發新話題

公布左啦24.5MP Nikon D3X !!!!!

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 1-12-2008 21:11 發表

呢部其實應該定位係影樓機
應該係高quality印刷品/書刊,
影樓做job用135唔係好夠.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 ATM 於 1-12-2008 21:19 發表

影樓做job need medium format
其實應該說 medium format係商業影樓的下限.
始終135design出來係為左快捷方便行先,
商業影樓一般都做到地鐵燈相咁大係起碼,
135唔係唔得,做完好多後期功夫,不如用120成個RAW比個客.

引用:
原帖由 亞龍 於 1-12-2008 21:28 發表
今次Nikon錯哂la...................
點解??D3X其實係同1Ds同一條路.

引用:
原帖由 m4devastator 於 1-12-2008 21:37 發表

呢個價,....sulphate啦

比我都用C記啦
想同人爭??...就憑呢個價 & ISO 6400???

人地啲新機都有ISO 12800 / 25600 la
你指新機係.....??
1Ds唔係得3200咩??

引用:
原帖由 m4devastator 於 1-12-2008 21:55 發表

我指50D & 5DMKII respectively
同1d.....點比...........
AI/連拍/失打反應.....有明顯分別....
最重要...我只係用1D MK-II同佢做對比.......
係唔係應該1D-III VS D3.....咁樣做比較呢!?

引用:
原帖由 亞龍 於 1-12-2008 22:02 發表

用 D3X 同 canon 1DS比...........唔係唔得,但canan的1DS III係07年頭出品的呢???
今次Nikon係咪小左D遠見??
唔明??
其實已佢地計法,一部機用3~5年(1D/D3這級數計),
出MK-III時已經望緊D3,所以你睇佢地大路上差不多,
佢(N)知/做到的,佢(C)都一樣知/做得到,
況且這級數的主要用家,預左唔會三兩個月會換款,
數碼機硬件"太硬",唔同FILM咁有彈性,
點都要出多部高像素比另一邊的用家,
1D有S,D3有X,一早預好左的.

引用:
原帖由 m4devastator 於 2-12-2008 00:30 發表

你而家先起跑, 人地1DsMKIII都起跑左年半以上了
好快人地又出多部新,又多一個跑
仲唔跑甩你??
好簡單!!你用開CANON system,有晒鏡/燈,用熟晒,有嘅問題都習慣晒,
依家部D3X同D3一樣價,你會唔會買??
D3X,跑頭定跑尾,都對大部份人無關係!
1DS/D3X出來都唔係比人玩,係比D真正有這個需要的用家的!!

發新話題