23 12
發新話題

模型劃線一問

引用:
原帖由 ERIC_LI 於 14-8-2008 14:53 發表
想問下各位c兄用乜野工具劃線呢?

係模型舖買個d筆d毛好散(唔係劃線筆)

係唔係要買龜筆架?
雙星方樽油 flat black + 白電油

正宗完美配搭

引用:
原帖由 101653 於 14-8-2008 15:37 發表

我都係用噴槍噴....不過痴膠紙果時要好少心....
劃線喎....
你咁堅用噴槍!?

引用:
原帖由 101653 於 14-8-2008 15:46 發表

係牙....噴槍較集噴....D色好過用畫線筆N倍....
又"雲蠢"好多....

不過膠紙痴錯少少就....
你應該係唔識畫線果d人....

引用:
原帖由 adrianyahk 於 14-8-2008 21:08 發表

即係...噴完再沬?
我係滲!
用白電油開稀enamel油
比用噴仲要稀
然後滲入d線度
再用白電油抹左佢
呢個係最好最快最自然嘅方法!

如果係無嘅線條
我會用針筆/雕刻刀刻左條線再滲

引用:
原帖由 ERIC_LI 於 15-8-2008 14:38 發表

油呢一part我明,但係應該用乜野工具去滲落去呢?
乜都得
上至幼筆
下至牙籤我都試過

引用:
原帖由 adrianyahk 於 15-8-2008 20:23 發表

咁"白電油開稀enamel油" 呢part係點? (好似迫你講哂佢咁... )
白電油當thinner...就係咁....
其實用專用thinner, 琺瑯油畫thinner, 松節水全部都得....不過效果自己體驗 =_,=

引用:
原帖由 adrianyahk 於 15-8-2008 21:55 發表

果然....新仔是聽不明白的....

下星期買台HG玩下先...
你過黎馬鞍山果頭的話我示範埋比你睇又點話~

引用:
原帖由 101653 於 15-8-2008 22:13 發表

唔好提喇....我仲諗緊個空壓機....
屋企人之前掉左我個泵又唔掉埋我支噴槍....
唔介意的話我部tamiya spraywork要唔要?
支槍塞左...

引用:
原帖由 101653 於 15-8-2008 22:35 發表

你e家冇槍用??
冇所謂牙....不如我借支槍比你好過啦....

我想砌番模型....但係屋企人又唔知比唔比....
就算砌好都唔敢放係屋企....
你果支係唔係長出氣果種?
唔係的話會谷壞泵....

個噴嘴比d 紙巾塞到實...
火燒都唔得...

引用:
原帖由 101653 於 15-8-2008 22:47 發表

hobby 銀色果支板機雙動式....
型號我都唔多記得....要搵出黎睇番先知

ps.支野我都唔記得放左去邊....

我之前係用hobby 果部L5空壓機的....比人掉左....好肉赤....
嘩...你好有米...
呢2個起碼2000先得....
我果SET平野泵連槍先500多D....
BTW, 你果SET唔岩我用, 接口唔一樣

MR. HOBBY COMPRESSOR得個靜字
但其實性能好差
買個台製SPARMAX泵外接隔水同氣缸就好正, 應該都唔會過1000
真係追求最高性能就SIL-AIR, 3000...都算,SIL-AIR係好鬼重...好似有成10KG....

引用:
原帖由 101653 於 15-8-2008 23:05 發表

我噴模型咋MA....唔要求佢出力勁既....
但係槍同泵係我個FD叫我買既....佢砌開模型....佢話唔差....
佢已經係神級果陣我先開始學上色....
但係我覺得自己上色唔太叻....但細微工作(打磨/痴膠紙/界野)會好少少 ...
你果位朋友都跣你跣得幾徹底...佢根本係想拖你入坑....

引用:
原帖由 ERIC_LI 於 15-8-2008 23:33 發表

咁邊到有d幼筆呀?

模型舖一包3支大中細個d呀?
我用牙籤搞唔點呀..
圭筆果d...

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 16-8-2008 12:19 發表
我用GUNDAM MARKER 再加手指
油性gundam marker唔好在佢響漆面上係擦唔甩...試過....

引用:
原帖由 d.s 於 17-8-2008 00:45 發表
我嘅做法:
用x-20...小心爆膠...

借HKML圖一用

引用:
原帖由 d.s 於 17-8-2008 22:43 發表
係有少數人咁講,但我自已就未試過用X-20而爆膠.
HKML唔係少數人咁講
係多數人都唔怕黑爆過
我就算用白電油都唔敢放太耐
E家我唔知我搞水洗時點算

23 12
發新話題