發新話題

NIKON 鏡頭代號一問

正確!!! 但雖然冇自動對焦, 係某d機種, 如d60或以上, 係有合焦指示, 即係會提你對準焦未, 但手動MODE就冇呢樣野.
(D40好似係冇的)
眼光光~

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 21-12-2008 07:38 發表
咁即係小黑3用D60冇AF???
冇錯, 但係A, S MODE下有合焦提示!!! M MODE下要靠眼去睇!!!
小黑的話, 要小黑四開始先可以, 同樣, 副廠的70-200都要有摩打個D先得, 如有HSM的[色馬].
眼光光~

引用:
原帖由 亞延 於 21-12-2008 14:30 發表

我想問色馬同騰龍D鏡有麼打既代號係咩,色馬就係HSM,但騰龍係咪跟NIKON一樣?
。。。。我正是用D60 盡可能都想買返AFS鏡。唔洗煩,因為我懶
[唐龍]據我所知係未有裝超音波摩打的, 只有普通摩打, 但係model中係睇唔出, 如最近的70-200 f2.8就係有摩打的.
[肚基拿]就好似都冇裝開摩打, 一定要機身摩打先識AF架WOR....
對焦同成象的話, 色馬算好, 只係人地話佢色水唔好...但小黑三比係色馬支70-200又真係唔夠SHARP, 鍾意界手的人買色馬可能好D...

但肚基拿, 色馬的ULTRA WIDE, 都係唔錯, 我自己借過肚基拿的11-17魚眼, 雖然冇AF但一樣好易用, 色馬就試過10-20 HSM, 有埋AF重好用~~~

唔駛下下原廠鏡, 有時副廠都好好, 同埋唔同焦距時, 有冇超聲波的影響又未必係咁大, 睇錢做人啦...
好似我自己用D60, 有兩支AF, 50 F1.8同小黑三, 小黑三用TELE時係有時唔多方便....但50 F1.8都好少走焦....

眼光光~

色馬支18-200, 係好唔掂...呢個係事實...
我朋友中有兩個人有, 一個放咗一個已買原廠70-300VR, 將佢雪藏了.
但天涯鏡有邊支會好好?
睇MTF的話, KIT鏡的18-55同55-200都好佢好多~~~
18-105未試...近日朋友入咗D90, 試下先~~~
眼光光~

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 22-12-2008 10:21 發表

呢支堅正呀, 可惜膠mount

70-300VR我都有呀, 岩晒我呢d窮人冇錢買小黑5......

哈哈, 我唔買70-300vr的原因.......384.....

附件

22-12-2008 10:37

22-12-2008 10:40

22-12-2008 10:40

眼光光~

引用:
原帖由 raven_tang10123 於 23-12-2008 06:34 發表

384正丫! 灰定黑呀?
黑呀, 我對灰鏡冇興趣的~
眼光光~

引用:
原帖由 忽必烈 於 23-12-2008 19:06 發表
求其亂影

求其都咁靚....

師兄用乜鏡?
眼光光~

我又求其亂貼...

附件

24-12-2008 09:52

眼光光~

引用:
原帖由 忽必烈 於 24-12-2008 03:35 發表

唔係喎...384是也
嘩, 384師兄呀, 你好!!!
眼光光~

發新話題