發新話題

[認真] 藍田警員開槍一男子死亡消息指有人曾以鎅刀襲擊警員

uote]原帖由 MG-42 於 6-5-2014 07:03 發表
其實大堂有cam好快真相大白..  

個人覺得界刀cool人質頸比人打頭當然合理...    但如果情況唔係有人即時有生命危險而又打頭似乎又唔恰當

不過兩個都有開槍好大機會果條友發癲沖埋離... [/quote]

如果無危險,槍都唔使用啦,一直講緊"打中頭"有好多原因影響。
請睇下新聞,講左條友係有拎刀衝埋去,無理警告先比警員開槍射殺。

引用:
原帖由 M42 於 6-5-2014 07:18 發表

好多野睇情況既...  正如靶就死既,人就生既  如果拔槍就一定要kill咁同判官有乜分別?

shoot唔shoot to kill呢D都係好死...  唔通你果槍唔準打唔死佢但佢已經冇行動能力訓o係地下.. 你走埋去補多槍咩
以你講法,真係"鐵甲威龍"先到,開槍打中又要制服對方,但又唔可以射死對方。
乜嘢shoot唔shoot to kill真係聽都未聽過,用得槍,對方已經用緊致命武器,開槍目的只係制止對方攞其他人攞自己條命。
唔好睇太多戲或"蛇果"啦,唔係真係以為自己變左專業"判官"或"法官"

剛日行街經過,有個師奶同佢老公講開依單新聞,師奶話:[嘩,界刀姐,使唔使用槍呀!]
我之後行左去,唔知大家重記唔記"朱警員",就係一把界刀令佢變到今日咁樣,好多人都唔清楚刀依家嘢有幾恐怖。
我深信如果藍田依單野當時是但有人中刀,一定又有人講差佬無能,入位入到爆。

引用:
原帖由 nathan852 於 6-5-2014 12:32 發表

立法會保安事務委員會(好似係) 畢竟都係死左人 質疑下好正常 依家都無人話警方開槍係唔岩
涂議員不嬲做法都係咁,有事就質疑,所以我睇完就算,但目的何在,大家心中有數

引用:
原帖由 nathan852 於 6-5-2014 13:30 發表

質疑係正常 到有一日打死人無人質疑呢 你就怕啦
當然啦,但質疑的內容又係"點解當時唔打手腳","點解唔用棍","點解唔用手唔用口(叫佢)"以上邊個唔識講。
一個咁資深專員,咁多年見過同樣案件都係講以上依番說話。真係……除左"專業"我都唔知點形容,算喇,就當依個係佢嘅職責。但言語上佢已經暗示差佬有處理此案有不足,暗示無必要用槍處理。咁又係點解呢?
質疑個個都識,亦必定會,但係抽水定職責所在,真係見人見智

引用:
原帖由 nathan852 於 6-5-2014 14:09 發表

處理有不足又唔一定係話佢開槍錯 當時警方有冇係事情未惡化之前解決問題? 呢D都係要研究 話晒死左人 不足就一定有 睇係邊個位的姐 佢提出來都係無可厚非...
不足就一定有?﹗咁點先叫足夠?
係人都知未惡化解決就當然最好,但邊個令案件惡化呢,警察?保安員?政府?

引用:
原帖由 MG-42 於 6-5-2014 14:58 發表

如果你咁講拔得槍開得槍就一定岩曬啦...  案都唔洗審! 哈哈
起碼我睇左你寫的內容,用你個"開槍"或"射擊"模式就一定錯

引用:
原帖由 MG-42 於 6-5-2014 15:13 發表

話點解唔用棍果D人當然係玩野唔洗理...  但有時突發情況都可以有好多變數,  "一日未睇cam都未知邊個岩" ...  你唔比SSGT見佢咁串行埋去補多槍? 外國大把呢D case.. 邊個公佈事實前可以完全否定任何可能?

你覺 ...
當然乜都有可能,但打多槍有無需要先?睇得戲多,諗多點我明白了解,但唔係個個都鐘意"畫蛇添足"
重有,係人都知訓左係到補多槍,一定驗到....
你連"打中人但唔死"都可以覺得做到,唔係咁都唔知呀?我相信現場兩個差佬一定知

引用:
原帖由 gtoray 於 6-5-2014 15:22 發表

呢個topic有邊個在場?
報新聞既記者又唔係身在其中
結論係呢個主題可以收皮
報紙可以摺埋
佢唔在場,所以"諗多"或可以"做到中槍但唔死"
但無諗過咩係"邏輯",咩係"情理"

無人講過拔左槍一定要開(小弟無講過,請睇返)
你又唔聽書喇,不嬲香港都唔比開槍示警,
最重要係開槍示警,隨時大鑊過開槍射人。
我都係勸你睇少一點戲啦………

引用:
原帖由 MG-42 於 6-5-2014 15:37 發表

知到驗到又點? 火遮眼打多槍會醒起比人驗到嗎?  正如犯人都醒唔起拿刀沖埋警察度會比人射   哈哈
所以咪話你唔知咩黎"邏輯"咩係"情理",謀殺要坐一世喎
重有差佬開槍打唔死佢都無問題,問題係點解要開多槍,
你唔好用你"電影思維"放入人地到啦,依到係現實呀

引用:
原帖由 MG-42 於 6-5-2014 15:42 發表

你又誤解喇,我話用槍意思即係"開槍"

引用:
原帖由 MG-42 於 6-5-2014 15:49 發表

但"魔警"上左畫...
所以我明白點解你會咁諗

發新話題