發新話題

CANON G10

如果要畫質, 又畀得起5,6千的話, 相信可以等埋GDR III, 終於有消息了~
http://www.ricoh.co.jp/dc/gr/digital3/index.html
眼光光~

引用:
原帖由 於 27-7-2009 19:08 發表

其實我唔係幾識揀相機..要比較都唔知點樣好..但係麗確比較冷門d...佢都可以拍得住兩個大牌子?
RICOH的GDR系列係發燒友之間係相當有名的, 不過佢係用定焦鏡(呢次GDR III係用相等於28MM的), 都真係好MINOR下, 唔係人人都覺得好LOR.

另外, 樓上師兄所講的富士F200, 我有借過朋友部用, 係影相方面真係好唔錯, 而8月又會出多一部可以ZOOM得更遠但又好輕便的F70, 師兄大可以諗諗.

至於OM部新野EP-1, 我都有幸摸過下, 太細部了, 男人就真係唔多就手, 但拍片同畫質都好好, 唔嫌佢貴的話真係諗得過架.
眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-7-2009 20:41 發表

如果EP-1去到4千至5千我先會諗....佢既畫質始終係DC quality...
F200冇左M mode,唔多算prosumer呢..不過真係幾好...F70一日未出一日都唔敢講...
GR-III既定焦係賣點...不過我會買部 GR-1v影菲林...除非有閒錢先會 ...
F200名義上係有m mode的, 不過光圈只有兩段, 3.3同9..所以係, 好過冇

GR-1v,早排係鴨記見到部, 要成三千三....

眼光光~

引用:
原帖由 於 27-7-2009 22:17 發表

師兄你講緊邊部  樓上講左好多部機
應該係講緊PANA的G1~
眼光光~

引用:
原帖由 L 於 27-7-2009 22:54 發表

係啊..師兄你對呢部機有咩評價?_?
笨力喪力好d 定係都係揀返d傳統500d 果d好d?
呢部機我自己冇玩過...冇評價, 但因為m4/3其中一個特點係可以通過轉接環, 玩到好多舊鏡頭, 係發燒友當中都相當有份量的.
當日係花展就見過一位老人家用佢加支老鏡去影花.
自己鍾意高iso, 有得揀的話都會買sensor大dr的, 所以500d係一個好選擇.
眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-7-2009 22:59 發表

七千蚊...痴線囉....唔係唔好...
單講性能, ep-1好好架啦, 不過唔覺得佢值7千lor, 我認為4000 斎body就ok.
眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 27-7-2009 23:12 發表

你要高iso係因為用長鏡多嘛...
一黎啦, 影乜都好, 高iso始終係著數d~
其實用長鏡, 4/3, m4/3有佢的好處, 尤其係4/3, 我收貨的, 只係鏡頭上的限制太多了....都係n或c記會好d~
眼光光~

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:00 發表

我真係唔明你地講緊咩
簡單d講, dp1/dp2用的感光元件, 係同同廠的單反係同一樣野, 所以畫質已經高咗一籌, 再加上佢呢粒野的發色原理好特別, 亦令到好多師兄垂青.
只可惜係佢的操作介面, 好多時要按好多野先去到d好常用的setting....係操控速度上明顯唔方便, 但我只知道dp1係咁, dp2的介面我就唔知了.
眼光光~

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:22 發表

又學到多d野  thx師兄
呢個牌子的相機係唔同其他廠的?係行比較似菲林的路線?
...點解一定要關菲林事.
呢間廠的產品係比較特殊, 如我頭先所講, 佢基本上係將單反個粒比較大的SENSOR放落DC度用, 令到佢影出黎同單反的質素好接近.
再黎係佢個粒野的感光過程有別於其他廠的, 係發色方面份有其獨到之處.
但鏡頭一黎係定焦, 又加上唔多易用的介面, 再係個價錢, 令到佢成為一個好[玄]的CHOICE, 唔係太多人會揀佢.

眼光光~

老實講, 如果都未知自己係米鍾意影相, 或者係心大心細時, 不妨買部細細地平平地, 畫質都好的DC仔, 個人都會推介F200, 咁影多咗, 覺得有需要上單反時, 米再買LOR, 到時部200可以當BACKUP亦好好有.
以前我有DC時(而家冇咗, 都好喜歡一手長鏡單反,腰前就排著部DC仔黎影景, 相當方便的.
眼光光~

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:31 發表

定焦.....我覺得會係好高深的技巧.. .......
唔關事, 用慣咗就得, 定焦的意思, 就係用對腳去變焦, 如果係單反機, 換返黎的就係畫質, 光圈同價錢, 其實成日用死一支定焦的話, 會對個焦距容易D把握, 個人黎講重方便添.
眼光光~

引用:
原帖由 於 28-7-2009 00:40 發表

師兄你指的一支定焦..係話用同一個焦點同一個鏡頭去影相?
唔係焦點...經常假設定一個固定的焦點去影相, 係另一種技術.
我指的係焦距, 如果經常都用同一個焦距的鏡頭去影的話, 會容易把握到個構圖, 即係你未舉機, 已經估到有大慨會D乜野入到鏡. 跟著只要對準焦點便可.
眼光光~

引用:
原帖由 於 28-7-2009 13:57 發表

......岩岩睇過....hd的錄影我都唔會點用到..都係G1好D
其實唔係諗著影體育, 飛禽走獸的話, 佢的對焦應該都ok...
買啦買啦~
眼光光~

引用:
原帖由 莊家-犯罪無間 於 29-7-2009 05:10 發表

都話左係唔諗筆直
雖然值唔值好個人, 但呢部野要成皮野都真係唔值....

有一皮的話, 買部D90KIT再加支定焦已經好好玩~
眼光光~

引用:
原帖由 於 29-7-2009 12:49 發表

8月將會落實執行豬一計劃..心情好亢奮...
kit果支鏡係唔係冇得揀的...?
kit鏡就只有個一支, 14-45 冇得揀~
眼光光~

發新話題