發新話題

[終極急問] 閃燈線, 點用!?

入行時工作相,留意光/影的方向.
本帖最近評分記錄
  • Kuznetsov 威望 +30 精品文章 16-2-2009 01:15
  • Kuznetsov 金錢 +30 精品文章 16-2-2009 01:15
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

回復 18# 的帖子

方向冇錯,左後上/右後上都得,因閃燈角度唔太高(約45度,不能太高)
所以閃燈的對角要用反光板補返(有多支可直接補燈),
閃燈加牛油紙(or白卡等,相中是用soft box),
千萬唔好打天花(除非你想影一張人人都影到嘅相),
因為光影會冇晒方向性,太"平",.........
好像樓上師兄提供的方法,
打後面牆再反出來都唔錯,又易控制.

相中的空位即埸找些相關道具襯托一下,
冇燈腳可以叫人手拿,或用物件墊高支登,
x紋膠紙幫到你固定支燈,
裝備不足唔係問題,
臨場要"執生",就算有,
都冇可能帶晒影樓所有工具出去做野,
什麼方法都得,影到相,達到你要效果就得.

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-2-2009 01:43 發表
明日可以去睇睇一d飲食雜誌先,睇睇人地個角度同構圖,

或者可以用wide+close up影

高師兄係用單燈影?
一支+白/金咭紙,
睇飲食雜誌,直接copy人地setting,
就算係copy,都要有咁上下底子,
才會copy到高手的100%.

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-2-2009 02:08 發表

有個參考,點都好過咩都無,摸住石頭過河
所以學影相一定要copy人,
看着一張Product shot,
心目中已經知到有幾多支燈??方向??角度??
睇得準80%,果個人都已經係高手.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 16-2-2009 02:31 發表

好難呢... 有d大燈果d我真係唔知咩效果,又唔知點做..
如Elf兄所提,用現場光,放在近窗邊影,又比較容易,光源的方向又唔會太"平"
多出的閃燈又可以做其他野.(如設在後側,hit到杯邊發亮.....等)

其他野可以做的....一下子只係想到這個.......
出力用M時的錶尺顯示作參考,
再睇相+/-EV.(其實Product shot最好有測光錶)

其他野.....唔一定燈光方面.
如一杯熱飲,用匙做道具,滴一滴落杯,有蓮綺....有一滴在半空.....等
已經唔係攝影技巧,而係美術底子關係.....

好得wo~!!係勁wo~!!~~

~構圖我覺得冇咩大問題,不過留意有d位唔好cut得咁盡,
小小冇所謂,如9558,cut左小小反而會緊湊d,感覺豐富d.
但係如9609,左面隻杯/右面碟麵cut走太多,就會有d唔湯唔水.

~如pano-2,近窗位置跟內屋光差太多,點都要補小小燈,
仍然係用現場光做主光,閃燈-1~2EV反你的後或左面,
就會好自然,好接近現場光.

~食物冇大問題,因為窗外的光源並不是太陽直射,
唔係好夠白,WB要手動或對白紙作修正,小小warm仲好D,
如果有張金咭紙做反光板會係一個好幫手.

~飲品方面冇問題,不過有燈有線在手,可以飛後側,
hit一hit杯後,杯的兩側邊自然會發光,前面反光板反一反,
杯飲品就會好似好高貴好有型.

~因為唔係記實攝影類,可以試一試"制做"一些場景,
如桌上放一些玩具,飲品.....等,前景模仿返好像有客人坐的樣子,
後景就係cafe大環境,咁又多一,兩款相了.

我個人覺得整輯相冇大問題,大方向正確,仲唔錯tim,
留意返一些小問題,微細處,就會更完美了.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 18-2-2009 22:40 發表

嘩...多謝高兄指引呀! 第一次影,下次試下先!
9609真係敗筆..因為冇影多幾張迫住出呢張..

我發覺我買支燈都唔多識用...用多d先!
有9607就得,第一次冇經驗的拍攝,像你這樣影多兩款就得,
下次有機會再影同類,一開波自然心中有數,
大路有把握,就可以花多d心機腦汁在小地方上,做到完美一d!!

發新話題