發新話題

燈腳...

引用:
原帖由 Elf 於 15-12-2008 23:38 發表
救命呀, 乜香港人唔洗買燈腳架咩
去左DC發燒昅昅.. 得隻大陸falconeye, 2舊水.. 踢一踢, 無燈都跌
無manfrotto/bogen
去雙成睇, 淨係有tripod/ monopod, 仲要鎖晒入個櫃

想問下有冇師兄recom ...
Elf兄, 小弟正好想買燈腳too, falconeye我買左 (塋記百幾jar) , 風吹一吹即跌, 遮都彎埋, 唉....把遮貴過隻腳...

大家交流下啦

引用:
原帖由 Elf 於 16-12-2008 01:31 發表
Option A :飛燈線, 2,3舊水一條爛線.
Option B :Pocket wizard. 2.4Ghz radio, 2千幾銀一舊, 一對4千唔該. 聽聞最遠1公里有效
Option C: Canon ST-E2 IR transmitter. 有ETTLII. 對唔岩枝燈, 唔work, 太光, 唔work ...
我用 st-e2+580+430, 好神奇, 有時對到正又唔著, 諗住好遠好光又著.....個 st-e2最有用係變左對焦燈

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 16-12-2008 10:36 發表

燈架同三腳架一樣都要用少少重野坐著隻腳
都係gei..但全最重gei野就係部機, 師兄公司有冇用manfrotto燈腳?

引用:
原帖由 亞龍 於 16-12-2008 12:22 發表

咁驚???呢隻對焦燈要成千幾二千蚊???
我自己都有想過買 ST-E2 的,鐘意佢可用番ETTL II ,但睇完你個Post...............
開始有D心大心細,請問四哥,ET-E2的使用成功率高嗎??
室內基本冇問題, 室外夜晚都ok gei, 日頭盡量近d (十尺左右) 可以接受

引用:
原帖由 亞龍 於 16-12-2008 12:22 發表

咁驚???呢隻對焦燈要成千幾二千蚊???
我自己都有想過買 ST-E2 的,鐘意佢可用番ETTL II ,但睇完你個Post...............
開始有D心大心細,請問四哥,ET-E2的使用成功率高嗎??
室內基本冇問題, 室外夜晚都ok gei, 日頭盡量近d (十尺左右) 可以接受

引用:
原帖由 Elf 於 16-12-2008 23:55 發表

咁大濟 咩遮黎架?
爛遮都好過爛燈.. 所以我寧願貴少少買manfrotto. 最少reselling value都高D.
唔知四哥有無心水?
把遮響天腸買2舊水 , 我最後買左manfrotto 001b, 400齊頭jar!!! 柝埋短, 伸開穩! 四哥保証你唔會後悔!! 照腸館有售

引用:
原帖由 Elf 於 17-12-2008 12:39 發表
其實我之前都係搵緊001b.. 不過係雙成搵唔到  我會去天祥睇睇
四哥你係咪用緊manfrotto頭?
去照腸館la!! 天祥 no stock!!!

yes with manfrotto頭,  

引用:
原帖由 Elf 於 17-12-2008 12:39 發表
其實我之前都係搵緊001b.. 不過係雙成搵唔到  我會去天祥睇睇
四哥你係咪用緊manfrotto頭?
001b  is $400, the head cost around $200

引用:
原帖由 Elf 於 17-12-2008 21:41 發表
個umbrella adapter都2舊水
yes..真係一個坑lai ga...

發新話題