發新話題

hkac---軍事團體/制服團隊??

引用:
原帖由 B20_hk 於 29-10-2008 01:50 發表

睇報紙
佢哋亞sir著住DPM金漁黄+lightweight去醫院
連制服也不统一
如何團結?
其實一早出哂Order大人全部著花衫花褲, Cadet著花衫Light weight, (當然, 這是否適合戶外活動穿著是必定引起爭議的) 但可能這位長官太過掛念以前老防花衫綠褲的日子, 所以全團只有他的中隊是這樣穿著, 他身為少校, 是前中隊指揮官, 而我們又是義工身份, 難道 Charge 他 improperly dress, 鎖他入更樓?? 這中隊現任OC更型仔, 染金毛添啦.....

上樑不正......下樑看著上樑辦......Sigh......

引用:
原帖由 Royal_9413 於 6-11-2008 01:17 發表
唔係掛, 在我團是但捉個SCOUT(無柴)都識啦
樓上講嘅 set map, 對講機, 落order等係咪講俾 patrol order 呀, 即係 ground, mission, situation, execution...等等, 呢啲做得NCO(大人)一定要識, 但做童軍就未必要識喎.......但而家就算你識 patrolling, section battle drill等, 有幾多真係識做 combat appreciation, 然後先plan個patrol或者attack. 而且而家唔係訓練遊擊隊, 又唔係真係做軍人, 啲小朋友學識俾patrol order又如何呢, 除咗可以喺班唔識嘅人面前扮吓嘢之外, 有乜嘢實際用途??

大人學就唔同, 因為真係可以鍛鍊到leadership, 學到做策劃同帶領.

引用:
原帖由 lls1215 於 10-11-2008 00:21 發表

邊Q個話係童軍
AC就係AC    加上set map, 對講機, 落order唔等於patrol order    DD係CDT既基本野
有咩唔明   你自己入CAMP 學下先啦
咁大哥你所謂嘅落order係乜嘢意思呢?? 茶餐廳嗌嘢食落order??

引用:
原帖由 jwlchan 於 10-11-2008 19:44 發表
Ha Ha, Coldstreamer, 估唔到你以前又當差, 又當兵........又做過正規教頭, 而家俾d細佬叫"你自己入CAMP 學下先啦"!

不過, 算啦, 後生可畏!
嘩陳老師, 你爆哂我啲嘢出嚟, 我驚啲小朋友唔敢再喺度發言呀......

引用:
原帖由 B20_hk 於 10-11-2008 20:56 發表

哈...哈...哈...
估唔到Coldstreamer有此遭遇...
龍游淺水遭蝦戲
Coldstreamer入Camp多過很多人

AC仔唔識佢,好打有限!!!
唔怪得有咁多人怪AC無嘢學,原來啲學員有眼有識泰山,咁輕看別人 ...
銘哥仔, 不知者不罪. Cadet 覺得冇嘢學, 做導師係應該檢討嘅..... 希望我第時開班, 都能夠有幸教到佢, 聽吓佢啲意見.

引用:
原帖由 jwlchan 於 11-11-2008 00:19 發表

Hey! 我只係睇到咁好笑, 係咁意講一d啫 你又點止咁少嘢? 昨日有冇去操兵?
幾時得閒到英國揾我?
我都想去英國探吓你, 奈何阿仔仲細, 廿一個月大, 行唔開. (Sorry, 離咗題)

星期日有去操兵呀, 上我 "面書" 有相睇.....

發新話題