發新話題

解放軍輕兵器及"中華神盾"

引用:
原帖由 EIN 於 1-5-2012 14:28 發表

咁點解當有主權爭議,要派架漁政船而唔係派架軍艦?其實佢性質上係咪好似美國海岸防衛隊咁?
就以我所知,有海岸防衛隊功能的部門有海警,海監和漁政他們都是會去處理領海問題的非軍事部門。

引用:
原帖由 aizikovitz 於 7-5-2012 13:00 發表

好難真係比較 中國神盾仲有好多不明朗因素 有去參觀171既都應該會留意到好多放武器既地方都係空左
唔似美國成日show出黎 所以依家比較都係性能上既比較 但係美國神盾既年代同中華神盾既年億係冇得比既
但係睇江南 ...
先不論性能如何,就現在將其投入量產來看,可以理解為其基本達到了軍方的可靠性要求。(我相信即使是面子工程也不會這樣亂來)

引用:
原帖由 nishi 於 8-5-2012 21:27 發表

咁我相信又冇咩既,訓練質素我相信唔會話真係差太遠,反而係實戰...(雖則美國D艦都冇咩點比人打...一味打人)

某程度上我覺得中國呢排開始增加起呢類導彈艦就係拎黎防空...始終如果真係靠空軍做防空佢收得皮 ...
所以也有評論認為現在的建設路線和戰術是以俄式為藍本,因為和當蘇式一樣以海基防空為主,這可能是和蘇聯一樣在技術上‘卡著‘所採用的‘權宜之計‘。不過我覺得中國當前最大的問題不是防空而是反潛,因為整個亞太地區除了台灣的水下戰力比較低之外無一不是和中國平等就是有優勢的,然而有時潛艦的突發攻擊比起空中打擊來的致命的,所以相對加大發展防空力量,反潛應該更為優先

引用:
原帖由 aizikovitz 於 10-5-2012 22:52 發表

中國航母既用途可能同北約會有些少唔同 始終中國戰機性能未完善 瓦號可能都會主力防守
中國唔似美國舊左既艦就去賣/炸 中國反而會減低艦上對抗能力係遠距離做一個發射導彈既平台 正係中國人講既物以利用
反而航母 ...
這就和當年蘇聯海軍的戰術一樣了,彈海戰術。

引用:
原帖由 aizikovitz 於 16-5-2012 21:57 發表

唉...中國既陸軍...去睇171同開放表演果兩次見到班陸軍真係...全部都係鄉下出黎...相比武器海軍...有一大班書蟲
其實人多真係好辦事 但應真講一句 中國真係應該加快速度訓練更強既特種部隊
中國既特種部隊同外國特種 ...
就從對步兵手中步槍的觀念推論,西方:以適合不同士兵和作戰狀況的武器,中國:步兵的步槍,只要可大量生產就好。我覺得中國欠缺的不是先進武器而是更開放的武器使用和設計觀念

引用:
原帖由 aizikovitz 於 19-5-2012 00:25 發表

但係中國既槍由其係95式真係太嘈...  
不過後彈匣既設計係咁
反而佢把92式手槍我覺得真係點 無論手感定係聲音都覺得一流
而且用既係9MM既子彈 最特別仲要係尖頭彈而唔係圓頭(即係類似步槍子彈)
我記 ...
所以這個就是我說的觀念問題 就算有好的科研技術但設計,訓練和運用觀念落後的話再先進也只會事倍功半。
題外話:其實95式只要多點以使用者角度出發,讓使用者多點自主性(不再是“人只是槍的雙腳“,而是槍的使用者)和其他槍族附件有更高的通用性已可.

引用:
原帖由 fai84 於 19-5-2012 04:44 發表
大陸艦用雷達未講已經笑左,用054A比高波, 用052C比金剛, 睇下佢地射控/搜索雷達既分別, 同埋ESSM OR SM2/3 運作原理去睇你就知差在D咩
HINTS: 054A 射控係4座MR-90雷達(俄國,有D資料上話1座同時控2枝,實際係1控1,不 ...
基本上都是美國的“頸圈“,一脫離卅對抗美國系統就變成“無用“ ,中國選用俄國的技術不是因為先進而是無奈之舉

引用:
原帖由 nishi 於 19-5-2012 15:01 發表

其實95論人體工學黎講手感算唔錯, 而且設計上佢比較偏向比體型細既中國人用
所以感覺上點都比56式好少少既...

但果次放日我拎起支95連榴彈炮果下...支榴炮甩左出黎
之後個兵哥叫我比番支野佢, ...
95和03都有這個問題,就是單槍是順手的,但裝了附件就... 而且附件是專用的,雖然是同一槍族的095和03式但裝的鏡是不能通用的...
IFF方面,中國貴為“cOPY“大國,要繞過這個問題應該不難。前題是美佬肯給你用才行。

發新話題