相,多睇相,多討論吓張相有咩好有咩唔好(自己的,別人的),
好快有進步.

prge oxe係一個好地方.

引用:
原帖由 ZaMaR 於 1-6-2008 20:49 發表

D平3腳有講明好多時個max. weight係得果1kg左右, 你是但dslr+鏡都過重
除非係入門機+枝50mm 1.4/1.8,但咁仲有冇須要用腳?
我要最大景深最幼粒粒,收到22/32,iso50.....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 1-6-2008 22:44 發表
袋呢? 大家鍾意點拎出街?
"哥倫比亞"/"北面"之外,這個非常好.

24 12
發新話題