24 12
發新話題

X2增距鏡

樓主師兄好, 我自已係用N記的, 但都希望我的少少經驗可以幫到你.
我都有用緊原廠1.4x的增距器, 基本上畫質係冇乜大分別.
之前我亦有用過1.7x, 嗯, 都ok, 但放大咗真係有少少...不過以print相為目的的話都可以接受.
( 我用的 N記的300MM F4, 冇防震的, 試的時候係用腳架試過, 但可惜支1.7好快放咗, 冇留相)
至於2x, 嗯, 未有機會, 如果我部機再高檔d, 同埋有支超大光圈的長鏡時, 我可能會考慮的.
所以覺得樓主買唔買2X, 都幾睇而家手頭手係咩鏡, 好似小小白咁, 又唔係定焦加上光圈又唔係話特別大的話, 不如都係1.4X好D LOR,  但唔好講到200F2, 小白都可以搏得過的, 個人認為啦.
當然又視乎師兄想影乜啦...翠鳥??

眼光光~

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 15:32 發表
BY mike-mike>>以覺得樓主買唔買2X, 都幾睇而家手頭手係咩鏡, 好似小小白咁, 又唔係定焦加上光圈又唔係話特別大的話, 不如都係1.4X好D LOR,  但唔好講到200F2, 小白都可以搏得過的, 個人認為啦.

無錯!我目的係打 ...
哦, 小小白...

如果唔放小小白的話, 買多支小白又好似...

唔知師兄對384有冇興趣呢? 我冇玩開C記, 未試過佢支384, 但SPEC上係應該好過N記個支, 而我對N記都算好滿意, 唯一想要的係VR啦, 而C記已經有埋IS, 真係好好, 加上重要輕過N記少少, 真係贏哂.
C記的384相我就冇, 但N記就有D, 拍得唔好請多多指教.
(馬騮, 蝴蝶同日落都係冇用1.4X, 其他就有)

附件

26-10-2008 19:04

眼光光~

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 19:56 發表
順便一問,,,,mike-mike ching你去邊打雀多?
上面第三幅係邊影?
i 'm lovin it
頭三幅都係加拿大的西岸, 溫哥華區RICHMOND市的IONA REGIONAL PARK影的.

隻鷺係叫大藍鷺, 但RICHMOND市的市徽(我唔係成日去個度的)

我打雀日子好短, 重周圍搵緊, 基本會去有紅樹林, 較人少的漁港同濕地LOR, 詳細地點我PM你啦.

為了唔俾人一個[外國D雀係大D靚D]的錯覺, 我POST番D 本地鳥, 隻夜鷺係係九龍公園影的, 但其他就唔係.

附件

26-10-2008 20:31

眼光光~

呀, 唔記得問師兄, 你想入的200 F2...其實真係好重...請問...想用黎影乜野? 演唱會, 運動, 舞台劇個D? 影雀200明顯係唔夠,

而且C記呢支神鏡, 價錢又係不菲, 師兄你有錢自然係OK, 但同樣俾5皮野的話我係會考慮其他的.
眼光光~

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 21:13 發表

你太睇起我了.
我唔係想買呢枝$5xxxx既鏡神
呢枝係for indoor sports/ fashion

我係想入EF 135mm f/2L USM or EF 200mm f/2.8L II USM
其中一枝($5000~6000)
加上我平日最愛影人像(女)

所以唔考慮買38 ...
明白了, 打人像自然係用唔著呢D 定焦長鏡, 尤其係室內.

但去到大自然, 我發覺384打人亦係好好用, 唔一定係偷影, 即時係識的, 可以從遠處打到佢平時唔易被察覺到的一面.

SAMPLE我唔方便POST了, 但因為300MM的畫角夠窄, 構圖方面夠濃縮, 集中, 個人都好喜歡呢種效果的.

但影人方面我比影雀更冇經驗, 都係個人意見姐.
眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 26-10-2008 21:56 發表
才才你有影人咩? post d 相/send d 相來睇下!
才才??WHO???

a師兄, 我唔多識人架咋, 加上我影的都係朋友, 佢地都唔太喜歡[拋頭露面]的.

咁唯有係snapshot番黎個d lor, 等一等.

鏡頭方面, 我而家都係用緊50f1.8, 因為係d60所以要mf, 但d60有RF都算OK, 只係郁緊的野就難少少, 重練緊.
除咗呢支50, 支384可以話係另一主力, 通常行山時都會用黎離遠影下D行山團友, 可以影到好多佢地唔為意的表情同小動作, 好過癮的.

