發新話題

開始有D想買 1Ds 3

好有錢...............
我想買部bessa R2+35mm都係$5xxx,
都要計過度過......
落雨不怕~落雪也不怕~就算寒冷大風雪落下~~~~

引用:
原帖由 亞龍 於 2-4-2009 00:41 發表

唔好咁la...........我都用左好多心機同時間先揾到D血汗錢黎買玩具架!
正經野唔記得講.......
CANON個紅外線飛燈功能一般,
好多行家用過,距離遠小小就唔得,
鴨記有個radio飛燈(好似仲可以做搖控失打),
$200,轉灣/有牆阻隔都飛到,
但係就冇TTL.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-4-2009 01:11 發表

我買你想要既野買左4K~ 借你玩啦去版聚啦~
GO!GO!GO!
買左咩色??
其實body買幾錢??
好似有d body唔係M Mount??

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-4-2009 01:35 發表

我係二手收番來既... 品相一流,連支35mm f2.5,超好用,順手!
Body新既好似要3K ga接近? R2好似冇咩? 去香檳果間問下~!
佢有兩隻mount ga...果d R2C/R2S 係screw mount

而家未必有R2既...買R2M啦! R3M佢個格 ...
唔該晒~!
R2A跟這個R3M/A真係不作考慮,仲要好似係貴多幾舊水.....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 2-4-2009 02:44 發表

我幫唔到d咩就真~ R4我只知好貴囉,好似要5K...
其實有時都會諗.....其實都係買RF,M3都好似差唔多價錢je...(哈)

福仔d鏡其實已經好靚(因為未玩過leica),而家最想要係支15mm f4.5
M3上手用會有D老態,唔係怕佢壞,我自己用開ISO400
但係1/1000S快門,吓吓都收光圈唔係好得,
加上當時未有ISO,計DIN/ASA真係要睇返個菲林盒先知ISO係幾多.

引用:
原帖由 Elf 於 2-4-2009 20:49 發表
ASA同ISO有咩分別 ? 係DIN計2,4,8,16
ASA同ISO都係100 200 400 800
例如你問我400的DIN即係幾多....一時間我真係唔記得.....
最重要還是M3又冇測光,雖則可以加上去,但係又好似唔方便...
買R2都係想1~2支定焦簡簡單單,又要le樣又要果樣,好好似違背左買時的原則.

回復 64# 的帖子

$3xxx vs $1xxxx~
唔捨得wo~

買左軍綠色R2+35mm f2.5 PII,
個shutter原來都幾重,測試中.

引用:
原帖由 adrianyahk 於 5-4-2009 03:38 發表

我地setting一樣wor~!

RF點可以冇35mm.
讀完書做野咁耐,
原來我係第一次買"正常"相機.

回復 78# 的帖子

冇睇過40mm,一路都只係睇35mm for snapshoot,
這支35mm 都唔使$2500,相未沖,不過$2500,肆肆正正就收貨.

簡單睇真係唔錯,第一樣明顯係銳利正常先,
光到暗都明顯睇到有多層,影負片更加唔使怕唔夠層次.

廿蚊沖scan即係連隻disc??
太子邊頭,近我住家唔使行咁遠wo.

發新話題