發新話題

[認真] WhatsApp

WhatsApp

可能我已經好落後,唔知點解而家啲人打電話比佢哋係唔聽唔覆,但係佢又用WhatsApp 覆你、問題係點解唔可以電話講,一定要WhatsApp 講?

好像我同其他師兄交收,到咗一地方我問題佢係邊,佢就用WhatsApp 同我講,我打電話比佢又唔聽,足足浪費半個鐘先搵到佢………

講一個真人真事比你地聽,我呀公上年下午在醫院別了,但佢上午已經唔掂入咗急症室搶救,點知我有一個白痴既舅父,佢係醫院到居然用WhatsApp 通知人話我阿公搶救而冇打電話叫人黎睇佢最後一面,而且當時佢仲有小小意識,結果我呀媽或佢D兄弟姊妹都唔係成日睇WhatsApp,就係咁,我阿公係醫院裡等住人見佢最後一面都冇就咁走咗,而當我地知道既時候去到醫院時佢已經斷氣………

我有問過舅父點解唔打電話,佢話WhatsApp 方便啲喎,?你老母你唔係呀,咁講都得,最後我唯有同佢講「他朝君體也相逢」

最後一句,唔好WhatsApp 我!

引用:
原帖由 reniless 於 24-9-2024 09:03 發表
我用3部手機,2部有卡,1部冇卡。

冇卡個部就係用黎收WhatsApp 。
但8,9成內容唔會睇,我係唔明點解咁多人用。
打電話比佢唔聽,又話WhatsApp 講,係個街到點一路行一路㩒製打?

引用:
原帖由 stevechau 於 24-9-2024 10:24 發表
語音轉文字輸入掛, 不過好多都係齋錄音
其實SD WHTSAPP唔緊要, 的確一個咁既通訊方式係可以最短時間之內reach晒所有人先
但真係緊要既、急既, 都係會打電話講, 等你打字打得黎, 係電話該講既都講晒啦
真係緊急既就直接打電話………

引用:
原帖由 48191 於 27-9-2024 07:06 發表
同上一次一樣,你都仲係未接受到新事物。
重要的事、需要快速傳播的事,WhatsApp 是比傳統電話逐個逐個打仲要快。
咁有時係街到又要打字,行眼唔帶路咪死緊!

引用:
原帖由 gtoray 於 27-9-2024 00:01 發表
時代唔同
人與人既溝通方式都唔同左
打電話比佢唔接架!

引用:
原帖由 051039 於 27-9-2024 10:38 發表

其實出o黎社會做野做得耐,係唔同公司都做過一段時間,總會見過一D奇人
之前做過一份工,有個同事有email唔用,有teams唔用,雞毛蒜皮都要打個電話仲要開場白慢慢先入到正顯,不過內容係我收到你份野啦而家睇緊/有 ...
有啲人連辭職都唔打辭職信,就咁WhatsApp 你唔勞就算數,我覺得而家年青人已經冇咗同人溝通既機會。

引用:
原帖由 051039 於 27-9-2024 11:20 發表

正常一間有HR o既公司咁做只會比hr叫佢打番封信比我
如果係fresh grad唔識o既要鬧o既係咪應該鬧學校/屋企冇教?
當fresh gard唔識用影印機已經變到好平常時,有冇人檢討過一個人由出世到出o黎做野成廿年點解咁基 ...
唔夠你講,投降………

PS. 我公司有HR………

引用:
原帖由 051039 於 27-9-2024 11:20 發表

正常一間有HR o既公司咁做只會比hr叫佢打番封信比我
如果係fresh grad唔識o既要鬧o既係咪應該鬧學校/屋企冇教?
當fresh gard唔識用影印機已經變到好平常時,有冇人檢討過一個人由出世到出o黎做野成廿年點解咁基 ...
請問邊個教你生仔呀?

發新話題