24 12
發新話題

X2增距鏡

引用:
原帖由 Hamlet 於 29-10-2008 15:00 發表
支50-500已經入佐當鋪,換作150-500 OS防抖鏡……兩張用富士S5Pro影,變焦始終系變焦,銳度冇發同300 4比……只可以話,6K5人仔既身價,佢\系物有所值既。
http://photo1.bababian.com/usr503735/upload13/20081027 ...
哦, 咁384都係7千幾港幣, 唔係差咁遠, 以原廠定焦, 又可以加原廠放大器, 對於我呢挺唔識影風景, 一味靠用大光圈離九里遠玩淺景深的人黎講, 真係好好架喇.
但影蝶我都係鍾意 55-200 VR, 有錢想整支150 的 MACRO(死馬)添....當然去到咁價錢, 105 MICRO又好吸引...毒毒毒....
相中蝶為55-200 VR所影, 斐豹加秋櫻, 個人都覺得OK架~~~

附件

29-10-2008 21:34

眼光光~

引用:
原帖由 m4devastator 於 29-10-2008 21:46 發表

384 係咁平咩?
唔係$9XXX咩?
我個支係N牌, 冇防震, 比C記較平, 不過成日冇貨...要訂要爭崩頭...
眼光光~

引用:
原帖由 Elf 於 29-10-2008 21:47 發表
nikon 384.

BTW, sigma 30mm 1.4可以用係APS-H機. 超正
師兄識貨!!! 我玩過朋友個支, 用係40D度, 真係正到爆!!!!!

樓主師兄顯然冇留意我寫D野...我第一個POST就已經講咗我係N記用家...
眼光光~

引用:
原帖由 m4devastator 於 29-10-2008 21:49 發表

咁你咪要成日帶腳lor? \

[苦]
唔係WOR, 光圈4~8的場合(ISO200),  光猛時快門都有成1000~2500份一秒架, OK定.
當然有時去影D定定的雀, 如鷺鳥咁都會帶腳, 而影蟲蟲, 人或猫狗時會唔加增距器, 就咁打的.
眼光光~

唔記得講添...之前係度post的384相, 全部都係手持影的, 我除咗影月亮...好少用腳+384的....
眼光光~

引用:
原帖由 CrazyBoy 於 29-10-2008 23:01 發表
384我都有d心癢..
不過摸都未摸過佢
買咗點止摸, 日影夜影都得啦~
我真唔信師兄你摸下就滿足WOR

附件

29-10-2008 23:17

29-10-2008 23:17

眼光光~

TELE鏡黎講, 384要數P記最輕但最貴, C記最多功能, N記最平.
但去到小白, 就大把對手, 差唔多間廠都有70-200 f2.8....原廠過萬, 副廠半價...

眼光光~

引用:
原帖由 adrianyahk 於 31-10-2008 01:13 發表

70-200....真係唔知邊支勁wor...講樣就Nikon最型...快應該係Canon?

其實打到"勁"我都覺得自己好低B
鏡頭係攞黎影相, PQ好, 對焦快, 再加上輕的話就PERFECT....
70-200我冇玩過小白, 但見到D相好正, 至於小黑, 我自己有小黑三...過時產品, 但用係菲林機係一流的, 小黑五...冇得彈!!!
唐龍未有機會試, 但色馬都好唔錯的. 索尼就真係相都冇乜點留意...
基本上我覺得小黑五同小白係差唔多, 睇你有咩牌子機米咩牌子鏡LOR~
眼光光~

諗咁多做咩呢~~~

附件

3-11-2008 19:08

眼光光~

24 12
發新話題