發新話題

[此乃發夢post] 前幾日傾左20分鐘電話

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 12-8-2008 11:50 發表

因為我地一日訓幾次,幾個鐘幾個鐘咁訓
我都發現咁樣訓會精神d,但好難做到,
我已經0300~1100,都有8個鐘,
但依家仲好似傻吓傻吓咁.....................
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 12:24 發表

早幾年睇唔知邊本翻譯科學雜誌聽的...
聽聞過吓,有d印象,不過唔知典解,
4~5清醒半日,8~9傻足全日.................
係唔係唔定時工作休息都係咁??
但係之前定時開收好似仲差d??

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 18:38 發表
9唔搭8....
問下如果上DSLR既話有咩要注意....點配答好....
得一個用心答緊我....
我唔係要求一定要答我....你地有權唔出聲....

之但係夜精靈師兄....我唔想入APSC入CANON既原因主要係因為佢比其他機冇咁wide. ...
我已事論事.
風景相.............
行上山頂,一望無制,為之風景相,用24mm都覺得影唔出氣勢.
橫街小巷,特式建築,亦為之風景相,用50mm已上才影得出比例壓迫的小巷感.
夜景星空,都為之風景相,最重要係腳架+失打繩.
已上都只係大路的攝影方向.
你影那一種??
有冇用dc仔影過??
影過自然知要用什麼的,
正如adrianyahk兄之前都問過買器材問題,我和其他師兄好樂意答,
因為佢明顯地有嘗試影過,覺得有問題,可以再進一步而請教,
你都冇影過,次次都係買買買,發吓夢幾好,但係發夢之餘又唔見有dc仔相睇吓,
可能你唔喜歡post啦,不過你問問題的內容又唔覺你有正在影相wo,
風景相有咁多種,平時喜歡影那一種??
我都唔見你有相??
你叫我怎麼比意見??

....點解係要睇呢??
回你這一句最重要,因為這是每一位玩攝影的人一個
最最最最最最最最最最最最最基本的原則!!
已相論相
這一個科目係咁現實,冇相睇,講咩都假!
唔理你用什麼,"打算"點影!
有相睇,拿住相跟人討論問題的,
就係專業攝影師有的態度,無論張相好唔好!
已相論相係最基本原則,
其他師兄我唔知點睇,
已相論相係對其他攝影師的遵重囉!
特別係這裡的師兄們多多小小都有相post相,
連小un都post過相片光點,認真請教過問題,
le d咪就係值得遵重的專業攝影態度囉!

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 23:35 發表

其實個焦距既角度係咪同DSLR一樣??
因為個網都冇寫....我更加唔知....如果係既話....我覺得24已經夠哂有餘....因為我果部35我覺得WIDE左少少已經夠....
因為我果部35我覺得WIDE左少少已經夠.............
咪就係le d囉,你自己都看到自己果部35再WIDE多小小.
你次次都係只講買,又唔講吓自己果部影時有咩問題,
我見大大次次問你你都只係話dc仔教唔到咩咩.
你post一張相,再問兩句,已經馬上明白問題所在啦!!

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 23:38 發表

唔係牙....普普通通果D景....街景阿果D....冇攝影對象的景色...
文字點解釋影像呀!!
你post兩張相,大家即刻明晒啦!!

引用:
原帖由 adrianyahk 於 12-8-2008 23:54 發表
算啦...高高高兄....佢未諗到咁遠....由佢啦.....
其實好簡單,只係post張佢影過的幾張相,
已經可以講得出佢需要咩器材.

引用:
原帖由 101653 於 12-8-2008 23:56 發表

我又唔係冇post過....我就係知唔好我先唔post....
我有d想做既野我影唔到出黎....我都唔知點形容....
可能太科幻掛....
你玩左dc仔咁耐,有冇影過景有留下來的??
唔使好,起碼我看到你大慨係一類.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-8-2008 00:04 發表

咁佢又真係post過既...

http:// ...
記得,冇記錯,佢仲係樓下影,
有兩三張出街行山旅行玩時影果d就夠.

引用:
原帖由 101653 於 13-8-2008 00:06 發表

唔好放番出黎喇 ...........
角度與對焦有好大問題..........
唔好怕啦,post過的大把人差過你,
焦都未對好,人地都敢出,唔睇相點知有那邊唔好呀!

引用:
原帖由 ZaMaR 於 13-8-2008 00:13 發表
數字人,唔好咁火先 kuma

攝影師有兩種,一種係影左d相比人睇,另一種係拎住部機比人睇
大家只係唔想你成為後者姐 kuma

火是他風格的一種,我喜歡有火的人,因為我火唔起/唔敢火!!

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 13-8-2008 00:17 發表

你又要問,你自己plan好左要乜的,問我地又係多x餘,

又要話你老豆迫你用canon ff好唔自願,

同你講用咩器材唔係最重要,只係想你知,影相的方法重要過你d器材

你嫌我地答唔到你的問題可以過主,我地答唔到你
大大唔好咁惡啦!!

資金le招.......................

CIMG3031/CIMG2917/CIMG2903/CIMG3131
先唔討論曝光問題,這4張意念上唔係差,
看到得意野而影唔到,表達唔到,
因為唔知到唔同焦距有唔同特性.
技術上的問題容後再談.

body我冇意見,因為是否FF我自己覺得唔差太遠,
買鏡時留意反X大左後係唔係想要果個焦距就得.
先唔講買那一支鏡,只講焦距!!
24~50mm可以重點考慮,
當然唔好預到咁盡啦,
17~70mm差不多,
所以鏡就17~35/28~70這兩個焦距,
70樓上唔多有用,(暫時所看/只是對你)
所以留錢買支腳同失打繩仲好.

部dc有冇得較EV/ZOOM??
有冇留意到入黑相高光位係正常曝光??
(相對地高光位已下變左曝光不足.)

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-8-2008 23:08 發表

買鏡時留意反X大左後係唔係想要果個焦距就得.

請問一下,呢個....我唔明呀...
主要係FF高階了一點,貴一點唔係個個捨得比,
17mm唔足17時的現實問題耶.

發新話題