發新話題

移軸鏡效果software

移軸鏡效果software

其實冇咁神, 都係玩具一隻, 不過都幾好玩的~~~唔知有冇師兄post過呢?
http://tiltshiftmaker.com/photo-processing.php

我都攞番d舊相試下, 又幾盞鬼~~~

眼光光~

引用:
原帖由 車厘子 於 13-3-2009 01:58 發表
師兄可以介紹下
移軸鏡 其實係咩黎的ma?
我自己都未用過 至於原理係網度大把資料, 如:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tilt_shift_lens

而移軸鏡的其中一個玩法, 係利用移軸鏡的特性, 去做一d唔自然的景深, 等d野睇落去好似模型, 日本攝影師木城直季就係出名拍呢d的.

而呢個軟件只係將幅相的部份畫像整朦, 去模擬一種類似以上方法的景深出黎.
眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-3-2009 02:46 發表

本城直季...
打錯字添, sorry~~~

多謝師兄更正~~~
眼光光~

引用:
原帖由 ZaMaR 於 13-3-2009 03:38 發表
同真係移軸鏡影出黎既效果都係有分別...oke" />
如果移軸鏡的效果, 只係用軟件就整到的話, 就大大大劑了!!

原理上已經冇可能...
眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-3-2009 03:15 發表

其實我覺得佢d相...
呢d一dd人啦, 人地係出名嘛, 好唔好見仁見智姐.

我個人唔多鍾意呢種feel, 所以用個freeware模擬下就ok.

移軸鏡我認為都係影下建築物, 用黎修正透視最啱駛.
眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-3-2009 13:15 發表

呢d相,一兩張就覺得過癮..一多就覺得,車,有支鏡我都做到啦!
佢之前, 有呢支鏡的人都唔一定識得咁玩嘛~~~(我唔敢話佢係第一個, 但出埋書就應該佢係最先的)

當然我覺得佢之後d人跟風就冇癮了, 而家玩下freeware就話ok姐, 買支咁貴的野玩呢d....唉, 玩lensbaby啦~~~
眼光光~

引用:
原帖由 anjhl 於 13-3-2009 15:51 發表
其實用PS都做到
唔係個個識ps架嘛, 師兄~~~
眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 13-3-2009 14:45 發表

lensbaby最平都800蚊...
係lor, 有時呢d玩具都係唔睇得小~~~
眼光光~

引用:
原帖由 anjhl 於 13-3-2009 18:57 發表

我都唔識
我PS只係識轉黑白,裁相,同玩呢個
我都係咁上下咋~~~
眼光光~

引用:
原帖由 車厘子 於 18-3-2009 23:44 發表
下下用ps .......影相會冇咩樂趣架
影相有影相的樂趣, PS有PS的樂趣.
兩樣一齊玩, 又係另一種樂趣
眼光光~

引用:
原帖由 louisli 於 25-3-2009 17:05 發表
都唔係software來既...
一定要裝得係部機入面的先叫SOFTWARE?? SORRY小弟電腦常識唔多的...
眼光光~

引用:
原帖由 louisli 於 26-3-2009 00:38 發表

我以為stand alone可以offline用架添
咁我下次寫[website]/[online program] 啦~~~
眼光光~

發新話題