發新話題

請教這個MOSFET... 感激

引用:
原帖由 tango1997 於 19-12-2013 23:01 發表

我再直接D講一次。。。任可無係電閘組jump一條獨立既訊號線出泥既mosfet(場效應管)既mosfet。。。。係唔會有保護電閘組銅片既功能。。。你選擇上CGF FORUM問。。。係絕對正確  
http://www.wgcshop.com/wgc2008/m ... =&view_choice=c
佢呢款有

圖片前面係公插 , 後面係母插 , 母插下面黑盒位係信號線單腳插

引用:
原帖由 tango1997 於 19-12-2013 23:01 發表

我再直接D講一次。。。任可無係電閘組jump一條獨立既訊號線出泥既mosfet(場效應管)既mosfet。。。。係唔會有保護電閘組銅片既功能。。。你選擇上CGF FORUM問。。。係絕對正確  
但都係果句 , 我唔喜歡用 Fet , 其實 Fet 本身係耗電 , 玩完唔甩電 , 放多日都會扯乾
機械式係最可靠 , 真係要保護電路既只有 P-90 同 AUG , 真係要用 , 我揀 Relay , 落雨不怕 , 所謂既 3 Burst 都係計時功能 , 真係要玩我玩 timer relay 算

引用:
原帖由 tango1997 於 20-12-2013 12:30 發表
即係始終刀要開枝槍jump條線出泥囉!
產品既野 , 好多都係噱頭 , 你問我 Fet 好唔好用 , 我就覺得無乜用 , 你都知乜野係汽車 Start , 行到今日都仲係機械式 , 電子式玩下可以 , 但唔可靠
潮濕驚佢自動通電 , 得閒同你玩擊穿

Marui 設計已經很可靠 , 燒電掣係 D 傻瓜整槍內阻過大 , 你用甘大塊銅片都燒 , 你望下 Fet 過電隻腳有幾闊 ?
用一大堆野保護電掣 , 但又唔諗下壓力去哂舊電度

引用:
原帖由 020200 於 20-12-2013 15:46 發表
我真係唔識架... 改都係拎出去比人改 咁姐係唔好加會好d? 但係我本身自己支m4 真係玩過燒左銅片..

可以點樣先會個內阻小d 加長佢既壽命(我唔想打幾次game 就燒一次要去整)
搵人改 , 你同佢講都無用 , 人地整槍 , 你就指手劃腳 , 人地咪只會撇下一句 "你甘叻你改啦"

識整既就自然整得好 , 唔識既更加 "尊敬大過天"

引用:
原帖由 Dave 於 28-12-2013 00:18 發表
坊間流傳話FET 慳電,單發反應快,保護電片,唔用好快燒等,其實有幾多樣是真?
我自己不是專家也答不上,但整片銅片燒真是未見過,自己手上最老果支M4 應該有8 年,
又單又連,膠身換金身,金身換第2 套金身都 ...
用 Fet , 佢本身都需要電能啟動開關 , 又點會慳電左 ?
反應快 , 正如你所講 , 你扣得電掣通電 , Fet 先有反應 , 又何來反應快左 ?

除左電流 , 內阻 , 仲要睇用槍習慣

每次扣動板機 , 如果每下都半按半縮 , 電片唔燒 都半身不遂 , 你裝 fet 保護電片 , 但都係半按半縮 , 唔死電片 , 死 Fet 一樣遮

正如渣棍波 , 你唔會長期半吊 "極力子" , 轉左波 , 一鬆就鬆晒 , 如果吊住唔鬆 , 幾下就燒

Tango 識燒焊就好快明 , 燒焊要高溫 , 就要起電弧 , 就係 "半掂住半離開" 之間 , 所以要電片耐用 , 就要識縮短電弧發生時間

點解屋企電掣耐用 , 因為佢設計 "一係有 , 一係無" , 佢無比位你猶豫 , 你試下有心按住慢慢鬆等佢起電弧 , 唔洗五年 , 玩多兩玩就溶

究竟係人玩槍 , 定槍玩人 ? 唔從使用方法開始 , 神兵利器都死
用槍 , 唔係講你買幾多野 , 而係你發揮到幾多
多隻香爐多隻鬼 , 額外裝多樣野就多樣野壞

發新話題