發新話題

求: 英軍步操指令

嘩, 咁多, 好難俾到你wo, 同埋唔操好快唔記得, 可能ms兄會慢慢同你scran 啲天書內容掛, 唔知

ms 兄!!  有冇天書呀??  我想要本copy, 有冇90天書呀??

thx

我知呀, 但係有時好多阿sir 啲command 好唔一致,

ms 兄!!  li 個表, 我已經一早深入我腦海!!  發燒都會記得!

唔係好知問咩, 之後知道再回

squad will advance, left turn!

move to the left, left turn !!
引用:
原帖由 mswong 於 19-1-2008 01:08 發表
1.一隊人一般有四個隊型?邊四個?
2.隊人面向Right in 3's想轉左?Command是.................
3.隊人面向Retire想左轉Command是..............

sorry , 我係咪遲左好多先回!!

我真係識GA,(最近攪SCHOOL PARADE, 訓醒都記得...) 但LI 個係咪冇獎問答比賽呀

今日集會, 個OC 的COMMAND 係, : Squad will fall out, fall out !

有冇ga ???

引用:
原帖由 積夫 於 20-1-2008 05:18 發表
通常我會嗌:

1. Squard turn to the right, FALL--OUT!

或者

2. Squard! turn to the right without Salute~, Fall~~~OUT!

其實邊個先o岩?
兩個都唔岩

童軍會係, Squad, move to the right and do not salute, fall out !!

第二個, 笑死左!!

後少年團係, Officer on parade , dismiss !!

都岩!!    第二: sure !!

我講parade !!

but 其實, squard will fall out , fall out  , 有冇li 句??

真怪??

少提ac !!

等緊佢(,一位名sir)出緊!!

YES , 就係後少年團喇!!
引用:
原帖由 mswong 於 21-1-2008 05:28 發表
你知不知香港有条法例.............藏有類似槍械之物体..........使人恐"具"你有禁勇都無禁儍喇博拉咩!好似有一隊前防衛軍操deact槍???

後少年團
引用:
原帖由 Raiden_Jackson 於 21-1-2008 02:12 發表
其實除左政府紀律部隊有機會操槍...
我想問民間有邊d部隊係有機會操槍...??

下面果句精境, 上面果句就.....  自學步操好難, 真係加入童子軍最實際, 想知道入童子軍儀仗隊的方法, 可以PM 小弟
或者去後少年團??
引用:
原帖由 Royal_9413 於 21-1-2008 18:06 發表
http://hb.cas.org.hk/200508%20Footdrill%20Numbering.htm

上yahoo打"步操手冊" 搵到的

再業餘少少的可以到童軍總部11/F Scout Shop 買本"步操手冊"睇睇

咁你都知, 知道果啲俾我搵人追殺曬!!  你可能係走溜左!!

廢事同名啦..... 童子軍, 好親切
引用:
原帖由 Royal_9413 於 21-1-2008 21:57 發表

你是總部儀仗隊的人?
不過好似係童軍, 唔係童子軍喎

你加入後少年團, 自然有得操, 入埋 honor guard, 到時你就會體匯操槍的樂趣

發新話題