發新話題

Where to Aim?

想問問,AIM SIX和AIM CENTER的分別在哪裡?
支那人 不等如 中國人
支那人 等於 蔑視所有華人
叫之前,停一停 想一想。

或者可以先到“醜陋的中國人“一書中找找自己有沒有相似之處。
如果沒有相似之處的話,你才叫吧。
愛扮假鬼,以令自己感覺高人一等,乃中國人的劣根性。

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

想問問,為什麼aim six的位置 要瞄 target 正下方? 是因為抵消後座力嗎?
支那人 不等如 中國人

另外,我對我以前的無知感到慚愧…<m(_ _)m>對不起!!

引用:
原帖由 hwtang 於 17-8-2007 07:41 發表

你記錯jor, 係ball頂“平正準星”, 在拉落去通過成個 "ball" 去"ball底", 再開火

描ball低, 射ball中間的, so 準星應該係較高既
嗯,想問問這是否在某個在距離內的瞄法? 因為好像是不是和準星軸線和槍管軸線的問題有關的?
支那人 不等如 中國人

引用:
原帖由 mswong 於 15-8-2007 04:01 發表
請不要誤會,氣手槍後座力有限喇!瞄腳後座力將槍打高...........莫明其妙!瞄6.......你看見六點位剛剛是黑圈和白紙之間,瞄也易瞄d喇!如果在10M外瞄中心一個約2.5"之黑圈還要100%瞄正中???
引用:
原帖由 hwtang 於 17-8-2007 00:19 發表

因為準星係黑色, 個"BALL"都係黑色
瞄靶中心係睇唔到既.

最重要既係,
瞄"BALL 底"可以根據"BALL底"同前後準星中間產生既白色空間,
從而推斷打個jor定低jor. 再在動作作出修正.

hope can answer yr question
多謝兩位師兄的指導 ,我現在總算明白為什麼有些手槍把準星塗上一些鮮明的顏色了.
支那人 不等如 中國人

引用:
原帖由 hwtang 於 18-8-2007 00:22 發表

此打法只適合於慢槍: 50m free pistol /10m air pistol

與軸線係無關的.
那麼,除了方便看準星外,是不是用AIM CENTER比較好?
支那人 不等如 中國人

引用:
原帖由 hwtang 於 18-8-2007 11:36 發表
不是, 好似 sport pistol/rapid fire pistol 先係aim center

aim center 於慢槍不是不行. 不過無jor準星同個ball 個refencing就唔知自己aim jor邊 (also left and right)
嗯,那port pistol/rapid fire pistol 用aim center 有什麼好處? 另外,如果是步槍的話,是否也可以用相同的手法?
支那人 不等如 中國人

引用:
原帖由 hwtang 於 19-8-2007 01:13 發表
我要反去問問因為我無打sport同rapid

步槍(10m AP/50m 3 positions)一定係aim center因為個sight 係同心圈同peek hole.
唔係可似pistol錦係open sight
可不可以這樣說?aim center和aim six的功用分別只是為了方便瞄準?
支那人 不等如 中國人

引用:
原帖由 hwtang 於 19-8-2007 19:42 發表
唔同槍/shooting event有唔同既瞄準方法, 不可一概而論.
隨jor Sight picture (你話既aim center/aim six), 瞄準重有好多野既...
可不可以一一道來 ?
支那人 不等如 中國人

發新話題