附件

26-10-2008 22:26

26-10-2008 22:28

眼光光~

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 22:35 發表
上面幅小女孩....
散景好靚
那壓縮感正正係我最愛的
多謝師兄, 正是384+TC14E II影的, 背景係CRESENT BEACH, 位於美加西岸的邊境, 白石鎮入面.
而上面幅兩父子(我估)就係淨用384影的, 影於香港.
眼光光~

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 22:56 發表
想問你地resize to 幾多乘幾多架?
通常唔CROP的話, 1000萬的圖會用小畫家縮到30~40%左右, 睇下想POST去邊LOR.

CROP的話, 都盡量做到1200 X 800左右啦.
眼光光~

引用:
原帖由 Elf 於 26-10-2008 23:49 發表
女朋友本身都係model, 所以成為了我的model
C記打雀可以諗384, 又平又輕又有IS, N記恨都恨唔切
*1.4 = 456IS, 長又得, 短又得, 得左!
我都係咁SELL俾樓主師兄, 不過佢似乎都係....

384影人唔係唔好架, 睇個影相人點樣去影姐, 如果已經有D大光圈的人像鏡, 再買支384真係好PERFECT架!!!
眼光光~

引用:
原帖由 m4devastator 於 26-10-2008 23:58 發表

我就係冇大光圈,所以135L f/2真係而家好想入呢枝
大佬,f/2 wor...呢個價好抵玩

聽完你地意見,或者再下一枝我會入384IS
師兄你係用aps-c機? 135 好長姐...

唔諗下標準大光圈? 30mm前後個d如何? 我朋友有支死馬唔錯的, 先不過三千幾.
眼光光~

樓主師兄我唔清楚你究竟想打咩雀, 如果係離遠影下還可, 想影d飛緊的, 或者係怕人的, 唔好話135 x 2 =270唔夠用, 我經常用的300x1.4=420都有時未必夠.
最怕你到時買咗條打雀嫌短, 打人就嫌遠, 成六千幾蚊的雞肋就唔係咁好啦
眼光光~

引用:
原帖由 m4devastator 於 27-10-2008 00:52 發表

85冇得加X2嗎
係因為我支SSW加X2會冇左AF...煩

我而家最想係買"一鏡兩用"
小白米一鏡兩用lor, 都有2.8, x2後都算係咁.

當然價錢就正等於你想買個兩支的總和, 不過可以zoom wor, 彈性大好多啦.

眼光光~

引用:
原帖由 m4devastator 於 27-10-2008 01:01 發表

我而家都未定既....
135L 定200 2.8好

因為兩枝都大光圈,又可加extender

加上我用40D,
如200*2*1.6=640mm
打雀都夠既我諗...

但我都係會影人多,所以又考慮埋135L...
我都係只得300x1.4x1.5 = 630, 你有成640黎打雀係焦距上係冇大問題, 不過我係1.4, 對焦會快過你, 2x的對焦聽講都會明顯地慢...對焦慢, 打下d唔多郁的懶鳥就得, 唔係都幾[窄駛]架, 覺得師兄要考慮埋呢點lor.

所以到頭來, 135/200 係唔係真係打到師兄鍾意個種人像相, 似乎比打雀更成了關鍵lor.
眼光光~

ELF師兄所言甚是, 50 1.8係最平的解決方案, 有錢D米買支死馬LOR, 30或50都有1.4~, 不知幾好用.
放小小白IS買小白IS係唔錯, 但小小白咁輕又係幾抵鍚~
如果都係取決唔到, 大白都係一個選擇, 經已唔駛加EXT都得, 又COVER到咁大RANGE.
眼光光~

引用:
原帖由 Hamlet 於 29-10-2008 13:04 發表
長時間唔考慮升級FF既話個30 1.4 DC系好野黎,至於長焦鏡我都用過AFS 300F4+Kenko2X,難免有鬆散,但可以AF,慢啲咁話。我都出手佐支50-500,換佐150-500 OS唔使腳架影荷花都好夠,打雀既話飛緊既難捉啲 ...
師兄好, 我都試過下用384去打花, 係濕地打都覺得384已經夠大朵LOR~

獻醜了, 至於影得好唔好, 就唔關支鏡事嘅~

師兄的50-500係死馬牌? 俾D相黎分享下好WOR

附件

29-10-2008 14:01

29-10-2008 14:01

眼光光~

24 12
發新話題