發新話題

RC truck一問

引用:
原帖由 Boniface 於 2-3-2010 20:35 發表
其實邊度最平
我見到大約1900,其實個價到唔到位?
唔怪得之個 Login 熟口熟面啦~~

http://www.civiliangunner.com/cgf/viewthread.php?tid=48901

http://www.civiliangunner.com/cgf/viewthread.php?tid=48903

引用:
原帖由 車厘子 於 6-3-2010 23:53 發表
因為我要man d
但一 D 都唔平 , 新貨 + 日元升值

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 10-3-2010 10:44 發表
$7000....
真車都買到架尼渣....好彩的話分分鐘車連牌費燕梳轉名落得地了....
妖~~一枝 PTW 原裝落地都差不多一皮

我套車計埋都係 $ 8~9000 , 但攤分係一年黎買
當然 , 以佢而家既裝備 , 身價不跌反升

引用:
原帖由 Boniface 於 7-3-2010 20:51 發表
被人捷足先登,明明今朝仲有.....
哈哈 , 我上個月都買多部車 , 準備幫人整勾斗

果個人話出左 post 兩分鐘內已經有幾個人接洽
結果比我爽快甘應承去粉嶺交收 , 成功截左糊

$1700 全新 R620(淨係呢樣都 $2000) 連 電變 , servo , 6ch 遙控
除左未有燈之外 , 入電即玩
抵~~

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=162598

引用:
原帖由 Boniface 於 10-3-2010 14:16 發表
原來砌車比想像中難
比跑車複雜
當然比平跑複雜 D , 平跑四份縣掛一套波箱
拖頭有得轉波 , 孖尾擔 , 磨盤 , 屋仔 同埋 set 燈

平跑精密 , 但玩既係平路 , 無乜特別注意

但拖頭玩既係街道 , 所以底擔要求特別高 , 淨係升高屋仔都唔知玩死幾多人
仲要有拖架 , 泊車既技術要慢慢練
而且貨車千變萬化 , 買就係一部拖頭 ,
但可以演化成 吊雞車 , 泥斗 , 密斗 , 平板 , 勾斗 , 夾斗 , 拖車 , 搬機車 , 運油車 , 消防車
仲有兩 / 三 / 四 擔選擇

拖架呢 ?? 有 40 尺 或 24 尺 骨架同板架 , 低床架(仲有 伸縮 / 擘闊 / 升降) , 泥斗架 , 陀背架 , 油缸架 , 大肚婆(英泥架)
又有兩擔 / 三擔 揀 , 甚至有 D 低床架去到 7 擔

拖頭 , 睇落無乜野 , 一舊野拖住一塊野 , 但做起工程上黎之壯觀 , 非常給引
如果唔係都唔會令我圍繞住呢行十年 , 到轉左行都仲搵番黎玩~~

引用:
原帖由 Boniface 於 10-3-2010 16:26 發表
但真幾好玩
砌個下己經十足挑戰性
普通一部拖頭拖貨櫃無乜特別
而家都無乜人識改拖架 , 尤其係工程用既款式 , 小之又小

個個見人有巴士 , 就一窩蜂整巴士 , 但又雷聲大雨點小 , 整到不倫不類

引用:
原帖由 車厘子 於 10-3-2010 20:38 發表
我想問問 貨車波箱 果3個波段 O既齒比分別係幾多?
一波 1 : 32.49
二波 1 : 17.66
三波 1 : 10.66

引用:
原帖由 Boniface 於 11-3-2010 03:41 發表
還要搞咁多機械野....
睇到....
個幾條吹水友,講就天下無敵......
個個都 "想" 整 , 天花龍鳳
問題一個接一個 , 總之就係想你餵佢
最後整埋 D 野不知所謂
莫講話機械零件 , 連外殼都唔肯花 D 心機 , 淨係識得玩

引用:
原帖由 Boniface 於 12-3-2010 02:21 發表
架車總算差唔多....
差鋪線同噴油
單單,唔知點解架車行轉上三波變左空波....
servo 向後行程唔夠 , 試下將轉波 servo 微調少少
如果轉到三波 , 但一波又空轉 , 即係唔夠行程 , 轉波 servo 舊野有得較長短

發新話題