發新話題

向警察致敬

引用:
原帖由 MANKF 於 8-7-2012 21:31 發表
其實唔係好想回這種post,但好佩服Seal師兄,六分鍾內可以寫這段咁長嘅文章
當然可以啦
都唔係佢寫
http://www.inmediahk.net/%E3%80% ... 4%E8%83%8C%E5%BE%8C

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 21:40 發表
當班人示威完、發洩完,拋到滿地奚錢後返屋企、去酒吧睇歐國盃時,又有無諗過有啲人因為你哋嘅放肆要加班工作?佢無人權嘅咩?喺未見到香港或國家有任何改變之前,我淨係見到一班垃圾 ...
我無法容許你咁樣抵毀我地呢一代
果d垃圾係有義工自己執
遊行期間係有團體"自發性"收集回收番d單張
我親眼見住有義工跪響地下逐張逐張紙執番, 個個落曬力訓身去做
而唔係事後坐響電腦後面馬後砲鬧呢樣果樣

引用:
原帖由 Lolanto 於 8-7-2012 21:51 發表

點解執完條街仲係咁
再者第二幅圖變晒醬又點執呢

或者應該講係一班無責任心的廢青所致
相信係因為義工人數有限
單張又非常多
小弟當日在場都比人攝左十幾張野入手 - 未計無拎果d

人民力量做過d咩黎我都唔知, 我係行完見過世面就撇果班
但如果有人將極左派講成全個y世代, 我相信人力一定會感到無比欣慰

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 22:04 發表

馬後炮就無!
馬上廢紙就多的是!
在網上我看到這樣的一張照片。

上載者用反話諷刺那些有份插旗的香港人沒有公德心。

我不否認這樣的行為是有點不理智。

但是否因為這種插旗行為沒有公德心就斷然否定那些遊行的人?

我覺得看事情不應單看表面。

凡事總有前因後果,究竟為什麼這架車會落得如此下場?

曾幾何時,警察也是一個受人尊敬的職業 (好似係)。

但近年來 (嗯... 還是不要說太遠,就說昨日),

公然將蘋果日報記者帶到後巷軟禁、將示威區用比人更高的水馬三面包圍、亂射胡椒噴霧等等。

還有打壓示威自由,將六四T-shirt男強行帶走等等。

雖說我們每個都是李旺陽,但我們沒有盲,香港人將這一切都放在眼內。

長期積怨之下,這架車成為了代罪羔羊。

也許有人說,警察只是打份工,他們也只是聽上頭吩咐。

對不起,我不同意。

公職人員身為人民公僕,不能說一句「打份工」將事情就此帶過。

特別是警察這種公職人員,我們是旨意你保護及幫助市民。

你的職責不是阻撓市民,不是為強權服務,不是只懂聽從指令的機械人。

不過如果他們自認是沒有良知、沒有靈魂的機械人的話... ok, you win.

不過那些以為打份工不是罪的人請看一下歷史:

東德的前領導人昂納克,1974年親自下令:越柏林圍牆者一律格殺;1989年,柏林圍牆倒了,許多守衛柏林圍牆的東德軍人開始遭到國際法庭的審判。20歲的克利斯是柏林圍牆的最後一名犧牲者,對他開槍的守衛者施密特在兩年後站在了法庭上,他聲稱是遵守政府的命令,最後仍受到審判。而同是柏林牆的守衛者費雪則認為統一後那些審判非常公平:「你不能不開槍,但你可以選擇射不中。」

又也許有人說,那些對市民動粗的只是一小部份警員,不應隨便遷怒到一架車上,應該找當事人理論。

但市民不是警察。

如果市民犯事,警察有龐大的資源、人力、物力去把肇事者找出黎。

但如果警方濫權,市民無權無勢,沒有武器,不像警察精力無窮由朝射到晚 (我是說胡椒噴霧)。

所以只能找一架警車發洩。

如果不是官逼民反40萬人上街,又怎會出現如此景況?

更何況現在影響的就只是一架車,但暴政帶來的影響卻是幾百萬人受苦受難。

那些人怎麼不將精力集中在那些大是大非的事情上? 卻關注一架電單車?

將焦點轉移卻不懂分辨是非輕重,這些人,其實只是假正義,裝高尚。

最後,總會有些衛道之士說我在為那些人詭辯。

嗯,我也認了。

但相比禿鷹雄的「黑影論」,以及狼振鷹的「老屈無咀貓」。

我的詭辯級數實在是自愧不如。

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 22:17 發表

師兄

看你的回覆,就知你無看哂所有文章!

請爬文吧!
師兄
睇你ge回覆我都知你根本無去諗清楚點解七一一個回歸紀念日會變成咁
要爬文, 唔止我一個

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 22:23 發表

40萬人?你信有40萬人?無言!
反方向諗, 你又憑什麼唔信有40萬人? 點解民陣肥佬黎你唔信反而要去信一個同樣唔準ge數?
民陣報大數/警察報細數就人所共知
但係真係去七一都唔會care所謂"真正人數"係咩, 呢d只係政客篤數用ge工具, 唔係自己要表達爭取ge野

引用:
原帖由 Lolanto 於 8-7-2012 22:33 發表

民陣、警察我都唔信
我唯有信港大
港大嘛...一樣有人鬧佢地班學生點人數非常不專業云云
事實係以七一遊行模式係無可能有效地估算人數

引用:
原帖由 seals 於 8-7-2012 22:35 發表

你想話政府錯,警察錯!

我都覺得他們錯,太軟弱了!
你鐘意諗到咁我都無咩野可以再同你講落去

發新話題