21 12
發新話題

[普通貼圖]英國海陸空三軍

引用:
原帖由 小子1008 於 13-3-2008 01:53 發表
聽過人講係因為同海軍經常會接觸到油有關..所以就要咁俾禮
其實你都講岩左1樣野嫁
因為海軍經常會接觸到油有關就會搞到隻手黑哂wo
如果俾d大ir,大miss見到既 ja系對佢地不敬,冇禮貌
所以佢地就決定手心向地
P.SE D都系以我所知既JA
如果有野錯既請糾正

引用:
原帖由 hmstalent 於 14-3-2008 17:07 發表
您好,我系新黎呢個論壇,請各位多多指教
我以前玩sea cadet的,不過中三專心讀書後停左
以前教都系話navy容易整污衊隻手,敬禮唔好睇,所以
手心向下,嚴格應該手背向前,navy仲有樣野系回應啊sir
系叫 aye aye s ...
我地sea scout有d旅團回應ah sie miss個時都系aye sir嫁
不過我就吾系好清楚系點解囉
but我就知道有e d野囉=]
日後希望有機會可以向請教一d關於sea既野la

引用:
原帖由 Shan10 於 14-3-2008 20:05 發表
yes !!   ay ay sir !!

我果時講溜, 差啲俾人扔落船
真系會俾人扔落船嫁如果講溜左

仲有一樣吾知大家知吾知呢....
land敬禮隻手是劃圓的...
即係由下面開始伸直隻手到同膊頭平行.... 先再屈手的...

但sea就唔會劃圓... 係直上直落,
原因係船上面企咁多人... 冇位俾你劃圓...

補充番之前小小野先我ah sir就同我咁講既
佢話sea咁樣俾禮有原因的...  因為以前d 海員下下要拉住o個D 帆繩同做其他o野...
攪到對手好鬼污糟
但你知啦... 軍中見到皇室同上級又要俾禮.....
如果好似land 咁將手心向出, 咁隻污糟手就會俾上級見到...
視為不敬... 所以就要將隻手心收埋喇.....
久而久之......所以海軍行禮手心是向下的
希錯請告之=]

系陸地上就會好似平時咁步操法,提起dum腳
but系舺板上如果好似平時咁步操法,艘船好快就散,所以腳步會變輕,但唔係跳... 係拍腳.....
就咁拍埋對腳就算... 而唔係好似land 咁dum 地
alert 時以左腳為重心, 將右腳拍向左腳, 唔使提起dum地
at ease 時一樣, 以左腳為重心, 將右腳拉開成at ease 個樣, 都係唔使dum 的
轉左右都係一樣

唔dum 地 其實除左怕隻船散之外仲有另外一個原因...
船上的工作是24小時輪班制的....
即係話.... 無論咩時間都有人訓緊覺.....
如果下下dum 會嘈醒下面o個班人....
咁就唔係幾好啦.......

引用:
原帖由 hmstalent 於 14-3-2008 23:08 發表
系丫,每更打鐘都有學問,得閒多多交流丫師姐
而且仲有吹批添ah

引用:
原帖由 Shan10 於 14-3-2008 23:52 發表
對, 妳對你既團隊的事真了解, 係香港, 十萬軍人之中, 你係精英童軍(我同啲fd 吹水時話,香港童軍 , 所以我地估計大約有1萬多啲係有料到 )  

童軍擁抱者, 勿插, 因為小弟都係童子軍, 做左11年, ...
系sea scout黎講我仲未了解ah
精英童軍我就吾敢當la
童軍擁抱者都可以算系既
因為我幾中意"草"佢某D野嫁
特別系旅條=]
我做左SCOUT都系9年嫁咋

引用:
原帖由 Royal_9413 於 15-3-2008 00:16 發表
講返張相~ 個海軍軍官心口d白色是什麼? 手巾仔? sorry~海軍野我唔識^^
如果我冇錯既話應該系四方領既水手服AH
吾知有冇錯呢

引用:
原帖由 hmstalent 於 15-3-2008 00:03 發表

太好啦冇玩sea cadet兩年幾啦,今日終於有人同我傾到royal navy既野啦><感動
我表妹都有玩Sea Cadet嫁
不過佢話吾岩佢玩SO冇玩到LU
BUT我反而好有興趣加入Sea Cadet既1份子AH
因為我對SEA D野都吾系話好識AH
想入去學多D AH

引用:
原帖由 Royal_9413 於 15-3-2008 00:20 發表

not水手~ 我講返第一張相~
可能真系手巾仔都吾定
扮型既一種掛=](吾多清楚)
JA系好似男士著老西時會加條手巾仔咁

引用:
原帖由 hmstalent 於 15-3-2008 00:53 發表
冇錯,拎起支sa80感覺好自豪,不過hkac操L1A1都好型
帥妹,海童有冇guard架
我真系寧願操SA80都好過棍操AH

引用:
原帖由 Royal_9413 於 15-3-2008 01:08 發表

我都係~不過可惜.........
就算有得操都系俾哂D LAND去操就算我地有得操都系著LAND個件
唉......傷心

引用:
原帖由 Shan10 於 15-3-2008 01:24 發表
如果咁既時間, 轉做sea cadet 岩你多啲!  

童子軍每況愈下 ( 什麼都是 ), 轉左 對妳黎講會係一個明智決定!!

三軍學既野專門好多!!   除非你係HQ 果啲童子軍, 否則, 走吧....
講真
HQ根本就著重系LAND個邊
SEA+AIR只系陪襯嫁咋

引用:
原帖由 auxair 於 15-3-2008 01:12 發表
一年一度之牙較戰

http://hk.youtube.com/watch?v=_nKbTXB1hg8&feature=related - Air Cadets (RAF Style)
http://hk.youtube.com/watch?v=ysp1BI0LXHs - Adventure Corps
http://hk.youtube.com/watc ...
個人喜好LA
點睇都系SEA CADERS好睇D=]

引用:
原帖由 Royal_9413 於 15-3-2008 01:35 發表

全因一個姓盧的高級總監

所以我地要爭氣呀
真系有D想佢快D(生既相反)AH

21 12
發新話題