發新話題

其實邊係圖片分享,根本就係敗家分享! 影d相又唔係靚,收檔啦! [測光問題希望討論]

反而我覺得"車站鬼佬"你睇到d野,(好"士泣shot"
三個排排坐,不過你又cut左人地個膀,張相有d唔供整.

"船長"果張,可以更好,你想表達佢撐船,
唔一定就只影佢撐船,只影個人,有冇影多一兩張個景多小小的呢??
如最後這張,個人為何一定要在中間呢??
整個"倒"再往左上角移,就可以有d景(橋)作點綴吧.

"真係好一般..."都有睇頭,但係如果再往右行多一兩步,
唔要左邊屋,會供整d.

"單車"亦是,把地腳這直線放得水平一點,又係會供整d.

不要只看你想拍攝的這個主體,要留意一下四邊有冇可用的
納入鏡頭內點綴一下,令個畫面交代得多一點.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-6-2008 00:10 發表
開始問問題.......
1. 點樣用d 測光?
2. 點可以成張相都正常受光?
1. 點樣用d 測光?
你明不明白重點/平均的原理先??

2. 點可以成張相都正常受光?
閃光燈!!!
用閃燈最高景界就係用到好似冇用過!!

區域曝光法!!
好復習,打好多字,都係找文章好.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-6-2008 00:46 發表

我唔知點解就影了....感覺三條友好Hea咁等..

多謝...
yes!!這就是snapshot!!
用感覺影,用理性去選取相片,
影時不要想得太多,覺的好,喜歡這一刻>按制就是,
影了,冇人話一定要選這一張相的!!
選取相片就清醒的去看,"如果有下一次機會我會點點點點去影",
再後在電腦上看,完全不合心水,不是影的時候這回事.....放棄唔要這張!!
賽後檢討得來的就是經驗,影的時候就會好自然做出合適的調整去影,
學攝影就是這樣!!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-6-2008 01:19 發表

我有用Av,M同P....

測光上面打左...

P.S. 係個招牌彎!
p.s. 2 賭場入面果d我偷影ga...
其實,你當時這情況,
用什麼測都一樣,上/下差了兩級,(125/f8,250/f11)
何以取中間遍under,再用sp攪,這是最易的方法.

如果真係要最好質數的相片,應該係等個太陽去一個合適位置才影.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-6-2008 02:25 發表

陽光....

後日上上海玩八日....希望又多d 經驗....
唔係你測光方法有問題,亦不是用相機這一個測光方法問題,
只不過係你對光與影的觸覺還未敏銳,
差兩級太多了,點攪都係有一邊over/under,
對付這問題來來去去都係得我樓上提過的方法,
除左"太陽光"和'區域曝光法"係主動方法之外,
其他的只不過係冇辦法之中的辦法.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-6-2008 02:46 發表

區域曝光法 係咪果d......用點測光搵平均點果種?
唔係咁簡單!
Ansel Adams的理論,用在菲林上的方法,
在數碼上冇直接用途,但因為理論中包含了很多,
曝光/反差/底片特性......等的重要問題,
如果粗略理解過,會對用sp/拍攝上有超大的方便,
不過我打唔到千幾(幾千?!)字,況且有d好深o既野我都明唔晒 ,
你用"Ansel Adams/區域曝光法"應該找得到.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-6-2008 03:13 發表

我沒那個時間.....
沒那個時間??

有!!!!!
想到一個治標唔治本的方法,
產品/商業攝影用的方法,Bracketing,
由+2.0EV影到-2.0EV,0.5EV increments,
點都有一張中Exposure,再PS攪小小.

第一個流流地,係鬼唔知藍天要影UNDER......光位都UNDER,暗位點算??
第二個唔係Zone system,不過都好值得睇.

發新話題