發新話題

新手入門問題

引用:
原帖由 mike-mike 於 1-3-2009 23:51 發表

職唔職業都好, 係可能的範圍內去減輕重量都係一件好事~~~

如果一個攝影師出job時一定要帶咁多野, 佢應該會有方法等自己唔駛拎得咁辛苦~
請助手.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 Elf 於 3-3-2009 00:07 發表
菲林 ?
冷靜~唔使怕~佢講"舊時"~!
睇漏眼,我都差d嚇到.

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-3-2009 04:54 發表

打稿(有d 係攝+文記,兩樣都要做)

而家數碼化左就sd相+打稿

某流動供應商在唔知年零之前免費比一個無限上網比一d記者用(入行入得太遲 )
還有,
單鏡d機雖然好早就有,不過要$1x~2x萬一部,唔可以一人一部,
所以只會返夜更或出差先會用,到後來有1d/d1先至一人一部.
再早一些,未有d機年代,出差就帶沖鑵/沖藥,早做完野可以比錢去店到沖,
太夜就返酒店沖,日本有一些沖藥做到個程序好簡化,當然質數只是可接受啦,
沖完就scan film,電腦send走.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-3-2009 19:46 發表

嘩...係酒店沖,如果沖彩色...
隻彩色沖藥簡化到只係沖幾隻藥,不過又煲水又溫度計,好煩!

依家要幾錢??
約9年前價:TMAX藥$80唔使,fix藥5L跟同學分(每1L再開4L水),每人幾十蚊,
總共$150唔使,沖到兩餅幾100呎TMAX,好底玩.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-3-2009 22:35 發表

而家一支藥要100蚊,fixer都好似咁上下,重有支相紙藥水同去水積果支...而家一個人百幾貴買埋相紙都係沖一兩卷...
去水積果支一定要??

發新話題