發新話題

求救!!!!!!!!!!!!!

買450就仲有餘錢買燈,一套機齊晒.
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 Elf 於 3-2-2009 02:33 發表
用佢吧..

嚇死人咩~~~~~!!!!
引用:
原帖由 車厘子 於 3-2-2009 02:59 發表

我而家睇緊40d 同50d d data
canon 官網都係話 40d 可似6.5張 per sec
but 50d 只可似6.3張 per sec
其他好多野都冇變.....mon 勁左 象素多左等等
50d 食電d 同輕d

我睇中左呢枝 http://www.canon ...
中規中矩,不過zoom到300得f5.6,已小弟經驗,
indoor推到ISO 800都唔係好夠,又唔平,
分兩支見使d.

up咩鬼grade..............
APS-C只係當時kodak技術上的折衷方法,
影相幾時都係FF方便易計數啦,
當初做到FF,你估會唔會有APS-C??

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 01:04 發表

但係d noise質數,令到張相好有質感
SONY再睇多一代先.

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 01:25 發表
講落,高師兄你公司轉左機未??
未,5d唔係好合用,拍片要影相會閃一下,條片用唔到.

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 01:34 發表

有得'簡'相同無得'簡'相,影相同開槍有好多野都好似,條件理想的,可以好似sniper一槍ko,條件唔理想的一次開2槍,第一槍唔得有第二槍補,兵荒馬亂的用機槍,掃完先望下死幾多個

呢d係做野同當興趣玩的分別
做野同當興趣玩的分別真係好唔同,
例如影rugby 7,真係冇得睇準影一格,
至多跑到咁上下,shoot十格八格,全部都中,
但可以冇一張係好相,做野唔係話有張相清楚就可以交到貨,
有時壓力都幾難頂~~~

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 01:50 發表

興趣咁玩,人像為例呢次唔得,下一次可以set番同一個佈陣,搵番同一個人去影都得

去到發佈會,就得一次,d人係望你部機的次數可能唔多過3次,唔襯人望的時候影多2張的,得一張重要係炒左的,都唔知點胖d相出稿

...
sport好好玩,可能我小影.
引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 4-2-2009 01:50 發表

興趣咁玩,人像為例呢次唔得,下一次可以set番同一個佈陣,搵番同一個人去影都得

去到發佈會,就得一次,d人係望你部機的次數可能唔多過3次,唔襯人望的時候影多2張的,得一張重要係炒左的,都唔知點胖d相出稿

...
又唔使張張都要好相,不過冇奶油張張都普通貨,
一張半張好小小都影唔到,咁使咩請多個攝影師,
普通貨好多人都應付到.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 4-2-2009 02:08 發表

運動攝影香港有得做嗎? 定係咁岩要你去就要去?
香港無論做運動攝影還是運動員都係冇得做,可悲.
只係咁岩要去.

引用:
原帖由 Elf 於 4-2-2009 02:15 發表
有無試過影舞台? 極暗- 唔可以閃- 唔可以大走動- 唔可以遠- 唔可以太近- 唔可以嘈
有,其實類似環境時常都遇到,
要平衡iso的noise/感光原件的寬容度/印刷/相片印刷大小/紙質/張相本身的重要性......等,
有時這些極端環境要偷吓雞,例如快門快小小,由他under小小,後期推光,
起碼個人係一個清楚定影先,技術好難一概而論,
重點係越清楚最後要什麼,中間過程就自然清楚要做什麼,
器材公司實有,仲係最好果d,但係你只能預計會有d咩,
到時發生d咩又控制唔到,冇可能帶晒出去,最後都係技術搭夠,
所以對自己器材有幾熟,就有幾容易出手.

回復 152# 的帖子

張相如果出得細,係睇唔到景深耶

回復 155# 的帖子

做影相就係咁~
預計到,最後係點又控制唔到,但又要影到~~
係唔係好剌激呢~!!

發新話題