發新話題

光復上水站

引用:
原帖由 gtoray 於 18-9-2012 21:50 發表

好在那?

我個人非常支持強硬對付班仆街水貨賊
但對於呢條𡃁仔既言論十分反感
只要是討伐它們所謂的“蝗蟲“,再多不合理的事也會變成“正義事業“…
你叫:“水貨客,滾!!“我會 ,但你叫什麼:“中國人,滾回中國!!“,我就… 話說你們的“城邦化“成功了嗎? 被迷雲黨迷得攪不清實況的人還真多…

引用:
原帖由 gtoray 於 18-9-2012 22:08 發表
先不論”香港自治”騎劫活動
今次多得一班網友搞到咁激
加上新政府亦夠果斷
即時大動作大力度打殘班水貨賊

其實各部門同港鐵都不斷有打擊水貨既措施
不過一直處於拖泥帶水狀況
希望今次可長遠解決問題
只能說今次政府在表面上給人知道其“有做野“,贏了頭彩,但還是要觀察著會不會“頭彩過後,無尾飛鉈,不了了之“。

引用:
原帖由 Lolanto 於 18-9-2012 22:26 發表

正因為政府不了了之
所以先激發到市民站出來自行解決
咁就要看看還會不會“replay no more“了。

引用:
原帖由 JimmyShun 於 19-9-2012 16:11 發表

版主,蛇有蛇路,鼠有鼠路,一定會繼續,而唔會禁明顯姐....

我所知道係有方法過到關而唔洗禁辛苦,但果d唔係運依d平價貨用的途徑

但最終問題都是在大陸,因為大陸太多假貨,引致大陸父母為了仔女,而落黎或搵人幫手 ...
其實師兄你所說的也不是沒有道理,而且也道出了一些問題:內地的黑心食品,商品和部份香港人的自私冷血。
但不能拿來替水貨客走貨逃稅的求情借口 ,嚴加管制是必要的。

引用:
原帖由 gtoray 於 19-9-2012 17:47 發表

問題唔止係大陸人!係水貨客, 包括香港人同大陸人
係近年簽證越來越易攞, 更加令一堆無經濟能力既大陸人過來撈油水
令水貨客問題更加嚴重

問題亦不在香港海關同港鐵, 不要轉移視線
海關法例對個人貨物 ...
那麼會不會和出入境的管制有關?

引用:
原帖由 JimmyShun 於 19-9-2012 17:46 發表

最慘係,管制果部份,不是市民可以做到....真係日日去企係果度?咁d水貨客咪去其他站分貨,依然根治唔到

好在依家個政府會做野,如果係以前既,真係當你地係傻仔......
最近發現水貨客開始化整為零,在東鐵沿線進行調集。 (尤其是紅磡和旺角站的月台)

引用:
原帖由 gtoray 於 19-9-2012 17:57 發表

香港水貨客香港海關冇得做d咩, 要靠大陸入口時做野
大陸水貨客絕對有得做, 即使告唔到都可以"懷疑入境目的"而拒絕佢入境
當然, 點樣可以介定佢係自用定走水貨並唔客易, 要大量資源
所以先要咁多部門對付佢地
我覺得就算不能根治,稍為壓制一下,達到殺雞警猴也不錯。當然最好的是希望政府
“做多幾步“更加完善出入口和入境管制。(就像當年反私煙一樣。)

引用:
原帖由 JimmyShun 於 19-9-2012 18:01 發表

所以,行動只是影響一個站,如政府冇同上面傾,根本我地反轉香港都阻唔到水貨問題,只係佢地成本增加左,最終又係轉嫁比上面既用家
(雖然有些黑心)但這樣就能推動內地的食安問題的解決和完善,因為作為依賴的水貨也變得不再“平易近人“自然人民就會抗爭內地食品問題,從而推動政府“做野“更加關注食安問題(因為已經是維穩問題了。)

發新話題