發新話題

想加入番影友的大家庭

1.Canon  EF 17-40 4F L USM
--------如Elf兄所講,這支平好多,但上手用又唔差好遠.

2.Canon EF 28-70mm F2.8 L USM
--------捨得比我都強烈建議這支,筆直有限先至考慮24~105 f/4.

3.Canon EF 70-200mm F2.8 L IS USM
--------我自己覺得,f/2.8+1.4x(or 2x),就好過花多好多$買100-400mm F4.5-5.6 L IS USM ,或者直接買400mm f/5.6.  
IS唔一定要有,捨得比就最好有,不過還是機本功實際D.

(ISO800 f/2.8 1/8,冇IS,每秒約3張連環快拍,約連拍了5張)

4.袋晒3支f2.8真係好重,不過1日半日都冇問題的.

5.多支Fisheye真係可以玩多D野,不過可以睇定買,你都係筆直之內,所以我都建議買.

6.Canon TS-E 45mm F2.8 移軸鏡
----------這個比我的話我會買一部可以移前組only的4x5.

7.1D MK-III是完美的100分的話,5D我會比89分,
不過就真係要睇定5D MK-II點攪先.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 m4devastator 於 5-11-2008 21:06 發表

其實我到而家都唔明...點解定焦影既相會靚過變焦呢?
雖然我知係事實,但只當係常識

從來不知背後道理...有冇啲理論化既知識可提供或作解釋呢?
[感謝]
鏡片數目小d.

引用:
原帖由 癲佬 於 11-11-2008 20:59 發表

最唔Like A350的eye sersor對焦
俾佢嚇死
係唔係即係已前果個什麼眼球對焦??

最初出EOS 3時,有個家底富裕的同學仔買左,大家都有試玩過,
用之前要跟據瞳孔SET位,方法大慨係對焦框左右有兩個光點,
望完一邊按一下制,再望另一邊按一下制就完成你個人的眼球定位記錄,
可以記錄數個不同的用家眼球,拍攝時只要望著主體按半下快門,
焦點就會自動落在你看的位置.
跟劇同學仔後來的報告,此功能唔係真係特別有用,
反而把"半下快門"對焦,SET在AE-LOCK/LOCK-ON上仲方便好用.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 15-11-2008 01:36 發表

但係個感覺型嘛!好似d頭盔瞄準具咁
都係一段日子之前的事,唔太詳細記得,
不過好似唔係"人面對焦"咁型,可以好似"浮炮"咁四圍飛,
講得白D,只不過係用眼球來選取分佈在view-finder上的對焦點,
使用上好小話追唔到眼球動作之類的問題,但佢反應又唔係特別快,
有些時候影相,隻眼留意周邊位置用來取景,多過望主體,
在這時候眼球對焦就有D唔知點好.

[quote]原帖由 亞龍 於 15-11-2008 17:01 發表

發新話題