發新話題

商業攝影的過程

商業攝影的過程

http://www.youtube.com/watch?v=r ... ayer_embedded#t=198
佢地做的東西,你又睇得明幾多??
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

在in-door好易曝得到個營幕的光,理應比後製加上去更方便容易,
為什麼還要後製呢~??

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-9-2009 00:08 發表

我諗到既都係d好低B既原因.........長開個mon會冇電,又會變左做要un-lock? 定係因為易有反光,後製又可以控制個screen出咩?
好接近.....但先唔講答案~

唔計screen和背景,機身在'拍攝'和'後製'之間,有何分別~??
用白板反來反去,試左好多次,試咩~??
另外可留意一下個影樓環境,大隻窗+大塊簾係一個好典型嘅影樓(香港好難...),但有咩用~??

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 21-9-2009 01:10 發表

um...只上你唔影到唔鬆郁蒙.....
執好D 色~~
~ d file唔好亂set....
就ok la
真係咁簡單~??

引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-9-2009 01:17 發表

但我見佢佢有手指模被清走..?
其實我睇唔到,第幾秒~??

好似討論得唔錯~~~~

出現一個問題.....
如你係影i-phone個攝影師,set好晒,到最後按失打時,先印到/發現有指模,
你會清左佢  還是  後製ko~??

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 21-9-2009 01:47 發表

我會清左佢 ~~
已影片中的燈光組為例,
清左佢=從頭set過o架wo~??
咁你會從頭set過 或是 後製KO~??

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 21-9-2009 01:53 發表

前期打光試相,第一張影的時候都可以發現到la

況且,睇番片,由佢放上台o個下無帶手套又無抹過機,連第一下都唔去注意靠後製,唔多得lor

有時d 指模位,未必係可以好快執走,執左有時會影響左個佈光,後製都要d 時間
前期功夫當然要做足,但我想問嘅係,
萬一真係戴左手套都唔知邊到整左D指模,會點做~??

引用:
原帖由 Kuznetsov 於 21-9-2009 02:00 發表

(駁故咀model) 如果比我set..會fix好位不怕郁散個景...( .唔好打我)
set過 光速逃
先回駁故咀model,佢個燈光一定會走位,唔會fix到,你一郁部機就一定要影過.
set過---答案正確~!!有時間,唔怕再影過,有d位好難執到完美可能仲花得多時間(簡單例:光暗漸變位).
引用:
原帖由 adrianyahk 於 21-9-2009 01:46 發表

後製?又移過咪又要set過哂?
後製---答案正確~!!如果有d更復雜嘅燈光,可能之前set左9個鐘,而你又明知後製兩三下手腳就可以執到完美,點解唔執~??

當然盡可能前期準備好,不過我想講,要活用各個方法,要"執生",
兩個答案都可以係正確,清楚兩個方法背後的優/缺點,就平衡到利害,
原則就係要張相完美,最後完美就得,set過還是後製都冇關係~

發新話題