35 123
發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-8-2008 20:28 發表

先生,你冇野呀嘛?
除左惡d,佢又講得冇錯wo.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-8-2008 22:00 發表

咁人地阿爸可以,我果個唔得,咪笑兩聲羨慕下囉....洗咩咁惡 je~
一般人的亞爸的對話內容正正是相反的.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 11-8-2008 22:48 發表

咁既setting先正常ga ma!?
比我都會買這個plan,$10000樓下齊晒,
加支閃燈我影咩都得,唔會output 8"x10"(相紙質數計)已上,
唔一定需要最利最好的鏡.

引用:
原帖由 101653 於 11-8-2008 22:52 發表

係囉....遲d多d選擇....再選都唔遲....
這個當然...........
不過再遲d你的朋友們的攝影水評已經去到唔會最討論相機質數這個層次.

引用:
原帖由 101653 於 11-8-2008 23:12 發表

最多等幾個月JA
但係已你所講,你父親大人都幾一時一樣,
此種情況已防最後咩都冇,到左手先算啦!
總好過有得講冇得影.

自己比錢買lo.

引用:
原帖由 101653 於 11-8-2008 23:54 發表

咁就現實好多喇
買二手,買低級d o既機種鏡頭,借機邊玩邊儲錢買,
學影相個個都係咁嫁啦,135就話買到,
120/4x5果d點買最好最新最靚??
有得用,用到,學到先啦,功作需要之後再算啦.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 00:07 發表

我睇完有d後悔..
何解??

其實.......真係好喜歡影相的話,
可能已經有部平平地的/二手的/暫且唔理D機還是菲林機,
借還是買,玩緊,影左好多相,問緊係點可以影好D.............等.
"上什麼上什麼好D................."
如果用D攝影師態度說句....................相你都未識影,用什麼好你知咩??(我們就是這樣長大的,所以我們這一代攝影師好小那樣用詞. )
喜歡的話,DC仔都可以交到DC仔層次的作品,
影相一定用單反機??
咁對我們用4X5的人,影135的人就叫不懂影相lo??

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:02 發表
同感. 引用自某處:

"一個廚師的食物好食, 你唔會去考究佢煮食的工具係咩牌子剷, 咩牌子鍋"
最慘佢唔係一部相機都冇,佢有部DC仔,
此處個個師兄無論大機細機,好還是唔好,
久不久都會有相分享一吓,
除左買機,又唔見有作品,影相的一大忌是也.

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 01:19 發表

正正就係我想打破DC既限制先想上DSLR....
既然D專業攝影師咁唔歡迎....咁算啦....呢個TOPIC OFF左佢我地唔講喇....
我連影相既資格都冇阿....
首先,專業是態度,不是技術,
我夠膽說自己係專業攝影師,因為我喜歡分享相片,無論好或唔好.
因為我知,聽一聽別人意見,
再西選一吓合乎自己風格的,是一個好的進步方法,
正如好多師兄都有分享自己作品,
我都冇講過人地影得屎,因為我十分欣賞"分享成果"的攝影態度,
影相就係要比人看,好唔好,很難說,人人風格不同,喜歡的不同,
但我都會一一的看,看看別人心裡所想的是什麼.
"拍攝"可以由相機功能代勞,但最後要表達你眼所見的,
就要你去按快門了.

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 01:24 發表
唔洗咁激喎, 如果你真係有個心去影相, 話之佢係手提電話相機又好, DC仔又好, DSLR又好, 乜format都好, 一樣影到引人入性的相.
一部好相機, 當然會幫你易D影到你想要的效果, 但係如果你用DC一樣帶出的同樣效果, 更加 ...
正是!!
眼見有趣事物,用手上可以拍攝之工具,把他拍下,這種態度已經係一個攝影師了!!
正如FUN區,好多相都係手機DC仔影,全冇技術之相片,
但看過一次,已後都記得,有印象,是好相的一種.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 02:08 發表

咁我又唔係咁睇wor..有得上dslr,就上啦!上到去先操,咪一樣!
到時一來熟技巧,二來熟部機俾到咩你,你點用佢,一舉兩得...
環境可以咁咪dslr,冇都可以dc仔,要操得好,
要看喜歡玩"拿相機"還是喜歡"影相",
影相的意欲強,影得幾次自己會影得好,
光圈快門操唔到可以影構圖,有得zoom可以玩唔同焦距特性.
有影相自然有進步.

引用:
原帖由 Elf 於 12-8-2008 02:19 發表
好老實講依D野都係按快門個下憑感覺... 話想帶D咩出黎個種.. 90%係事後孔明, 10%係真係深思熟慮先按下快門個種..
依家仲邊有後者呀.. 數碼年代
這一種冇所謂,"憑感覺派"會覺得"深思熟慮派"唔真實,反過來又會話佢地唔完美,
我喜歡最尾個張,因為我喜歡真實值接.

我發現一樣野,你地唔使o訓??
點解會成日可以夜收早開咁勁??

35 123
發新話題